Hírek

Füstös whisky AKCIÓ!

Füstjelek a horizonton! Ismerd meg izgalmas füstös whiskyjeinket. MOST akciós áron!

Füst nemcsak a téli kéményekből terjenghet, hanem a whiskyspalackokból is. Frissítsük fel röviden, hogyan is kerül a füst a whiskybe?

A whiskygyártás kezdeti lépéseinél, amikor malátát készítenek, beáztatják az érett árpát, majd a malátázóterem padlójára kiterített árpát a megfelelő pillanatban ki kell szárítani. Ha a szárítási folyamatot nem szárazgőzzel, hanem tőzegfüsttel végzik, akkor a maláta füstös aromát kap. A tőzeg növényi eredetű üledék, talaj, amelynek régiónként is változik a whiskyre gyakorolt íze, aromája.

Ezért is lehet az, hogy a füstös, tőzegelt whiskyk nem ugyan olyan „egységes” ízűek, hanem mindegyik palackozás más és más izgalmas jegyeket mutat fel.

Kétféle ember létezik, aki szereti a füstös ízeket, és aki nem! Sokan viszont úgy vannak ezzel, hogy először félszegen közelítenek a karakteresebb, füstösebb ízekhez, majd megbarátkoznak vele.

Mostani akciónk során találsz kevésbé füstös kiadást, de olyat is, amelyet „gyárkéményként” lehetne jellemezni. Ez utóbbit inkább a vájtfülűeknek és a haladóknak ajánljuk, de a vállalkozó szelleműek is próbálkozhatnak vele (lehet, hogy „szerelem” lesz első látásra).

Hasznos lehet az is, amit sok lepárlómester kifejezetten ajánl: a whiskybe cseppentsünk néhány csepp vizet, várjunk egy kicsit, és kóstoljuk meg úgy a whiskynket. A víz hatására jobban kinyílik az ital, és jobban megmutatja izgalmas aromáit.

Kilchoman Machir Bay ajándékcsomag

Islay szigeti malt, a Kilchoman Machir Bay, amelyet most ajándékcsomagban akciózzuk. A 0,7 literes palack mellett két logózott Glencairn pohár is megbújik. Az Islay sziget legszebb partszakaszáról elnevezett italt, különböző korú (5 és 6 éves), bourbon-, illetve oloroso sherryhordóban érlelt whiskykből alkották. A Kilchoman Földi Szeder Likőrje is tartogat kellemes meglepetéseket.

A kedves arcú Big Peat jogosan kapott 96 pontot Jim Murray Whisky Bibliájában és 2011-ben a világ legjobb blended maltja lett, úgyhogy megéri megkóstolni. 

A Springbank lepárlóban három különböző stílusú italt készítenek, ezek közül a Longrow a legfüstösebb, klasszikus kétszeres lepárlású whisky. Természetesen a Longrow 18 évesért kicsit mélyebbre kell a zsebünkbe nyúlni, de ez a párlat 18 évig csücsült hordóban és a lepárló szigorúan korlátozott darabszámban adta ki. Előreláthatólag jó néhány évig nem is lesz folytatása… Mind ínyenceknek, mind gyűjtőknek nagyszerű választás lehet.

Az 1881-ben alapított Bunnahabhain lepárló Islay szigetének azonos nevű falujában épült fel. Habár a főzdében alapvetően lágyabb, kevésbé tőzegelt whiskyt készítenek, az év egy kis részében füstös nedűt is lepárolnak. A 8 évig érlelt párlat is tőzegelt árpából készült, érleléséhez pedig újratöltött hordót használtak.

De akcióink között megtalálhatjátok még az Old Ballantruan lenyűgöző 10 évesét, a kellemes, lágy füstösségű Tomintoul Peaty Tang whiskyt vagy a Benromach 10 évesét is, amelyről szintén ódákat lehetne zengeni: Most ajándékkiszerelésben is elérhető.
 

A Peat Chimney pedig nem véletlenül kapta a „kéményfüst” elnevezést: ennek ellenére nem tolakodó a benne található füst, hanem harmóniát mutat a whisky más ízjegyeivel.

Füstös akciónkat "megfejeljük" még  a Berry's Brothers független palackozó termékével is!

Válasszuk is bármelyik füstös whiskyt, „nem teszünk rossz lóra”.
 

Jó tipp a whiskykóstoláshoz:

Ha tehetjük, ne egyedül „füstölögjünk” otthon magunkban, hanem hívjunk barátokat, mert baráti körben mégis csak jobb kóstolgatni, megosztani az élményeket és tapasztalatokat egymással!
 

Füstös akciónk termékei:

Benromach 10 éves (0,7 l, 43%)

Big Peat díszdobozban (0,7 l, 46%)

Longrow (0,7 l, 46%)

Kilchoman Földi Szeder Likőr (0,5 l, 19%)

Kilchoman Machir Bay ajándékcsomag (0,7 l, 46%)

Peat Chimney (0,7 l, 46%)

Smokey Joe (0,7 l, 46%)

Isle of Skye 8 éves (0,7 l, 40%)

Tomintoul Peaty Tang (0,7 l, 40%)

Old Ballantruan 10 éves (0,7 l, 50%)

Benromach 10 éves ajándékcsomag 2 pohárral (0,7 l, 43%)

Ardmore 8 éves Provenance (0,7 l, 46%)

Bunnahabhain 8 éves Provenance (0,7 l, 46%)

Bunnahabhain 1987, 29 éves Wemyss The Viceroy's Elixir (0,7 l, 46%)

Longrow 18 éves (0,7 l, 46%)

Auchroisk 1990 23 éves BB&R (0,7 l, 46%)

Aultmore 1991 22 éves BB&R (0,7 l, 46%)

Clynelish 18 éves  BB&R (0,7 l, 46%)

Glentauchers 1996 18 éves BB&R (0,7 l, 46%)

Miltonduff 1995 20 éves BB&R (0,7 l, 46%)
 

RUMOK:

Rum Barbados 10 éves BB&R (0,7 l, 46%)

Rum Guyanan 15 éves BB&R (0,7 l, 46%)

Rum Nicaragua 2002 BB&R (0,7 l, 46%)

 

TELJES AKCIÓS LISTA: ITT

FÜSTÖS WHISKYK

Akcióink a készlet erejéig tartanak!