Skót lepárlók

GLEN KEITH

Kiejtés: {glen-KEITH} Régió: Speyside Alapítva: 1957

Az 1957-ben, a Chivas által a Strathisla szomszédságában alapított lepárlót eredetileg háromszoros lepárlási eljárásra alakították ki, de végül a Skóciában elterjedt kétszeres lepárlás mellett döntöttek. 1970-ben az üzem azzal büszkélkedhetett, hogy Skóciában elsõként itt állítottak gázfûtéses lepárlókészüléket munkába.

Az itt készülõ malátawhisky fõként kevert whiskykbe vándorolt, csak 1994-tõl kezdve került a piacra single maltként. Ez az idõszak viszont nem tartott sokáig, ugyanis a sima, könnyû, gyümölcsös karakterû whiskyt gyártó lepárlót 2000-ben bezárták.

A lepárló azonban nem halkult el teljesen. A Glen Keith és a Strathisla lepárlók fizikailag is szoros kapcsolatban állnak egymással, ugyanis föld alatti csövekkel vannak összekötve. A Glen Keith üzeméből forró vizet pumpálnak át a Strathisla-hoz, míg vissza már a lepárolt nedû érkezik, hogy aztán hordókba töltsék. Ezen kívül a lepárló a Chivas  mûszaki központjaként is működik.