Blog
Rock Island Tequila Cask Edition whisky (0,7L / 48%)
A Rock Island Tequila Cask Edition egy igazán izgalmas, limitált blended malt whisky, amely a skót szigetek karakteres malátáit ötvözi a mexikói tequilahordók vibráló frissességével. A márkát az 1948-ban alapított Douglas Laing & Co. hozta létre, amelyet Fred Douglas Laing alapított, és azóta is szenvedélyesen űzik a prémium minőségű, kis szériás palackozások művészetét. A Rock Island sorozat korábban Rock Oyster néven vált ismerté, amely a skót szigetvilág tengeri sós jegyeivel átitatott single maltjait veszi alapul a blendelés során – Jura, Arran, Orkney és Islay lepárlóiból származó single maltokat házasítanak benne, hogy egy sósan füstös, mégis rendkívül kiegyensúlyozott italt alkossanak.
A Tequila Cask Edition különlegessége a hordóhasználatban rejlik: az alapblendet mexikói ex-tequila hordókban érlelik össze, melyek új dimenziót nyitnak az ízvilágban – egy olyan technika, amit csak a skót whisky szabályozás 2019-es módosítása óta lehet alkalmazni hivatalosan. A Douglas Laing már évek óta kísérletezik alternatív hordókkal, és a tequila mellett mezcalhordós finiselésben is adtak ki limitált szériát, igazán innovatív módon tágítva a tradicionális skót whisky határait.
A palackozás 48%-os alkoholtartalommal került forgalomba. A whisky illatában azonnal érezhető a citrusok frissessége – lime, grapefruit és egy csipet zöldalma –, amit sós tengerparti fuvallat, halvány tőzegfüst és barnacukros édesség kísér. Kóstoláskor krémes, telt textúra bontakozik ki, benne vanília, karamell és egy leheletnyi agavés egzotikum.
Lecsengés hosszú, tengerparti sós jegyekkel: igazi élmény, amiben a whisky és a tequila világa elegánsan találkozik.
Spice King whisky ajándékcsomag 2 pohárral (0,7L / 46%)
A Spice King egy különleges blended malt whisky, amelyet a skót Wemyss Malts független palackozó készít – ennek alapját a Wemyss család hosszú whiskyöröksége adja, amely egészen a 19. századig nyúlik vissza.
Ma a palackozás szakmai vezetője nem más, mint Charlie Maclean, az iparág elismert szakírója, akinek neve garancia a minőségre és szakértelemre.
A Spice King név tökéletesen illik ehhez a gazdag, telt és karakteres italhoz. Különlegességét az adja, hogy tíz különböző single maltot házasítanak össze. 2005-ben jelent meg először, kezdetben 5 éves és 40%-os formában, majd 2015-től NAS-ként (kormegjelölést nem feltüntetve) 46%-ra megemelt alkoholfokkal, hogy még dinamikusabb aromákat élvezhessünk benne.
Érdekesség, hogy a Wemyss család birtokán álló impozáns Wemyss-kastély a tengerparti sziklafalak fölé magasodó építmény, nemcsak a családi múlt egyik jelképe, hanem maga a márka emblémája is. Ez is mutatja, mennyire családias az egész palackozási filozófia.
A díszdobozos ajándékcsomag két pohárral érkezik – ideális választás különleges alkalmakra, másoknak vagy saját magunknak. A whisky illatában mély, aromás jegyek üdvözlik az ital kóstolóját: fűszeres narancshéj, virágos felhangok, zöldalmás-gyümölcsös frissesség keveredik, míg a háttérben finom, pikáns borsos és gyömbéres árnyalatok fedezhetők fel. Lecsengése hosszú, amelyben visszatér a fűszeres, enyhén füstös tónus, valamint a tölgyes karakter. A 46% alkoholfok szépen kidomborítja a robusztus erőteljesen fűszeres jegyeket, ennél kevesebb alkoholfoknál vesztene a kiegyensúlyozott intenzitásából.
Christian Drouin ABC (0,7L / 17%)
A Christian Drouin ABC egy elegáns almaalapú aperitif, amely a normandiai Drouin család hagyományos calvados készítésének kreatív továbbgondolása. A Drouin-dinasztia 1960-ban, idősebb Christian Drouin alapításával kezdte meg a tevékenységét: a Gonneville-domboknál található Fiefs Sainte Anne birtokon saját almaültetvényekkel, tradicionális lepárlással és hordóban való érleléssel hoztak létre prémium minőségű calvadosokat.
A harmadik generáció, Guillaume Drouin agronómus és borászként csatlakozott a családi vállalkozáshoz 2004-ben, majd többéves külföldi tapasztalatgyűjtés után visszatérve kezdte meg munkáját a családi vállalkozásban. Ezt a szemléletet viszi tovább az ABC is: az alapját calvados és almamust keveréke adja, amit tölgyfahordókban érlelnek, majd aromadús növényekkel – például fahéj, narancs, bodza, yuzu, stb. – ízeivel gazdagítanak. Az öt évig tartó fejlesztési folyamatban hét elismert bártender működött közre, hogy egy vibráló, de kiegyensúlyozott ízprofilt érjenek el. Illatában először sült alma és citrusok (narancs, yuzu) jelennek meg, amelyeket fűszeres aromák – bors, üröm, bodza – egészítenek ki. A friss alma édes, mégis enyhén savas alapot ad, miközben érezhető a fahéjas narancsosság a bodzás-virágos középtónusok és a yuzu pikáns frissessége. Ideális aperitifként fogyasztva tisztán, jéggel, tonikkal vagy akár Spritz-variációban.
ABK6 16 éves cognac (0,7L / 43,2%)
A ABK6 márka 2005-ben született, amikor Francis Abécassis megvásárolta a Domaine de Chez Maillard birtokot, amely évszázados szőlőművelő hagyományokkal rendelkezett Charente régióban. Bár a márka viszonylag fiatal, a család első cognackészítéséhez fűződő történet, több mint két évszázadra nyúlik, vissza. Hogy komoly tapasztalattal bírnak ezen a téren, azt mi sem bizonyítja jobban, minthogy olyan jól ismert márkákat hoztak létre korábban, mint a Leyrat és a Reviseur.
ABK6 filozófiája a „single estate cognac” – minden folyamat, a szőlőtől a palackig egy kézben marad: a termelés teljes egészét 380 hektárnyi szőlőn végzik, különböző cru-területeken (Grande/Petite Champagne, Fins Bois), kizárólag Ugni Blanc fajtával. A környezet iránti elkötelezettség is hangsúlyos: a birtok 2019-ben elnyerte a „High Environmental Value” minősítést, kiemelkedően környezettudatos gazdálkodásáért. Az ABK6-nál kettős lepárlási eljárást alkalmazza, jellegzetes charentais rézüstökben. A lepárlás során nyert eau-de-vie kezdeti érlelése új francia tölgyfahordóban történik 6–12 hónapig, ezt követően régebbi hordókba kerül, ahol összesen mintegy 16 évet tölt az ital. A régión belüli blendelés a legjobb tételekből történik így zseniális ízkombinációt alkotva a Petite és Fins Bois terroir aromáival és nagyszerű textúrájával.
Illata gazdag és hívogató: érett almakompót, kandírozott narancshéj, lágyságát egészíti ki. Ízében természetesen ugyanezek az aromák köszönnek vissza, majd hosszú, komplex lecsengéssel búcsúzik tőlünk.