Blog | Gin

Ginújdonságok 2021

A ginek reneszánsza 2021-ben is töretlennek látszik. Gombamód szaporodnak a jobbnál jobb ginek és a ginek szentélyében, Angliában sincs ez másképp. Íme, néhány meghatározó ginújdonság az idei évből.

 

Gin Citadelle Jardin d'Été (0,7l, 41,5%) - a „nyári kert” ginvarázsa

A Citadelle áprilisban jelentette be a jardin d'été, azaz a „nyári kert” névre hallgató palackozását. Mi is nagyon vártuk, s teljesítette a hozzá fűzött reményeket. 

 


Ezt a palackozást az italmárkát megalkotó Alexandre Gabriel felesége, Debbie álmodta meg, akit meseszép kertje inspirált. A borókafák árnyékában ezer színben pompázó virágok és az illatozó gyümölcsbokrok adták az ihletet egy még gyümölcsösebb gin megalkotására. Ebben az egyedi ginben – a boróka mellett – tetten érhető a citrom, a dinnye, és a narancs frissítő aromavilága is. Erre utal az ital találó neve is: jardin d'été, azaz nyári kert, ahol nagyon szívesen elidőznél…

 

Gin Fords London Dry (0,7l, 45%) - egy ízig-vérig koktélhoz való angol gin

A Fords gin egy nyolcgenerációs lepárlómester, Charles Maxwell (Thames Distillers) és Simon Ford közös alkotása.

Az alkotók elképzelése az volt, hogy egy olyan gint alkossanak, amely kifejezetten koktélok és longdrinkek készítésére alkalmas.

Ehhez pedig nem kellett más tenni, mint jól végiggondolni az összetevők listáját és az elkészítés folyamatát.

Már az összetevők listája telitalálat lehet a kifinomult ginkedvelők számára: a kilenc növényi összetevő főgerincét természetesen a boróka és a koriandermag adja, ezeket támogatják és „erősítik” a különféle citrusfélék, virágok (pl. jázmin) és ginfűszerek.

 

A növény összetevőket összegyűjtik, és együtt áztatják őket több mint fél napon át, hogy az illat- és az aromaanyagok kellőképpen érvényre jussanak, majd az egész „masszát” egyszerre lepárolják. 
A gondos készítési és párolási folyamat eredménye pedig egy rendkívül friss, aromás, grapefruitjegyekkel is megbolondított londoni gin.
Elegáns megjelenéséhet sokoldalúsága párosul. Kiváló alapgin minden ginalapú koktélhoz és longdrinkhez. A londoni bártenderek egyik kedvenc ginje, mert elmondásuk alapján nagyon könnyű vele dolgozni, ezért is nagyon szerethető.

Gin Isle of Harris Ceilidh (0,35l, 45%) - tengeri moszat a palackban, kicsit máshogy: egy díjnyertes gin a Külső-Hebridákról

Íme, egy díjnyertes, limitált kiadású egyedi gin a távoli Skóciából. Az Isle of Harris gin 0,7 literes kiadásával azonos beltartalmú, de egyedi, kézműves kerámiaüvegben megjelenő 0,35 literes limitált kiadás.

 A palack különlegessége, hogy Rupert Blamire, a Harris sziget keramikusa készíti. A palack a sziget tengerét és égboltját idéző színes kerámiából, kézzel is tapintható mintával, ami a Harris gin üvegpalackjának mintázatát idézi.

A Harris lepárló ginjének alapnövénye a helyben termő, kézzel begyűjtött "Sugar Kelp", ami nem más, mint egyfajta tengeri moszat. Ezt, a helyi búvár és tengeri moszatszakértő, Lewis Mackenzie tavasszal kézzel válogatja a rejtett víz alatti „erdőkből”, mielőtt azokat helyben szárítanák. Az alapnövényt nyolc másik összetevővel egészítik ki: borókabogyó, koriandermag, cassiakéreg, angelikagyökér, fahéj, narancs, grapefruit és egy titkos fűszerkeverék. Ízét lágyítja az a friss, alacsony ásványianyagú esővíz, amely az Abhainn Cnoc a 'Charrain közeli forrásból áramlik. Nagy nemzetközi versenyeken már számtalan szakmai díjat és elismerést kapott. Kóstoltad már?

Gin Hautefeuille l'Explorateur Sea Buckthorn & Yuzu (0,7l, 42%)  - vadvirágok vonzásában

Ez az édeskés és ízletes gin gazdag aromáját a franciaországi Picardie régióban található Baie de Somme folyótorkolat vadvirágaiból, legnagyobb részben a homoktövisből meríti. Az egyetlen felhasznált egzotikus alapnövénye a japán yuzu héja, amely finom citrusjegyeket hoz. 


A tíz generáció óta családi kézben lévő lepárló egy 1660-ban épült kastély megmaradt épületrészeiben működik. Az itt készülő whiskyket és gineket rézüstben (Stupfler®) kis adagokban desztillálják.

Nemcsak önmagában, de koktélok és gin&tonikok készítéséhez is zseniális.

Gin Ukiyo Yuzu Citrus (0,7l, 40%) – japán citrusbombája

Az Ukiyo ginmárka Japánban, egész pontosan Kagoshimában készül, hagyományos japán shōchū és awamori párlatok alapanyagaiból. Ehhez a ginhez a kész shōchū párlatot újra lepárolják borókával, mandarinnal és fűszerekkel, majd influálják a kagoshimai hegyekben és tengerpartokon őshonos yuzu növénnyel, hogy egy illatos és citrusos gint kapjanak. Íze kellemesen fanyar és illatos, hasonlít a citromhoz és a grapefruithoz, mandarinos, narancsos felhanggal. Az Ukiyo gin önmagában is egyedi élményt nyújt, de behízelgően finom koktélokban és G&T-ként is.