Blog

7 ital, amit a WhiskyNetnél is nagyon szeretünk

Mi is olykor megkóstoljuk a hozzánk bekerülő tételeket, és ki is alakul „házon belül” egy általános vélemény az egyes italokat illetően. Most összeszedtünk hét olyan italt, amely osztatlan sikert aratott a mi körünkben is.

Több italkategória – gin, rum, whisky, cognac, calvados – is terítékre kerül. Fogadjátok szeretettel a kedvenceinket (természetesen a teljesség igénye nélkül):

Kavalan Triple Sherry Cask (0,7l, 40%)

2022. július 26-ig vagy a készlet erejéig akcióban.

Egy rendkívül komplex, sima, lágy textúrájú tajvani whiskyvel kezdjük a sort. Ez az italt háromféle sherryhordóban érlelték, és a tipikus Kavalan-jegyek fedezhetők fel benne: szárított gyümölcsök mutatkoznak meg a karamell és méz édes ízvilágában. Többrétegű és tökéletesen kiegyensúlyozott whisky. Felejthetetlen aromagazdagság jellemzi.  

 

 

Gin Canaima (0,7 l, 47%)

Igen, a gineket is szeretjük. És a Canaima egy igazán különleges gin, amiben számos egzotikus gyümölcs találkozik egymással és a gyümölcsök mindegyike az amazóniai esőerdőkből származik (Merey - Anacardium occidentale L, Açaí - Euterpe oleracea, Uva de palma - Mauritia flexuosa, Túpiro - Solanum sessiliflorum, Seje - Oenocarpus bataua, Copoazú - Theobroma grandiflorum). Így egy fantasztikus ízkavalkád a jutalma annak, aki megkóstolja ezt az egzotikus venezuelai ginkülönlegességet.

Tipp: Sodarosával a legfinomabb.

 

Gin Citadelle (0,7 l, 44%)

A Citadelle gint a Maison Ferrand konyakgyártó adja ki a 80-as évek vége óta. Nevét a 18. században, Dunkerque városában épült, Francia Királyi Lepárlóról kapta. Ez egy olyan gin, amelyik „leugrik” a polcról, mert nem csupán a palackja rendkívül tetszetős, hanem a minősége is. Erről árulkodik az üveg címkéjén feltűntetett 19 fűszernövény, amely mind megtalálható ebben az ízletes ginben. Illata elvarázsol és kellemesen cirógat: boróka, jázmin, fahéj és friss tavaszi illat. Ízében a boróka nem túl harsány, engedelmesen utat enged a friss virágos jegyeknek. Elegáns, kerek, kifinomult gin. Válasszuk a Citadelle gin bármely palackozását, biztosan nem lövünk mellé. Ráadásul kiváló ár/érték arányú italok.

 

Rum Plantation Pineapple (0,7l, 40%)

A nyári estéket megkoronázhatja egy nem túl erős, de tartalmas és komplex rum: hát a Plantation Pineapple kiadása pont ilyen, ezért is szeretjük igazán. Semmi sallang, semmi mellébeszélés: letisztultság és egyértelműség jellemezi. Fogyaszthatjuk tisztán vagy akár koktélalapanyagként is.

További Plantation rumokat itt találsz

 

Penderyn Sherrywood (0,7l, 46%)

A 2021-es Whisky Show egyik nagy felfedezettje ez a walesi whisky. Mi persze tudtuk, hogy kincset rejtenek a Penderyn palackozásai, ezért is vittük ki a tavalyi rendezvényre. A Sherrywood kiadás a lepárló Gold sorozatának tagja. Egy korjelölés nélküli single malt, amely az ex-bourbonhordós érlelést követően sherryhordós utóérlelést kap. Illatában felfedezhetjük a piros gyümölcsöket, a karamellát a zöld almával és mogyoróval. Ízvilágában pedig a sherrys édesség kiválóan harmonizál a frissítő szárazabb aromákkal. Nagy kedvencünk.

Old Perth 12 éves (0,7l, 46%)

Ennél a palackozásnál egy frissen (duplán) díjazott whiskyvel van dolgunk.  Az Old Perth 12 éves whisky ugyanis az idén mind az IWSC-n, mind pedig az ISC 2022 versenyén elhozta a legjobbaknak járó díjat. Ez az aranyérmes blended malt whiskyt sherryhordókban érlelt tételekből házasították, melyeket egytől-egyig legalább 12 évig érleltek. Nem érdemes kihagyni. Kiváló ár/érték-arányú skót whisky.
 

Ferrand Reserve cognac (0,7L / 42,3%)

Már a színébe is beleszeret az ember és még meg sem megkóstolta… pedig, ha megteszi, emlékezetes marad. Már az illata is kacérkodik velünk: vanília, szárított rózsa, baracklekvár, dió, fahéj. Nagyon komplex, testes, gazdag konyak kiváló egyensúllyal.