Blog

Insider Dram Time: Kulcsár Zsolt

"Szeretek alkalmazkodni a párlatokhoz, felfedezni a bennük rejlő titkokat, hogy mit üzennek velük a lepárlómesterek"

Nagyon úgy tűnik, hogy a “Laga 16” többünknek volt meghatározó első élmény whiskyutunk kezdetén. De szerencsére legtöbbünk nem állt meg itt, hanem továbbmenetel, akár Whisky Klub alapításig, mint azt Zsolt tette a Káta Vidék Whisky Klubbal, ahol mára már komoly whiskykedvelő közösség jött létre. Fogadjátok szeretettel Kulcsár Zsoltot!

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?
Régebben mindig gondot jelentett nekem, ha egy baráti társaságban tömény alkohol is előkerült.
Abban az időben nálunk ez leginkább pálinkát jelentett, és viszonylag rövid idő alatt meglett az első ember, aki az “ABV-mumus” áldozatául esett, ez pedig én voltam…
Egészen 2016-ig tartottak ezek a szomorú események, amikor a főnököm említette, hogy ő a minőségi whiskyt nagyon szereti. Kértem, hogy ajánljon egy nagyon jó párlatot.

Lagavulin 16

Ekkor még nem is sejtettem, hogy ez a whisky indít majd el azon a Whisky Way-en, amin azóta is fáradhatatlanul menetelek… és a mumus azóta jóval ritkábban kísért! Tehát a Laga 16 volt a legelső whisky, amit megrendeltem magamnak.
2016. június 23. 21 óra 24 perc / whiskynet.hu … “elkárhozásom” pillanata!
Tudjátok mennyibe került akkor egy Lagavulin 16? 19.490 Ft, azaz tizenkilencezer-négyszázkilencven forint! …és most? (ráadásul alig lehet hozzájutni)…

Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Például gyűjtő (is) vagy?
Minden nap foglalkoztat ez a téma. Naponta olvasok cikkeket, hozzászólásokat, posztokat a whiskyről. Otthon az új nappali szekrénysorunk kiválasztásának egyik legfontosabb szempontja egy nagy, üveges vitrin volt. Szép lassan, de megteltek a polcok. 
Az egyik közösségi oldal szakmai szemszögből legjobb whiskykedvelő csoportjának vagyok a tagja. A nálam jóval nagyobb tudással és tapasztalattal rendelkező tagok beszélgetéseire, tanácsaira építve elkezdtem gyűjteni is a párlatokat. Jó néhány olyan whisky van a polcon, ami számomra már befektetési célú vásárlásnak is tekinthető, bár még csak alapszinten.
Az a tervem, hogy minden elismert whiskyrégióból legyen egy-két olyan párlatom, ami majd bármelyik aukción szépen teljesít.
Természetesen van whisky-bakancslistám, ami nem érték vagy ritkaság alapján állt össze, hanem például a palack szépsége, a lepárló egyedisége vagy egyszerűen a „Kell egy ilyen whisky nekem is!” motivál, hogy polcra kerüljenek. A listámból néhány tétel:
• Glenglassaugh 30 – mert harmonikus megjelenésű
Glenfarclas 30 – a nagy sherrys klasszikus
• Nikka Taketsuru 25 – mivel szeretem ezt a lepárlót és eléggé elérhetetlennek tűnik ez a párlat
Johnnie Walker Blue Label – csak azért, hogy nekem is legyen
Jack Daniel’s Sinatra Select – csak úgy, mert ő a sokak által vágyott Jack
• Talisker 43 Year Old Xpedition Oak – a leggyönyörűbb doboz, amit eddig láttam
• Old Pulteney 40 – a skót rokonunk kedvence és még neki is különlegesség ez a párlat!
• A világ legfüstösebb whiskyje – KELL!!!
• A világ legerősebb whiskyje – no comment
• Egy palack 1976-os párlat, aminek annyi idősnek kell lennie, mint én vagyok (igyekeznem kell, mert ahogy halad az idő, ez egyre költségesebb választás lesz).
• Gordon & Macphail Dallas Dhu 1969 (Na ezt nem tudom megindokolni. Valamiért vonz ez a whisky. Lehet, hogy előző életemben volt már ilyenem.)

Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?
Közösségi oldalakról, szakmai cikkekből, aukciókról. Van néhány könyvem is, ami erről a témáról szól. Ide kapcsolódhat, hogy lakhelyemen alapítottam és vezetek egy whisky klubot, Káta Vidék Whisky Klub (KVWK) néven. Negyvennyolc tagunk van, ebből 20-25 aktív. Van törzshelyünk - egy helyi Serház emeletén; készült saját logónk és havi egy alkalommal tartok kóstolóesteket. A klub saját hordójába, amiben néhány hete még 5 puttonyos tokaji aszú pihent, rövidesen saját finishelésű whisky fog kerülni.
A szomszédos város egyik sörözőjének a tulajdonosával sokszor beszélgetünk whiskykről és más párlatokról, sőt mintákat is cserélünk egymás között.

Mi(k) a kedvenc whisky(ei)d?
Ha erre a kérdésre egy évvel ezelőtt kellett volna válaszolnom, akkor határozottan a füstös whiskyket mondtam volna, köszönhetően a korábban említett, ominózus Lagavulin 16-nak. Mostanában egyre jobban kezd érdekelni az ír és a japán vonal is. A hordóerős tételek azonban mindig az első között lesznek.
Kedvenc whiskym nincs. Szeretek alkalmazkodni a párlatokhoz, felfedezni a bennük rejlő titkokat, hogy mit üzennek velük a lepárlómesterek. Ha mégis meg kellene neveznem néhányat, akkor ők lennének:
• Glen Garioch, de valójában maga a lepárló és nem egyetlen tétel.
• Arran Machrie Moor CS
• Cú Bocan, a régebbi kiadás
• Octomore 8.3: brutálisan füstös és mégis rendkívül lágy párlat, mestermű
• Ardbeg Corryvreckan: beszippant, mint maga az örvény
 

És a két új kedvenc:

  • Nc’Nean Organic: ettől tisztább italt ritkán találni
  • Waterford Gaia 1.1: annyira érdekes az összetettsége, hogy engem rögtön megfogott

Bran és a Szellemkutya azért is kerülhetett erre a listára, mert szeretem a kutyákat (van két örökbe fogadott kutyánk otthon) és nagyon érdekel a skandináv mitológia, a népi hiedelmek.

Mi(k) a kedvend lepárló(i)d és miért?

Glen Garioch

Rokonaink élnek Aberdeenben, amelyhez közel található a lepárló.
Amikor meglátogatjuk őket, mindig elmegyek Oldmeldrumba is.
Olyan kicsi, hogy amikor bemész a Visitor Center felől és nézelődsz, néhány tucat lépés után hirtelen a túlsó oldalon találod magad.
A Giri-érzés nekem hozzátartozik Skóciához.

BrewDog

A két tulajdonos fickó, James és Martin üzleti modellje számomra egy csoda.
Garázsfőzdéből (akkor még csak sör volt a kínálatban) mára eljutottak oda, hogy több földrészen is jelen vannak saját készítésű söreikkel, rummal, ginnel és most már whiskyvel is. David Gates csatlakozásával olyan tudás és tapasztalat érkezett a lepárlóhoz, amely garanciát jelent arra, hogy a BrewDog Distillery nevét még sokszor fogjuk hallani.

Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?
Szervezett whiskytúrán még nem voltam, de a családdal a legutóbbi skóciai látogatásunk alatt eljutottunk ezekbe a lepárlókba: 
• Glen Garioch
• GlenAllachie
• Fettercairn
• Royal Lochnagar
• Aberlour
• Glenfiddich
Imádom a lepárlók hangulatát, a színeket, illatokat. Azt az izgatottságot, amit az egyedi kiadású/érlelésű párlatok látványa, kézzel foghatósága jelent. Olyankor úgy érzem magam, mint kisgyerek a játékboltban.

Voltál-e külföldi és magyar whiskyrendezvényeken Whisky Show, Bar Show. stb.?
Hivatalos whiskyrendezvényen egyelőre csak a Whisky Show-n voltam.
2016 óta szerencsére mindegyikre eljutottam.
Kezdő és haladó whiskyfogyasztónak is olyan élmény, hogy nem szabad kihagyni.
Rengeteg apró sztori történt ott velem az elmúlt években, kezdve Szőke Lajos standjától egészen a Kopi Luwak kávéig, de ezeket kicsit hosszú lenne most felsorolni.
A Jack Daniel’s és a Johnnie Walker pultnál okoztam némi riadalmat, amikor kijelentettem, hogy véleményem szerint a Sinatra-nál a Single Barrel Strength sokkal finomabb, illetve a JW Double Black bőven veri a Blue Labelt. Törték kicsit magukat a fiúk, de ott sem sikerült meggyőzniük. Jövőre adok nekik még egy esélyt, hátha változom addigra…

Érdekelnek-e más prémium párlatok? Például rum, konyak, armagnac, stb.) Ha igen, mik?
Tettem egy rövid kitérőt a cognacok felé, de néhány, számomra érdekesebb tételen kívül ez nem az én világom (pl. Ferrand Selection Des Anges, Hennessy XO)
Viszont a rumok már egy másik liga. Ron Barceló Imperial, Kraken vagy egy El Dorado szinte mindig van otthon.
A whiskyk között megbújik két olyan rum, amire büszke vagyok, hogy sikerült beszereznem:
• Dictador Best of Extremo 1979 39yo
• Clément Rare Cask Tokaji Finish WhiskyNet Edition
2023-ban biztosan ott leszek a 2. Rum Show-n. Idén lemaradtam, de a következőt nagyon várom.

Mikor és hogyan találtál rá a WhiskyNetre és hogy lettél törzsvásárlónk?
Mint említettem egy júniusi este volt még 2016-ban, amikor Lagavulin 16-ot kerestem és a WhiskyNet webshopját böngészve leadtam az első rendelésemet….amit azóta még 166 másik követett, és lesz még több is.
A GoodSpirit Barban részt vettem már több kóstolón, mindegyik nagy élményt jelentett.
A közelebbi ismerőseim tőlem kérnek ötleteket, hogy kinek milyen whiskyt vegyenek ajándékba. Több alkalommal kaptam már olyan megkeresést, hogy mondjak véleményt egy szekrény tetején őrzött vagy talált whiskyről. Az egyik pékség tulajdonosa csak így szólít, amikor találkozunk: Szevasz Whisky!

Szatmári Kati & WhiskyNet