Blog

Italszakértőnk elemez

Italszakértőnk, Zoli most „messzi földről”, az Államokból, Japánból és a Plantation rumok háza tájáról osztja meg tapasztalatait.

 

Akashi Blended Sherry Cask Finish (0,5l, 40%) 

2022. február 9 -12. között kedvezményesen beszerezhető: internetes ár: 11.990 Ft helyett 10.690 Ft

Az Akashi whiskyt a White Oak lepárlóban készítik a tengerparthoz közel. A lepárló már 1919-ben engedélyt kapott a whiskygyártásra, ennek ellenére a tényleges előállítás csak 1984-ben kezdődött, amikor átköltöztek a mai telephelyükre. További érdekesség, hogy a lepárló csak egy hónapot működik egy évben, ezért termékük csak limitált mennyiségben kapható.

Ez a blend 30% árpamalátából készül, amit az amerikai tölgyfahordós érlelés után még egy sherryhordóban is utóérlelnek. Éppen ezért a whiskyt a tölgy és a vanília markáns aromái jellemzik a malátás hatások mellett. Lágy és kiegyensúlyozott lecsengése miatt is kedvelhetjük. 

 

 

Templeton Rye 6 éves NEW EDITION (0,7l, 45,75%) - internetes ár: 12.390 Ft

Ennek a whiskey-nek a neve egy apró iowa-i település nevéből származik, ahol a szesztilalom idején rozswhiskey-t kezdtek gyártani – természetesen illegálisan… Talán nem véletlen, hogy az a hír járja, miszerint ez a whiskey volt Al Capone egyik kedvenc itala.

A 60-as években hivatalosan is bejegyezték a termék nevét.

Ez a magas minőségű ital 90%-ban rozs- és 10%-ban árpamalátából készül, amit Jim Murray 93 pontra értékelt, és a következőképpen vélekedett róla: „egy hatalmas, összetéveszthetetlen rozswhiskey”. Kissé borsos, a rozs miatt fűszeres aromákkal rendelkezik. Kiváló ital a messzi Államokból.

Templeton Rye Oloroso Cask Finish (0,7l, 46%) -internetes ár:  18.990 Ft 

Ezt a limitált kiadású whikey-t hat évig kiégetett első töltésű amerikai tölgyfahordókban érlelték, majd kilenc hónapot töltött 500 literes oloroso sherryhordóban. Illatában gazdag és olajos, kandírozott narancshéjat, fügét, krémkaramellt, mazsolát érezhetünk, melyek keverednek az oloroso sherry-diós jegyeivel. Kóstolásakor egzotikus fűszereket trópusi gyümölcsöt érezhetünk, míg a háttérben dió és tejcsokoládé jelenik meg. 46 alkoholtartalommal palackozták. Nagyon izgalmas ital. Lecsengésében sem csalódhatunk, krémes, kellőképpen hosszú és szépen kiegyensúlyozott.

Rum Plantation Pineapple Peated (0,7l, 40%)-internetes ár: 12.690 Ft 

Ennek a rumnak a füstös karakterét egy ex-Teeling hordó adja, amelyben előzőleg füstös Teeling whiskey-t érleltek. A rum készítése úgy történik, hogy a feldarabolt ananászt egy hétig áztatják Three Stars rumban, majd ezt a rumot Ferrand rézüstjében lepárolják. Egy másik adag ananászt pedig Original Dark rumban áztatnak három hónapig. A két külön italt pedig összeöntik, és így kerül további három hónapra a Teeling whiskey hordóiba. A végeredmény egy enyhén füstös, kellemesen ananászos, krémes rum, ami a rumkedvelőknek „kötelező” tétel lehet.