Hírek

Írország könnyed ízei

Az ír whiskey (ők „e”-vel írják) története eléggé ködös. Sajnos nem sok feljegyzés maradt meg a korai időkből. Annyi azonban bizonyosságot nyert, hogy a 16. századra az ital igen népszerűvé vált az ír szigeten.

Az ír whiskey-ket  - ellentétben a skót whiskyktől – háromszor párolják le, ezáltal könnyedebbek lesznek. A számos kiváló ír whiskey közül most kettőnek „kukkantunk be a palackjába”:

 

West Cork 12 éves Port Cask Finish

A West Cork lepárlót 2003-ban alapította három jó barát, akik whiskey-lepárlással kezdtek, majd gin- és vodkakészítésbe is belefogtak. A West Cork lepárló Írország utolsó független lepárlóinak egyike. A lepárló az ír whiskey-kultúra otthonában, West Cork szívében, Skibbereenben található. A lepárló védjegyének tekinti a barátságot, az innováció iránti szenvedélyt és a minőséget. A West Cork portfóliójában számos ízletes palackozást találunk.
Ez a 12 éves single malt whiskey bourbonhordóban érett, majd palackozása előtt portói hordóban finiselték. Nem hűtve szűrt eljárással készült, így több szárazanyag-tartalommal, illetve több aromával rendelkezik. Ízkarakterében malátás, gyümölcsös és vaníliás jegyek tobzódnak.

Teeling Galway Bay Stout Cask

A Teeling Whiskey Company 2014-ben saját lepárló építésébe kezdett. Ezzel 125 év után az első újonnan megnyíló lepárló lett Dublinban, ezzel élesztve újjá a nagy múltú dublini whiskey-főzést. A Teeling név nem újdonság az ír whiskey-iparban, hisz a család 1782 óta főzött whiskey-t, így „reinkarnálódott” a világ whiskypalettájára, méghozzá óriási sikerrel.
A Teeling Whiskey Distillery és a Galway Bay Brewery közötti szoros együttműködés indult el az elmúlt időszakban. Ízében az édes maláta, pörkölt árpa mellett helyet kapnak a savanyú gyümölcsök és a fekete cseresznye aromavilága is. A Teeling Small Batch söröshordóban utóérlelt verziója. Jim Murray Whisky Bible 2018: 92,5 pont!