Szent Patrik-nap és az ír whiskey

Miért szól a március Írországról és az ír whiskey-ről a WhiskyNetnél? Ki volt Szent Patrik, és miért ünneplik az írek? Most mindenre fény derül.Villámakciónk hetében pedig kedvezményesen vásárolhatsz

A Szent Patrik-legenda

Az ír história szerint nem sokkal az után, hogy Szent Patrik megérkezett Írországba, tüzet gyújtott a Slane nevű városhoz közel eső domboldalon: ezzel tette közhírré, hogy mostantól az Úr igéje uralkodik a sziget felett. A helyi királynak nem tetszett Patrik ténykedése és az Úr magasztalása, ezért szólt fogdmegjeinek, hogy bírják jobb belátásra Patrikot, és távozzon az országból, hiszen ott csakis ő lehet az úr, senki más.

Miért van háromlevelű lóhere az ír zászlón?

 A druidák azonban figyelmeztették a királyt, hogy bánjon szépen Szent Patrikkal, mert az ő hatalma túl fogja élni az ír uralkodókat. Szent Patrik úgy magyarázta el a királynak a Szentháromság jelentőségét, hogy lehajolt és a lába előtt sarjadó lóherékből leszakajtott egyet: a három zöld levelecskét használta szimbólumként. A király Szent Patrik mondandójának hatása alá került és megenyhült. Attól kezdve egész máshogy bánt Szent Patrikkal.
A háromlevelű lóhere gyakran feltűnik az ír zászlón és az írek térképén is. Jó tudni, hogy Írország védőszentjének, Szent Patriknak a napja egyben ír nemzeti ünnep is.

Teeling Small Batch (0,7 l, 46%)

Szent Patrik napját szerte a világban sok helyen és sokféleképpen ünneplik.
Amerikától, Európán át Ausztráliáig számos helyen megünneplik márciusban Szent Patrikot. Mi is méltóképpen megemlékezünk Írország védőszentjéről, aki minden bizonnyal nem fogyaszthatott olyan kiváló ír whiskey-ket, mint amilyenek a WhiskyNet portfóliójában elérhetők. Több kiváló ír palackozást is megtalálható kínálatunkban, ezek közül is kiemelkedő portfólióval csábít a dublini székhelyű Teeling.

Teeling Whiskey - díjnyertes Company
A Teeling Whiskey lepárlója 2014-ben 125 év után az első újonnan megnyíló lepárló lett Dublinban, ezzel élesztve újra a nagy múltú dublini whiskey-főzést. A Teeling név nem újdonság az ír whiskey-ipraban, hisz a család 1782 óta főzött whiskey-t. Az elmúlt években a Teeling whiskey-k már közel 100 díjat nyertek rangos nemzetközi versenyeken.

Miért is jó az ír whiskey?
Az ír whiskey-ket háromszor párolják le, így könnyedebbé válnak. Ízvilágukban a virágos, füves, könnyed aromák az uralkodóak. A Teeling palackozások között különféle hordós érlelésűt is tesztelhetünk.

Teeling whiskey-k:

Teeling Small Batch – kis mennyiség, nagy érték

A Teeling Small Batch - ahogy neve is mutatja - kis adagokban kiadott, kevert whiskey, kiemelkedően magas malátawhiskey-tartalommal. Döntően első töltésű bourbonhordókban érlelik. Érdekesség, hogy rumoshordóban finiselik, ezáltal plusz fűszerességet kap az ital. Gyönyörű díszdobozban is elérhető.
 

Teeling Single Malt – aszat gyümölcsök kavalkádja

A Teeling single malt aszalt gyümölcsök, citrusok, vanília és fűszerek (főleg szegfűszeg) aromajegyeinek kiegyensúlyozott keveréke. Ne felejtsük el, hogy egy aranyérmes italról van szó!

Teeling Single Grain – a cabernet sauvignon hordó titkai

Ezt a Teeling whiskey-t a Cooley oszlopüstjeiben párolták le, majd egészen szokatlan módon – különösen Írországban – teljes mértékben, olyan kaliforniai boroshordóban érlelték, amelyben előtte cabernet sauvignon pihent. Innen kapta megnyerő sötét rezes színét és fűszeres-gyümölcsös ízeit. Sima, kiegyensúlyozottan édes aromáiért pedig főként a kukorica alapanyag és az oszlopüst a felelős.

Teeling Single Pot Still Batch #3 – egy új generációs ír single pot still whiskey

Ennek a kiváló nedűnek az érdekesége, hogy a maláta felét hagyták kicsírázni, másik felét pedig csak simán adták a cefréhez, így hozva létre egy igazán egyedi ízvilágot. Ez a single pot still kategória, ami az ír whiskey sajátja.

Teeling Blackpitts Peated Single Malt  – az elsőbálozó füstös Teeling

Ez bizony ír az Teeling Distillery saját lepárlású tőzegelt, korjelölés nélküli első füstös single maltja whiskey-je. Teljes egészében a dublini főzdében lepárolt készletből származik. Háromszoros lepárlású, bourbonhordós és sauternes-hordós érlelésekből alkották meg. Ez a kiadás egyrészt a következő lépés a Teeling azon törekvésében, hogy az ír whiskey-gyártásban egyedi és újszerű whiskey-ket dobjon piacra, bemutatva így az általa kínált ízek minél szélesebb spektrumát. Másrészt, visszatérés is az ír hagyományokhoz, bemutatva az ír whiskey előállításának ősi módját, a tőzeggel történő malátázást és annak végeredményét. Nevét a közvetlenül az új Teeling lepárló mögött található Blackpitts terület ihlette, amely régen Írország legnagyobb malátázóüzemeinek adott otthont.
 

Összes Teeling whiskey kínálatunkban
 

 

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.