Blog

Italszakértőnk elemez: „Ez a klasszikus skót Edinburgh gin érdekes, extrább változata”

C+C Boltunk oszlopos tagja, Péter ezúttal egy ginnel a tengerpartra kalauzol el minket, majd a rebarbara és a ginger ízvilágával csalogat egy likőr segítségével. De színre lép a tokaji hordó iés más egyéb meglepetések is.

 

Christian Drouin La Blanche (0,7 l, 40%)

2022. július 26-ig  vagy a készlet erejéig akcióban.

Kezdjük a sort egy calvadossal, amely a francia Drouin család gyümölcsöskertjéből származik. Ezt az almás gyümölcspárlatot aperitifként, long drinkként vagy koktélba keverve is fogyaszthatjuk. Jégre töltve, vagy lehűtött pohárban tálalva kiváló étkezés utáni emésztést serkentő nedű. Friss és gazdag alma illattal és ízzel „megáldott” ital. Érdemes megkóstolni.

 

Gin Edinburgh Seaside (0,7l, 43%)

Ez a klasszikus skót gin érdekes, extrább változata, némi tengerparti növényzet hozzáadásával készült. Ízvilága picit sós, gyógynövényes, füves jellegű.

Kifejezetten illik tengeri herkentyűk és egyéb partmenti ételek mellé. Összetevőinek köszönhetően a klasszikus ginalapú koktélok egy érdekes csavart kapnak, érdemes kipróbálni!

 

Edinburgh Rhubarb & Ginger Gin Liqueur (0,5 l, 20%)

A már ismert skót márka ginalapú likőrjével állunk szemben. Talán picit sztereotípiának tűnik, de nem csak a színe miatt ajánlom elsősorban hölgyek részére: alapvetően egy édes ital, amit szépen ellensúlyoz a pikáns rebarbara és az enyhén csípős gyömbér. A régi édességboltok hangulatát idéző ital. És ha valakinek így túl édes lenne, egy tonikkal „tud rajta hangolni” az ízlésének megfelelően. 

 

Joseph Cartron Creme de Violette (0,7 l, 20%)

Egy újabb nőies jellegű likőr. Alapja az ibolyaolaj, ami Egyiptomból származik.  Illatában túlérett szeder, ízében pedig meglepő módon nem annyira édes, mint ahogy várjuk, egy kellemesen fanyar ív egyensúlyban tartja az italt. Itt is egy kellemes édes-savanykás szedres, málnás ízvilággal találkozunk, teljesen megállja a helyét önmagában is, de képzeljük csak el pár gombóc vaníliafagyira csorgatva...ugye-ugye?

 

Teeling 13 éves Cask Finish Patricius Tokaj (2008 Sherry Hogshead) (0,7l, 57,3%)

Ismét egy hazai vonatkozású palackozás, és ismét Tokajis érlelés: egyre többen szeretik ezt a fajta hordóválasztást, és nem csak itthon, hanem külföldön is, köszönhetően a minőségi hordóknak, szerencsére ma már ilyenekkel dolgoznak. Ennek a palackozásnak érdekessége, hogy hordóerősségű, illetve, hogy a boros utóérlelés előtt az ír whiskey sherrys hordóban pihent, ami szépen kivehető az intenzív Tokajis ízek alatt. Picit még talán itt is túlzó a boros hatás, de kíváncsian várom, milyen whisky lesz érlelve ennek a hordójában, az már refill érlelés lesz, és ott már a boros ízek sokkal jobban érvényesülni hagyják majd az alappárlatot is. 

 

Rum Canerock (0,7l, 40%)

A népszerű Plantation rummárka fűszerezett rumja Jamaicáról. Származási helyének dacára igen édes, pedig az ilyen jellegű italok közt ez rendelkezik a legkisebb cukortartalommal, illetve a hozzáadott fűszerek (vanília, kókusz és gyömbér) mind teljesen természetes alapanyagok, szemben a legtöbb nagy névvel, ahol ez nem mindig mondható el. Ezeknek is köszönhetően még valójában egészségesebb is, mint e kategória más szereplői. Aki szereti az édes dolgokat, az itt nem fog csalódni, egy folyékony sütemény van a palackban. A kis faragott teknős is jópofa a palackon, uszadékfából készült.