Clairin Communal rum DRS (0,7L / 43%)
13.490 Ft

Clairin Communal rum DRS (0,7L / 43%)

Márka: Clairin
Azonnal szállítható: Jelenleg nincs készleten
Szállítási díj: 1.990 Ft
Cikkszám: RUM-5711
Hozzáadom a kívánságlistámhoz
Haitiról származó, különleges, organikus fehér rum
Webshop bruttó ár
13.490 Ft

Menny.:

Bolti ár:
14.190 Ft
Megbizható vállalkozás
Megbízható vállalkozás

Megbízható, többször díjazott magyar vállalkozás 2007 óta.

Leírás és Paraméterek

Gyártó N.A.
Palackozó VÉLIER
Brand Clairin
Italkategória Rum
Régió Haiti
Ürtartalom 0,7
Alkoholtartalom 43
Bolti ár 14190.0021Forint

A clairin tulajdonképpen agricole rum: cukornádból készített párlat, amelyet a Karib-tengeri szigetországban, Haitin készítenek. Gyakorlatilag Haiti nemzeti itala, de egy biztos, több, mint 500 mikrolepárló található a szigeten, melyek közül vannak nagyobbak és vannak, amelyek csak a helyi közösségnek termelnek.

A clairin olyan, mintha ősi rum lenne: a cukornádlé igazi, kézműves, régimódi úton-módon válik párlattá; vadélesztővel, spontán fermentációval. Igazi mezőgazdasági termék. Haiti nagyrészt kimaradt az indusztriális rumkészítésből, noha a szigeten egymagában több lepárló van, mint az egész karibi térségben összesen. A clairint még csak most kezdi felfedezni magának a világ, köszönhetően a La Maison & Véliernek.

Ma már a clairinnek is vannak minőségi előírásai. A minőségi clairin három feltételnek kell, hogy megfeleljen:

  • Agriculture: a cukornádnak helyinek kell lennie, a feldolgozásának pedig organikusnak, tradicionálisnak
  • Harvest (szüret): a betakarítás kézzel kell, hogy történjen, a szállítás pedig állati erővel
  • Production (termelés): az erjedés természetes úton kell, hogy végbemenjen, adalékok nélkül; legalább 120 óráig kell tartania; maximum 5 lepárlóüstben készíthetik és egyből palackozni kell, ahogyan elhagyja az üstöt, mégpedig kizárólag Haitin.

A La Maison & Velier jelenleg négy termelőtől forgalmaz clairint, illetve egy blendet (Communal), amely a négy clairin keveréke. Ezek a Sajous, Vaval, Casimir és a Le Rocher.

A Sajous tulajdonosa Michel Sajous. Ott építette fel a lepárlót, ahol a családja 1960 óta él. 30 hektárnyi cukornádültetvény közepén, Port-au-Prince-től északra. A legelterjedtebb lepárlási technológiával dolgozik: a folyamatban nincs sem cukor, sem melasz.

A Casimir már egy sokkal vadregényesebb, nehezebben megközelíthető vidéken található. Barradéresben nincs étterem, nincs bár, sem gyógyszertár, viszont van 13 lepárló.

A Le Rocher Pignonban található, a Sajoustól egy órányi autóútra. A Le Rocher nem tiszta cukornádléből, hanem szirupból készül. A neve jelentése 'szikla', amiben egy kis vallásos áthallás is van, ugyanis a lepárló egy sziklára épült.

EZEK IS NÉPSZERŰEK EBBEN A KATEGÓRIÁBAN

Vélemények

4.75
4 értékelés
3
1
0
0
0
Írja meg véleményét!
2022. 11. 15.
Helyesbítés az előző értékelésemhez. Később ismét megkóstoltam, a naturális jegyek jobban jönnek, a mézes pálinka feeling megmaradt. De a lényeg, hogy olyan daiquiri változatokat keverek belőle, nem lehet vele betelni és nem kell hozzá cukorszirup!
2022. 10. 03.
A második kóstolást írom le, mert elsőre felbontva nem a teljes arcát mutatta, kellett neki kis levegő. Illatra citrusos, mézes, pálinkás. Ízben kb ugyanaz. Aki szereti a mézes pálinkát, rápróbálhat. Organikus ültetvény, ezért +1 pont.
2021. 03. 05.
2021. 02. 07.
Nos, a clairin kérem, minden Rumok Ősanyja, Haiti Házipálinkája, egy igazi organikus szesz! Ahogy apám mondogatta anno, minden népnek szüksége van arra, hogy valamilyen anyaggal butítsa magát: valaki gabona vagy gyümölcs párlattal, valaki dohánnyal, valaki hasissal, vagy peyottal, etc. Haitinak ez jutott. Kizárólag a cukornád préselt leve és a spontán vaderjedés adja ezt a tiszta italt; azonnal palackozzák, érlelés nincs, mert akkor párolog, és az micsoda veszteség lenne a trópusi éghajlaton. ;) Nekem úgy sikerül erről az italról tudomást szereznem, hogy egy whiskynetes rumkóstolón Daniele Biondi utolsóként betette a sorba. (Megj. az mondjuk a Sajou lepárló 2018-as tétele volt.) Konkrétan ez a változat
a négy lemagasabban jegyzett lepárló cuvéeje.

Az illata orrba vágóan édes, szinte már "elviselhetetlenül" geil, habcsókra, mályvacukorra, vagy porcukorral gazdagon megszórt hókiflire emlékeztet, aztán jön az első korty, ami hozza a "nyers" szeszekre jellemző alkoholos, ám kissé még édeskés beütést, majd a végén érkezik az erősen élesztős, picikét sós lecsengés. Néhány csepp limelével meg is lehet bolondítani, ha valaki tisztán túl vadnak érzi.

És ha már itt tartunk, aki kedveli a rumos koktélokat, annak azt javaslom, hogy clairint használjon; a maga természetességével ez a fajta rum mindennél jobb választás lehet. Ha objektíven értékelnem kellene, négy pontot adnék neki, mert nem innám minden nap, de a világért sem szeretnék szőrös szívűnek látszani. Vive l'Haiti! 5 pont. :)