A gin kifejezés a boróka növényre használt francia geniévre vagy a holland jenever szóra vezethető vissza, amely borókát jelent. A holland jenever-t a gin elődjének tartják, melyet legalább részben árpából készítették, és sokszor fahordóban érlelték, így karakterében jobban hasonlított a whiskyre.
A gin mint italkategória kevésbé szabályozott, mint például a whisky. Jellemzően gabonapárlat az alapja, de lehet akár gyümölcspárlat is, amelyet
jellemzően borókabogyóval vagy/és más fűszerekkel ízesítenek, és minimum 37,5% alkoholfokon (az USA-ban legalább 40%) palackozzák.
A jó minőségű gin készítésekor a (96%-os) szeszt együtt párolják a növényekkel (vagy beáztatják, vagy közvetlenül a forrásban lévő szesz fölé lógatják), amelyhez aztán további ízesítőket, édesítőt és színezéket is adhatnak (természetes és mesterséges egyaránt). A rosszabb minőséget adó kevert (compound) gin előállításakor nem desztillálják az ízesítőket az alkohollal, és jellemzően mesterséges aromákat adnak hozzá.
A London Dry Gin előállításakor csak természetes ízesítőket használhatnak (citrus mindig van benne), amelyet az alkohollal együtt kell lepárolni, a desztilláció után pedig csak jó minőségű plusz szeszt adhatnak hozzá, valamint kis