Skót whisky | Blog

Big Peat és társai már több díjat is begyűjtöttek

A Douglas Laing független palackozó hihetetlen gazdag történelemmel és kiváló whiskykkel büszkélkedhet. A skót whiskyguru néhány éve (2018) ünnepelte 70. születésnapját.

Nevükhöz megszámlálhatatlan díj és irigylésre méltó palackozás fűződik. Több italsorozatot indítottak útjára, elég csak a Remarkable Regional Malts vagy az Old Particular sorozatot említeni.

Nem csoda, hogy az elmúlt években megkapták a tekintélyes Brand Innovator címet is. A cég tulajdonosa, Fred Laing pedig 2020-ban megtisztelő életműdíjat vehetett át.

 

Douglas Laing híres ötletes és humoros megjelenésű palackjairól. Most csokorba szedtük a Remarkable Regional Malts sorozat palackjainak erényeit és díjait, élükön a nagyon szerethető Big Peattel.

Big Peat

Big Peat – egy kedves arc füst mögé rejtve

A Big Peat egy ún. blended malt, vagyis különböző lepárlókból származó malátawhiskyk házasításával készülő kevert whisky. A Big Peat, ahogy a neve is elárulja a füstös ízek kedvelőinek készült. A tőzeges whiskyről híres Islay sziget négy lepárlója szolgáltatja kiváló alapanyagát: Ardbeg, Caol Ila, Bowmore és Port Ellen.


 

Rock Island

Rock Island - tengerparti maltok csúcsa

A Rock Island tengerparti maltokból lett megalkotva. Az összetevők Jura, Arran, Orkney és Islay szigetéről származnak, így a belőlük készült blended malt whisky hűen tükrözi vissza a tengerparti hangulatot: a sós hatások mellett enyhe füst, vanília és méz is felfedezhető benne. Fred Laing szerint ez az a karakter, amely legjobban bemutatja a "szigeteki" whiskyérzést.
 

Scallywag

Scallywag – Vajon mi rejtőzik a bájos Fox Terrier mögött?

A "scallywag" jelentése: mihaszna. A Scallywag név és a palackon látható Fox Terrier a Douglas Laing családnál hosszú vérvonallal rendelkező kutyusokra utal, na és arra, hogy ez a whisky is egyszerre édes és fűszeresen csintalan. A Scallywag voltaképpen egy Speyside blended malt, amelyet többek között olyan kiváló single maltokból alkották meg, mint a Mortlach, a Glenrothes és a Macallan. Ez a palack a tőzegmentes élvezeteknek ad határtalan utat.
 

The Epicurean

The Epicurean – Lowland a palackban

A The Epicurean a Lowland régiót mutatja be, tehát egészen könnyed, virágos-füves ízvilágú, bármikor fogyasztható malátakeveréket tartogat. Hangulata így írható le röviden: a 30-as évek Glasgow-jában (a Lowland whisky régió központja) járunk, ahol az esti party-k ismert alakja egy elegáns úriember, aki a finom ételek-italokat tekintve igazi műértő hírében áll. A The Epicurean tehát az ő kedvelt itala, visszatérő választása, hisz kellőképpen kifinomult, simulékony karaktere tökéletes társ egy jó beszélgetéshez.

Timorous Beastie

Timorous Beastie - egy félénk vadállat Highlandról

Az eredeti Timorous Beastie (félénk vadállat), a híres skót költő, Robert Burns Egy egérhez című költeményének köszönhetően vált halhatatlanná. A megénekelt, közönséges mezei egér szelleme párlatként tér vissza a Douglas Laing ezen palackozásában. Ezt a highlandi belnded maltot 46,8%-on palackozták, többek között - Glen Garioch, Dalmore és  Glengoyne whiskyt tartalmaz, és aki járatos a malt whiskyk világában, az sejtheti, hogy itt bizony egy igazi finomságot tartogat számukra a palack.


 

The Gauldrons

The Gauldrons - a hatodik Regional Malts Campbeltown-ról
 

The Gauldrons egy Atlanti-óceánra néző öböl a Kintyre-félszigeten, nem messze Campbeltown városától. A szó jelentése "viharos öböl". Ahogy belesüppedünk a The Gauldrons finom, tiszta homokjába, úgy merülhetünk el egyre inkább e nemes ital komplexitásában. A The Gauldrons egy egészen kis mennyiségben (small batch) készülő campbeltowni blended malt, amelyben a tengeri sós jegyek mellett enyhe tőzegfüstös, illetve gabonás édességet is felfedezhetünk. Hihetetlenül behízelgő ital.