Skót whisky | Blog

7 füstös whisky a kedvenceink közül

A füstös whiskyről megoszlanak a vélemények. Vannak, akik el sem tudják képzelni a whiskyzést nélkülük, és létezik a másik oldal is. Mi az első csoportba tartozunk, és mutatjuk is rögtön kedvenceinket. Némelyik akciósan is elérhető.

Füstös whiskyk nagyrészt a „füstös” szigetről, Islay-ról érkeznek hozzánk, de azért más whiskyrégiók is kecsegtetnek több gyöngyszemmel is. Íme, kedvenc füstöseink:

Arran Machrie Moor 10 éves (0,7L / 46%)
Akciós 2024 januárjában
Kezdjük Highlanddal. Arran szigetének nyugati felén fekszik egy misztikus tőzegláp, a neve Machrie Moor. Innen kapta a nevét ez a skót single malt. Az Arran lepárlónál húsz éve készítenek tőzegelt árpából whiskyt. A Machrie Moor limitált whisky 20 ppm fenol tartalommal hódít. James MacTaggart lepárlómester munkájának köszönhetően ebben a whiskyben nagyszerű harmóniában van egymással a maláta, a tőzeg, valamint a hordó.

Old Ballantruan 10 éves (0,7L / 50%)
Az Old Ballantruan whisky a Tomintoul lepárlóban készül a Speyside-i whiskyrégióban. Ez a whisky a nevét a lepárló közelében fekvő, Cromdale-hegységben fakadó, Ballantruan-forrásról kapta, amelynek vízéből ezt az italt készítik. A 10 éves érlelési periódust követően 50 fokra beállítva palackozzák. Komplex és kifinomult ital, sokak kedvence.
 

Kilchoman Sanaig (0,7L / 46%)
A füstös whiskyjeiről híres Islay szigetén található Kilchoman farmlepárló Sanaig néven megjelenő terméke a főzde egyik zászlóshajója. Sanaig túlnyomórészt Oloroso sherryhordóban pihen, majd ex-bourbonhordós érlelést is kap.
Több nemzetközi szakmai verseny díjazottja, többek között az IWSC 2016 (International Wine & Spirits Competition) díjátadón a Sanaig nyerte el a legjobb skót malátawhiskynek járó elismerést a kormegjelölés nélküli kategóriában, de a 2019-es San Francisco World Spirits Competitionről is aranyéremmel tért haza.

Ardbeg 10 éves (0,7L / 46%)
Az Ardbeg sikere nagymértékben köszönhető a maláta hagyományos, tőzeges szárítási eljárásának. Többek között ez a speciális szárítási folyamat adja ennek az Islay-whiskynek azt a különleges, egyedi füstös ízt, amit az Ardbeg a magáénak tudhat.  

Laphroaig 10 éves (0,7L / 40%)
Az Islay whiskyrégió jellegzetes füstös, tőzeges karakterét kiválóan reprezentálja a Laphroaig is, amely sokak kedvence. Ez a skót single malt nemcsak egy egyedi ízvilágú whisky, hanem egy legenda is egyben.

Big Peat Karácsonyi kiadás 2023 díszdobozban (0,7L / 54,8%)
Jolly Joker termék - ingyen szállítjuk ki 2024 januárjában
A Big Peat egy ún. vatted malt, vagyis különböző lepárlókból származó malátawhiskyk házasításával készülő kevert whisky. A Big Peat, ahogy a neve is elárulja a füstös ízek kedvelőinek készült. A tőzeges whiskyről híres Islay sziget négy lepárlója szolgáltatja alapanyagát: Ardbeg, Caol Ila, Bowmore és Port Ellen. A Big Peat minden karácsonyi ünnep környéken megjelenik egy igazán különleges kiadásban, ahol a kedves öregúr egyszer egy szánkón siklik hozzánk, vagy más vicces formában környékez meg minket.  Ezúttal sherryfinissel és 54,8 %-os alkoholfokon nyomatékosította jelenlétét. Füstöswhisky-kedvelőknek erősen ajánlott.

 

Peat Chimney (0,7L / 46%)
A Wemyss független palackozó társaság adja ki ezt a füstös, tőzeges blended maltot, amely ízvilágában islay-i ízeket képviseli.
A Peat Chimney-t (jelentése szó szerint: tőzeg kémény) 46%-on palackozták. Egy igazán karakteres, határozott ital, amelyet több mint tíz különböző lepárló malátawhiskyjéből házasítottak. Közel egy tucat elismerést zsebelt be eddig a nagy nemzetközi szakmai versenyeken.