Hírek

Whisky Hírek 12 - Bemutatkozik az ír whisky

Whisky Hírek A WhiskyNet internetes hírlevele II. évfolyam 12. szám 2008 AUGUSZTUS   A Tartalom: Néhány szó az ír whiskey-ről Sorosolás eredmén

Hírleveleinkben eddig többnyire a Skót és Bourbon whisk(e)ykrõl írtunk, de itt az idõ, hogy néhány szót ejtsünk az ír whiskey-rõl is, hiszen ennek a selymesen krémes és lágy italnak számos rajongója van hazánkban is! Sőt! Ahogy az a mellékelt képen is látható, az ír whiskey a gyengébb nem képviselői között is nagyon népszerû! És akkor még nem is beszéltünk az ír kávé szerelmeseinek hatalmas táboráról ... bizony az ír kávé sem készülhet másféle alkohollal, csakis ír whiskeyvel!

Annál is inkább aktuális a téma, mert a legrégebb óta mûködõ ír lepárló - a Bushmills - épp az idén ünnepli fennállásának 400. évfordulóját.

Sajnos, az ír whiskey fénykorának számító Viktoriánus korban mûködõ 28 lepárló közül már csak ez az egy üzemel, kiegészülve két újonnan alapított fõzdével, az 1975-ben épült Midleton-nal és az 1987-ben megnyílt Cooleyval.

Az ír whiskeyrõl szólva feltétlenül meg kell említsük a Pure Pot Still fogalmát, ami jellemzõen ennek a kategóriának a sajátja. Ez a whisky iparban különleges eljárás a malátázott és nem malátázott (más néven zöld) árpából készült nedût jelenti. Az 1970-es évekig ez az eljárás volt az ír whiskey védjegye és legfontosabb jellemzõje, amikor is az Irish Distillers létrejöttével Írországban is elterjedt a Coffey-féle, folyamatos lepárlást lehetõvé tevõ, és a Skót kevertek tündöklésében is szerepet játszó lepárlókészülék.

 

Old Bushmills,
alapítva 1608
Észak Írország, Antrim megye

A lepárló single malt-jai:

- Bushmills 10 éves

- Bushmills 16 éves, 3 woods (a hagyományos bourbon és sherrys hordóban érlelt párlatokat a házasítás (vatting) után még egy évre Portóis hordókban is pihentetik)

-
Knappogue Castle, mely vintage whisky, évente egy lepárlás történik és ez kerül igen limitált palackszámban forgalomba.

Ezeken kívül idõrõl idõre, limitált palckszámú, speciális sorozatok is megjelennek. Ilyen volt például a tavaly még nálunk is kapható ’Bushmills Rum Finished’.

Blendek:

- Bushmills Original, mely 50% Bushmills maláta és 50% Midleton Grain whisky keveréke.

- Black Bush

- Bushmills 1608, mely kifejezetten a 400. évforduló tiszteletére lett palackozva és természetesen csak limitált ideig elérhetõ.

 


Midleton,
alapítva 1975 (Old Midleton, alapítva 1867-ben, bezárt 1970-es évek.)

Írország déli része, Cork megye
A whiskeyk legszélesebb palettáját gyártó lepárló. Egyik különlegessége és egyben legnépszerûbb terméke az
'Irish Trinity', mely három különböző whiskey egy-egy 2 deciliteres palackját tartalmazó speciális kiszerelés, valamint a Trinity részeként is kapható Clontarf Black, ami egy igen ritka single grain whiskey.

Single Maltok:

- Clontarf, amely az érlelés után egy aktív szenes szûrési eljárásnak köszönhetõen egy hihetetlenül lágy ízû whiskey

-
Red Breast 12 éves, amely a legöregebb pure pot still whiskey. Manapság ezt a megtisztelõ kategóriát, csak a szintén itt gyártott és ritkán fellelhetõ Green Spot mondhatja el magáról.

Blendek:

- Clontarf Reserve

- Jameson, mely az összes ír whiskey eladás 75%-át adja. A legismertebb - standard - Jameson 50-50%-ban tartalmaz maláta és grain whiskeyt, elsõ töltésû bourbon és sherrys hordóban érlelték.
Ezzel szemben a kiemelkedõen jó ár/érték arányú Jameson 12 éves, melyet 1780-ként is ismerünk, 80%-ban tartalmaz malátát és csak 20%-ban grain whiskyt. A márka prémium termékei a Jameson Gold és a 18 éves Jameson.

-
Szintén ennek a lepárlónak a terméke a legdrágább ír whisky, a Midleton Very Rare, mely 12-25 évig érlelt whiskeyk Vintage (azaz évjáratos) palackozása.

-
Itt készül még a
Tullamore Dew

- és a hazánkban eddig még nem kapható, de Írországban rendkívül népszerû Paddy’s is.

A névadó John Jameson irónikus módon nem ír, hanem skót volt, aki áttelepülve Írországba 1780-ban megvásárolta a híres dublini Bow Streeten mûködõ lepárlót és tulajdonképpen 1988-ig - a Pernod Ricard felvásárlásáig - leszármazottai tevékenykedtek a cégnél.

 

Cooley,
alapítva: 1987
Írország Északi része, Dublintól Északra, Louth

Az alacsony, tömör lepárlók testes, komolyabb nedûket produkálnak. Az itt lepárolt whiskeyt Kilbegganban érlelik, ahol a régi lepárló múzeumként mûködik, ill 2007-ben indítottak egy ún. Kilbeggan Micro Distillery-t, ahová a szomszédos Tullamore-ból vásárolták meg a több mint 150 éves múzeális értékû lepárló készüléket.

Single Malt:

- Connemara az egyetlen peated (azaz füstös) ír whiskey.

- Legidõsebb verziója a 12 éves Connemara, miután a gyár 1993 és 1995 között nem mûködött.

-
Kilbeggan

-
Greenore

-
Locke’s

-
Tyrconnell

Blendek:

- Kilbeggan.


A sorsolás eredménye

A legutóbbi Hírlevelünk megjelenése óta leadott megrendelések között kisorsoltuk a két 'beharangozott' SKÓT WHISKY TÉRKÉPET. A két szerencsés nyertesünk a 742-es és a 769-es számú megrendelések leadói. Szerencséjükhöz ezúton is gratulálunk és nyereményüket hamarosan elküldjük.

 


 

Új akció!

Új akciónk keretében a következő hírlevelünk megjelenéséig, minden az interneten leadott megrendelés mellé két ajándékot is küldünk:

- 1 db BENRIACH single malt mini palackot és

- 1 db egyszeri 10%-os kedvezményre jogosító kupont, ami a WhiskyNet hamarosan megnyíló budapesti mintaboltjában lesz beváltható, 2008 október végéig.