A Nc’nean lepárló csupán pár éve – 2021 óta – készít whiskyket. ami természetesen azt jelenti, hogy a whiskyjeik fiatalabbak, mint a korábban alapított márkák whiskyjei.
A Nc’nean szeretne „szakítani” néhány tévhittel, miszerint az idősebb whiskyk (10 vagy10+ évet töltöttek a hordóban) mindig jobb ízűek. Megmutatják, hogyan csinálnak kiváló italokat a Nc'neannél, és azt is, hogy miért döntöttek úgy, hogy továbbra is fiatalabb korú whiskyket adnak ki.
Meggyőződésük, hogy nagyszerű whisky csak nagyszerű párlatból (new spirit) készülhet.
A Nc'neannél meg vannak győződve arról (és be is tudják bizonyítani!), hogy a whiskynek nem kell feltétlenül öregnek lennie ahhoz, hogy finom és élvezhető legyen. „Ha megfelelő időt, pénzt, erőfeszítést fektetünk egy nagyszerű párlat elkészítésébe, és kiváló – sőt szuper minőségű – hordókba tesszük őket érlelni, akkor 10 évesnél jóval fiatalabb, de mégis kiváló minőségű whiskyt készíthetünk” - vallja a Nc'nean lepárlómestere.
Aki kicsit otthonosan mozog a whiskyk világában, az már biztosan hallott olyan kijelentést, hogy a whisky ízének hetven-nyolcvan százaléka a hordónak köszönhető. A hordók kétségtelenül kulcsfontosságúak, nélkülük nem lehet whiskyt készíteni. De az ehhez hasonló kijelentések azt sugallják, hogy a hordóba töltés előtt a párlat minősége nem sokat számít, és csak az számít, hogy melyik hordóban és mennyi időt töltött a whisky.
A Nc'nean ezt megcáfolja. A jellemzően fiatalabb whiskyk általában más jellemzőkel rendelkeznek, mint az idősebb kiadások, például a fiatal whiskyk általában világosabbak, frissebbek, nem túlérleltek.
Néhány neves lepárló még mindig úgy dönt, hogy fiatalabb korban palackozza le a párlat egy részét, amikor még más ízek és aromák bontakoznak ki az italban.
Az Nc'neannél a zászlóshajónak számító whiskyket fiatalabb korban (átlagosan öt év körül) palackozzák, ezért úgy alakították ki a folyamataikat, hogy a lehető legtöbb aromagazdagságot és ízeket nyerjék ki a nyers alapanyagból, mielőtt a párlat a hordóhoz érne.
Mi fontos még a kiváló fiatal whiskykhez?
Természetesen a víz minősége, de nem csupán ez járul hozzá az új párlat kiváló minőségéhez, bár a Nc'nean vize is egy kristálytiszta skót felföldi forrásból származik.
Viszont, ami a malátázott árpát illeti, az már lényeges kérdés a new spirit (alappárlat) minősége kapcsán, ugyanis a Nc'nean malátázott árpája 100%-ban bio árpamaláta.
Minden feldolgozott árpájuk skóciai biogazdálkodásból származik - konkrétan Fife-ból és Aberdeenshire-ből. Meglepő módon a skót whisky esetében nem követelmény, hogy skót árpát használjanak, származhatna Kanadából, Európából, Angliából, igazából bárhonnan, de a Nc'nean esetében ez Skócia - mind a helyi gazdák támogatása, mind az úthoz megtett kilométerek csökkentése érdekében gondolkoznak így.
Az organikus árpa jobb a környezetnek. A mesterséges műtrágya és a vegyszeres növényvédő szerek mellőzése mellett a gazdák az árpatermesztés éveit legeltetési évekkel szakítják meg, amikor füvet termesztenek a szarvasmarhák számára: a szarvasmarhák viszont trágyázzák a földeket, javítva a talajminőséget és megőrizve ezzel a termőföld vízmegtartó-képességét.
A növényvédő szerek mellőzésével az árpa természetes, illetve ideális körülmények között nő.
Nagy valószínűséggel a bioárpa mélyebb ízvilágot és összetettséget biztosít, és gyönyörű selymes textúrát eredményez és még a bolygó számára is kedvezőbb.