Blog | Rum

5 trendi rum a WhiskyNettől

A spiritek világában 2020 kétségkívül a rumokról is szólt, hisz nem csupán a világ italpiacának tortájából hasított ki egyre jelentős szeletet a rum 2020-ban, de hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a rumok, legyen az dark, gold, spiced va

Csak az Egyesült Királyságban tavaly 12 hónap alatt 35 millió üveg rumot értékesítettek, és az a szám vélhetően az év végéig még meredekebben emelkedik majd.
A The New World Trading Company-tól Kelly Harrison bármenedzser még év elején jósolta, hogy ha ilyen ütemben növekszik a rumeladás, 2020 végére a legtöbbet értékesített spiritek közé fog emelkedni az Egyesült Királyságban – és úgy néz ki, nagyon igaza lesz a szakembernek, ha december végén meghozzák a számadást.

A szakember azt is megjegyezte, hogy a rumkedvelők egyre tudatosabban keresgélnek, és egyre többet szeretnének minél többet megtudni a prémium rumokról, ugyanis így választanak italt, tudatos döntés útján.

A különféle típusú rumokat különbözőképpen fogyasztjuk: míg a dark (sötét) és gold (arany) rumokat főleg önmagukban fogyasztjuk, addig a white (fehér), a spiced (fűszerezett) és az ízesített rumok koktél formájában rendelkeznek a legnagyobb élvezeti értékkel.
A WhiskyNetnél is hosszú évek óta meghatározó spirit a rum. Egyre többen érdeklődnek és nyitnak a minőségi, prémium rumok felé. Ezt felismerve, nálunk is számos szuper-prémium rum érhető el, a rumkedvelők nagy örömére.

Íme, 5 prémium rum, ami nem hiányozhat egy rumkedvelő bárszekrényéből:

1.
Rum Clement Rare Cask Tokaji Finish (0,5l, 43,5%) - A tokaji hordó titkai
Ősszel jelent meg a magyar piacon - a WhiskyNet égisze alatt - a francia rumgyártó, a Clément tokaji hordós érlelésű palackozása, amely Rum Clément Rare Cask Tokaji Finish néven hódítja meg a magyarok szívét. Ez a tokaji hordóban utóérlelt agricole rum egyedülálló a piacon.  2019 júliusában a WhiskyNet által szelektált és kiküldött Tokaji aszú hordóba tették át utóérlelésre, így a párlat egy további, mazsolásan édes réteggel gazdagodott. 2020 áprilisában egyedi címkével és magyar nyelvű kóstolói jegyzettel palackozták. A tokaji aszús hordó a Patricius pincészetből származik. E szigorúan limitált exkluzív kiadás fa díszdobozos változatban is elérhető.

2.
Hampden 8 éves – egy szuperprémium rum Jamaicáról
A 8 éves Hampden a jamaicai ősi "stinking rums", azaz jellegzetes illatú, magas észtertartalmú rumok méltó örököse, érett gyümölcsök, fűszerek és fenolok finom keveréke. Intenzív íze és nagyon jellegzetes aromái hiteles, természetes hangulatot adnak neki. 100% hagyományos lepárlóüstös desztillálás, teljes idejű trópusi klimatikus viszonyok közötti érlelés, magas észtertartalom, telt, gyümölcsös ízek - ezek egyaránt jellemzik a jamaicai Hampden rumoka. Egy szuperprémium rum az ünnepi asztal fénye lehet.

3.
Diplomático Exclusiva  – Venezuela bájitala
Komplex, igen karakteres illattal rendelkezik. Gyümölcsös sütemény, rumos-mazsolás jégkrém, kókusz, szárított gyömbér, fahéj és szegfűszeg kavalkád, de kiérződik a sült banán is a vaníliával és a mézeskaláccsal. Ízvilágában kezdetben intenzív csokoládés, majd trópusi gyümölcsös. Gazdag és telt, nagyon szerethető rum. A 2016-os San Francisco World Spirits Competition dupla aranyérmese!


4.
Rum Plantation XO 20th Anniversary (0,7 l, 40%) - egy évfordulós rum a Plantationtől
A Plantation XO 20th Anniversary 12 és 20 év közötti barbadosi rumokból lett megalkotva. A barbadosi érlelés után (8-10 év), további 2-10 évet pihentették Franciaországban, több különböző hordóban (új készítésű fehértölgy, bourbon és Ferrand konyakos). A házasítás a Ferrand központi birtokán (Château de Bonbonnet) történt, az eredmény pedig egy egészen kerek és krémes rum, amely csodálatos mahagóni színnel rendelkezik. Ez az évfordulós rum tisztelgés Alexandre Gabriel keverőmester 20 éves munkássága előtt.
 

5.
Rum Admiral Rodney HMS Princessa  - a név kötelez
Egy díjnyertes, elegáns, nagy élvezeti értékkel bíró angol típusú prémium rum. Nevét Rodney admirálisról kapta, a HMS (Her Majesty's Ship) Princessa eredetileg egy spanyol hajó volt, amelyet 1780-ban zsákmányolt a Brit Haditengerészet. Ezt a kiváló rumot 5 és 9 év közötti érlelésekből alkották meg. Az amerikai fehértölgyből készült, korábban bourbonwhiskey érlelésére használt hordókban érlelték: ez és a Coffey-féle oszlopüstös lepárlás kivételes komplexitással és egyensúllyal ajándékozta meg ezt a minőségi rumot. 2018-as World Spirits Awards díjazottjai között szerepel.
 

Rumkedvelő vagy?

Nézd meg a WhiskyNet teljes rumkínálatát

Tudásszomjadat is oltanád rumokkal? Nézd meg 9 részes Rum Akadémia sorozatunkat.