Hírek

Whisky Hírek 29 - Bruichladdich új palackozások

Whisky Hírek A WhiskyNet internetes hírlevele III. évfolyam 29. szám 2009 OKTÓBER A tartalomból: Új palackozások a Bruichladdichtól Bruichladdich AKCIÓ  RUM AKCI&

Új palackozások a Bruichladdich-tól

A Bruichladdich lepárló vezéregyénisége – Jim McEvan – 2009-ben sem pihent! Rengeteg új palackozás látott napvilágot a Bruichladdich immár hagyományos formájú palackjaiban csak úgy, ahogy a Celtic Heartlands, vagy a Murray McDavid márkák címkéjével. Sőt, az Európában egyre terjedő ’rum divat’ jegyében megjelent egy sorozat érlelt rum is a Bruichladdich logójával: Renegade Rums.

 

 

 

Az alábbi sorokban mi is kiemeltünk az új palackozások közül néhány, már rápillantásra is figyelemre méltó tételt:

 

A díjnyertes PC8

Port Charlotte a Bruichladdich lepárló közvetlen szomszédságában található kis városka, melynek saját lepárlója is volt, amit a Bruichladdich újra élesztett. Itt készül a PC8, a Port Charlotte sorozat 8. verziója.

A PC8 idén 200 whisky közül nyerte el az egyik legismertebb angol whisky kereskedő – a Royal Mile Whiskies – által szervezett edingburgh-i 'Spirit of Whisky Fringe' fesztivál díját. Az ehhez hasonló közönség sikereken kívül az erősen tőzegelt (40 ppm-es) PC8 joggal számíthat szakmai elismerésre , hiszen elődei a PC5, a PC6 és a PC7 sorrendben 95, 96 és 96.5 pontot kaptak a lehetséges 100-ból Jim Murray Whisky Bibliájában.

A PC8 a negyedik és egyben utolsó darabja annak a sorozatnak, melynek palackjait rendre egy téma köré tervezett, de 6 különböző fém dobozba csomagolták. A korábbi palackozások témái a lepárló, a dolgozók, az islay-i emberek voltak, míg a PC8 dobozain Islay örökségének emlékei láthatók. “Ar Duthchas”, azaz a ’őseink földje’, erre utalnak a dobozokon látható nevezetességek.

 

Organikus fejlődés – organikus whisky

Talán nem meglepetés, hogy Islay első organikus - azaz teljesen bio, a Bio Dynamic Agricultural Association által ellenőrzött – whisky-jét is a Bruichladdich palackozta. A lepárló 2001-es újranyitása óta dolgoznak azon, hogy a whisky gyártás lehetőség szerint minden lépése islay szigetén történjen a helyi árpa termeléstől, ami ma már a szükséges volumen 50%-át képes produkálni, a malátázáson és szárításon át, a palackozásig.

Az Organic ennek a törekvésnek a kézzel fogható, sőt iható, eredménye, hiszen ez egy teljesen egyedi (single) maláta whisky, mely gyártása során minden lépés is egyedi volt. Azonosítható és egyedi William Rose farmja, ahol az árpát 2003-ban már elkülönítve aratták, majd a lepárlás és az érlelés is egyedileg, elkülönülten történt. 46%-on, kizárólag Islay vízzel higítva, minden színezéktől és hûtve szûréstől menetsen palackozták ezt a különlges whisky-t. “Anns an t-seann doigh” – azaz: ’Ahogy azt régen csinálták’ …

 

 

A Végtelenség és ami azon túl van – Infinty 3rd (To Infinity and Beyond)

Jim McEwan, a Bruichladdich vezető lepárló mestere, 45 évvel ezelőtt kezdte karierjét mint kádár, illetve hordó kereskedő. Pályája során dolgozott a whisky ipar teljes vertikumában, volt keverő mester, lepárló mester, míg nem cég tulajdonos lett. Mindent tud a whiskyről és a hordókról!

Erre a tudásra és a Bruichladdich különböző raktáraiban tárolt 35.000 hordónyi whisky-re alapozva kreálta meg az Infinity sorozat 3. darabját.

Quercus Alba, másnéven Amerikai Tölgy. Ez a fogalom egyértelmûen kapcsolható a Bourbon gyártáshoz. De jelen esetben a kapcsolat sokkal inkább spanyol. Kizárólag újra töltött spanyol Quercus Alba Sherry és Ribero (tempranillo) hordók, lettek kiválasztva ehhez a vegyes évjáratú single malt-hoz. Az eredmény egy komplex, sok rétegû malt provocatívan hosszantartó (végtelen?) lecsengéssel. (20 ppm, 50% alkohol)

Idealis étkezés utáni ital: lágy, gazdag, fûszeres és gyümölcsös.

 

Black Art – egy single malt az alkímia sötét tudományából

Az al-kimia egy ősi, misztikus és tiktos Arab filozófia volt, mely a végső tudást, bölcsességet és halhatatlanságot kutatta, az élet vizének és filiszok kövének segítségével.

A Bruichladdich alkímistája – Jim McEvan – a Blak Art-hoz kizárólag 1989-es lepárlású whisky-t használt, de azon belül a lehető legszélesebb hordó és fa választékot alkalmazta.

 

X4 – egy igazán erőteljes whisky

El tudsz képzelni egy versenyautót, ami whisky-vel megy? A BBC borszakértője Oz Clarke és egy autós újságíró, James May, kíséreletet tett egy nagyteljesítményû sportkocsi tesztelésére Islay szigetén, melyhez kizárólag Bruichladdich whisky-t használtak üzemanyagként.

 

A Radical SR4 versenyautó az X4-es párlattal 3,5 másodperc alatt gyorsult 0-ról 60 mérföldes sebességre (majdnem 100 kmp/óra). Nem is kell mondani, hogy mennyivel kellemesebb illatú volt a kipufogó gáz mint a benzin esetében – pedig a motort, illetve a kocsit semmilyen módon nem állították át a szokatlan üzemanyag érdekében.

A négyszeres láprlásról már 1695-ben is készültek jegyzetek Islay-n. Az akkori lepárlók szerint két kanálnyi éppen elég ebből a 90% körüli alkohol tartalommal bíró párlatból, mert ennél több már veszélyes lehet a szervezetre. Az X4 ezért most 63,5%-on lett palackozva, de még ezzel is tessék vigyázni!!!

A magas alkohol fok és az új fahordós érlelés miatt az X4-nek izgalmasan mély színei és a rövid érlelési idő ellenére is erőteljes fahéj és fûszeres aromái vannak.

(A kísérlet reprodukálása otthoni körülmények között nem ajánlatos – és nem csak az erős higítás miatt …!)

 


 

Bruichladdich Akció

Akik még nem kóstolták a Bruichladdich meglepően összetett és kifinomult italait, no meg azok, akik már ismerik és imádják, de a következő palack beszerzéséig vártak a kedvező alkalomra, most eljött az alkalmas pillanat:

Most nem csak olcsóbban rendelheted meg a Bruichladdich 3 alap whisky-jét:

Bruichladdich Rocks (minimális füsttel)
7.990,- helyett most csak 7.190,-

Bruichladdich Waves (közepesen tőzegelt)
8.990,- helyett most csak 7.990,-

Bruichladdich Peat (erősen tőzegelt)
9.990,- helyett most csak 8.990,- 

de minden 0,7 literes Bruichladdich palack mellé ajándék, ez a Bruichladdich logo-val gravírozott tumbler pohár:

 

 
Rum Akció – nyerési lehetőséggel

Azok számára akik az egyre borongósabb és nedvesebb őszi hónapokban egy kis napfényes melegségre vágynak most kedvezménnyel kínáljuk immár 30 elemből álló rum portfoliónk egyes tételeit:

RUM ANGOSTURA 8 YEARS '1919'
7.990,- helyett most csak 6.990,-

Lamb’s Navy RUM
5.990,- helyett most csak 5.290,-

RUM Brugal Extra Viejo 8 éves
7.890,- helyett most csak 6.990,-

RUM El Dorado 12 éves
10.290,- helyett most csak 9.290,-

RUM El Dorado 15 éves
14.490,- helyett most csak 12.990,-

RUM Martinique 2006 12 éves
14.890,- helyett most csak 12.990,-

RUM Millonario Solera 15 Espesial
13.990,- helyett most csak 11.990,-

Ráadásul! Minden az akció ideje alatt az interneten rumot rendelő vásárlónk részt vesz a sorsoláson, melynek nyertese egy 20.000,-Ft értékû, különleges csomagolású 12 éves martinique-i rum boldog tulajdonosa lehet.

 


 

Slainte!