Blog

First Class Dramélmények italszakértőnktől

A májusi World Whisky Day ünnepe előtt tisztelegve italszakértőnk, Attila ezúttal csak whiskyket kóstolt és értékelt ki.

The Hearach (Isle of Harris) single malt whisky (0,7L / 46%)
Az Isle of Harris Distillery 2015-ben nyitotta meg kapuit, és ezzel hivatalosan is elindította Harris sziget első legális whiskylepárlóját. A lepárló célja nem csupán a whisky készítése volt, hanem a helyi közösség gazdasági fellendítése is. A The Hearach név gael nyelven "harrisi" vagy "a sziget lakója" jelentéssel bír, utalva a helyi identitásra és büszkeségre. Kezdetben az új lepárlókhoz hasonlóan, nem egyedülálló módon ginkészítéssel foglalatoskodtak, hogy folyamatos bevételeket generálva kivárják azt az időt, amikor is a nagy törődéssel, évekkel azelőtt lepárolt gabonaszeszből a gondos hordós érleléseknek köszönhetően whisky válik. Egy természeti hasonlattal élve ez a folyamat hasonlóképp csodálatos, mint amikor a hernyóból a bebábozódást követően a gyönyörű pillangó lesz. Ebben az esetben a nyers gabonaszeszből kifinomult illatú és ízű párlat keletkezik.
Külön érdekesség, hogy a whiskyhez Concerto árpafajtát használtak fel, majd a nagyobb lepárlókkal ellentétben, teljes egészében a sziget jellegzetes óceáni éghajlatán érlelték, négyféle hordóban: első töltésű ex-bourbonhordókban a Buffalo Trace és Heaven Hill lepárlókból, illetve első töltésű Oloroso és Fino sherryhordókban.
A The Hearach egy gazdag, mégis kiegyensúlyozott single malt whisky, amely a skót szigetvilág szellemét és karakterét tükrözi. Illatában a friss fű, a tengeri só és a kellemes enyhe füstösség keveredik, miközben a háttérben édes vanília és karamell jegyek is megjelennek. Ízében maláta és szárított gyümölcsök dominálnak, amelyeket a tölgy és a fűszeres füst finom rétegei egészítenek ki. 
Lecsengés hosszan tartó, melengető, enyhén füstös, ami a Hebridák partjainak hangulatát idézi.

Kilchoman Machir Bay whisky (0,7L / 46%)
A Kilchoman Distilleryt 2005-ben alapította Anthony Wills, és ez volt az első új lepárló Islay szigetén 124 év után. A lepárló különlegessége, hogy teljes mértékben független és családi tulajdonban van. A Kilchoman a hagyományos whiskykészítés minden lépését – az árpatermesztéstől a palackozásig – a helyszínen végzi, ezzel is biztosítva a termék kivételes minőségét és egyediségét.
Ahogy említettem a Kilchoman Machir Bay whisky előállítása során a lepárló saját farmján termesztett árpát használ, amelyet hagyományos padlómalátázással dolgoznak fel. A cefrét 85 órán keresztül fermentálják, lehetővé téve a komplex ízprofil kialakulását. A lepárlás után a szeszt kézzel válogatott bourbonhordókba töltik, amelyeket korábban a Breckenridge Distillerytől szereztek be. Az érlelés során a whisky gazdag, fűszeres és édes jegyeket vesz fel, miközben megőrzi az Islay-ra jellemző tőzeges karakterét. 
Az ital a nevét a közeli, festői szépségű Machir Bay strandról kapta, amely a lepárló közelében található. Ez a whisky volt az első, amelyet a lepárló folyamatosan elérhető kiadásra szánt. 
Ez a gyönyörű párlat egyedülállóan ötvözi az Islay-whiskyk karakteres füstösségét a friss citrusos és gyümölcsös jegyekkel. Illatában élénk citrusosság, omlós vaníliás keksz és elegáns tőzegfüst rétegei bontakoznak ki. Ízvilágban trópusi gyümölcsök és aszalt mazsola dominál, amelyet meleg füstös jegyek kísérnek. Lecsengésében sherrys gyümölcsök és egy csipetnyi tört fekete bors érződik.
Amennyiben nem ódzkodsz az erősen tőzegelt whiskyktől, és még nem kóstoltad ezt a tételt, akkor most itt lesz az ideje, nem fogod megbánni!

Nikka From The Barrel whisky (0,5L / 51,4%)
Egy kis whiskytörténelem az ital részletes elemzése előtt! A Nikka whiskyt 1934-ben alapította Masataka Taketsuru, aki Skóciában tanulta meg a whiskykészítés mesterségét. Hazatérve Japánba, megalapította a Yoichi lepárlót, amely az islay-i stílust ötvözi a japán hagyományokkal. A Nikka a japán whiskykészítés egyik úttörőjeként vált ismertté, és ma is a minőség és az innováció szimbóluma.
A Nikka From The Barrel egy kevert whisky, amely több mint 100 különböző malt és grain whiskyt tartalmaz. A whiskyket először külön-külön érlelik különböző típusú hordókban, majd házasítják őket. A végső alkoholtartalom 51,4%, amit a Nikka blendereinek kísérletezései alapján határoztak meg, hogy elérjék az ideális ízprofilt.
A Nikka From The Barrel egy gazdag, komplex blended whisky, amely a japán whiskykészítés nagyságát tükrözi. Illatban édes vanília, karamell és fűszeres tölgy keveredik, míg ízben sűrű, gazdag textúra, pörkölt kávé, füstös tölgy és egy csipetnyi gyümölcsösség jelenik meg. Lecsengés hosszú, fűszeres és enyhén füstös, ami a magas alkoholtartalom ellenére is kiegyensúlyozott élményt nyújt.
Érdekesség, hogy a Nikka From The Barrel négyzet alakú dizájnjával a palack egyszerű, mégis elegáns megjelenése a japán minimalizmusra és a prémium minőségre utal.

Bushmills Malt 10 éves whiskey (0,7L / 40%)
És elérkeztünk az egyik kedvenc ír italomhoz az ár-érték arányt is figyelembe véve.  
A Bushmills Distillery a világ egyik legrégebbi, folyamatosan működő whiskey-lepárlója, Észak-Írországban található Bushmills kisvárosban. A hivatalos alapítási év 1608, amikor I. Jakab király engedélyt adott a területen történő whiskyfőzésre. Ez a dátum ma is megtalálható minden Bushmills palackon. A tényleges működést a mai formájában 1784-ben kezdte meg a jelenlegi lepárló, amikor a vállalat hivatalosan is regisztrálásra került.
A történelem során a Bushmills számos nehézségen ment keresztül – túlélte az ír függetlenségi háborút, a szesztilalmat az Egyesült Államokban, két világháborút, sőt még egy tűzvészt is, amely 1885-ben szinte teljesen elpusztította az eredeti épületeket. Ennek ellenére mindig sikerült újjáélednie, és újra és újra bizonyította, hogy a tradíció és minőség örök érték.
A lepárlóban dolgozók szerint egyetlen hordó sem hagyja el a lepárlót anélkül, hogy az idős mesterblender, jelenleg Alex Thomas, legalább egyszer meg ne illatolta volna az érlelt whiskyt. Ez a személyes, emberi kontroll a modern ipar világában szinte példátlan – és biztosítéka annak, hogy minden Bushmills palackban benne van egy kis „Bushmills-szív”.
A Bushmills 10 éves single malt háromszoros lepárlással készül, amely az ír whiskey-k egyik meghatározó jellemzője. Ez a finomítási módszer különösen tiszta, lágy párlatot eredményez.
A fermentáció (erjesztés) viszonylag hosszú: több mint 60 órán át tart, amely lehetővé teszi a komplex aromák kialakulását még a lepárlás előtt.
Az érlelés 10 éven keresztül történik amerikai ex-bourbon tölgyfahordókban, valamint kis mennyiségben olasz Oloroso sherryhordókban, ami gazdagabb, mélyebb ízeket kölcsönöz az italnak. Az érlelés a lepárló saját raktáraiban történik, ahol az északír klíma – a tenger közelsége, a magas páratartalom és a viszonylag egyenletes hőmérséklet – lassan és egyenletesen érleli a whiskey-t.
Illata friss, tiszta, gyümölcsös aromákkal telített. Zöld almás és körtés jegyek dominálnak benne, amit kellemes vaníliás édesség és enyhe malátás karakter kísér. A tölgyfahordókból származó enyhe fűszeresség már az illatban is megmutatkozik.
Megkóstolva lágy és kiegyensúlyozott. Érezhetően jelen van benne a méz, a vanília, a tejkaramella, valamint a sült fehérhúsú gyümölcsök zamata, amelyhez enyhe tölgyes tónusok társulnak. A bourbonhordók édessége és a sherryhordók komplexitása gyönyörűen kiegészítik egymást. Ez a mesteri ír whiskey az egyik legjobb társ egy egész estés baráti beszélgetéshez!

Hibiki Japanese Harmony whisky (0,7L / 43%)
A Hibiki márka nem egy konkrét lepárlóhoz kötődik, hanem a Yamazaki, a Hakushu és a Chita lepárlókból származó whiskyk házasításából születik meg.
Egy kis műhelytitok! A Suntorynál dolgozó blenderek úgy tanulják meg a házasítás művészetét, hogy az első évben nem is kóstolhatnak whiskyt. Ehelyett az illatolásra és az aroma azonosítására tanítják őket, napi szinten több száz különböző párlat illatát vizsgálva. Az egyik tradicionális módszer az, hogy az adott párlatokat waszhiban (japán rizspapír) itatják át, majd így szagoltatják, hogy a nyers alkohol ne zavarja az aromák felismerését.
A Hibiki Japanese Harmony egy blended whisky, amely több mint 10 különböző malt- és grain whisky elegyítéséből születik. A blenderek munkája itt valóban művészet: nemcsak ízben, hanem harmóniában is tökéletes összhangot keresnek.
A felhasznált whiskyk különféle hordókban érlelődnek, például:
• amerikai tölgy (ex-bourbon) – édes, vaníliás jegyek,
• európai tölgy (ex-sherry) – gyümölcsös, diós komplexitás,
• Mizunara japán tölgy – ritka, gyantás-fás, keleties aroma.
Illatában elegáns, virágos és kifinomult, narancshéj, méz, egy kevés rozskenyér és friss fű illata bontakozik ki. A Mizunara hordóból érkező szantálfa és enyhe dohányleveles karakter egzotikus illatanyagokat ad az italnak. 
Íze selymes, letisztult és szépen kiegyensúlyozott. Karamellizált alma, sárgabarack, fűszeres méz, tejkaramella és kevéske csokoládé is megjelenik benne. A különféle hordók közötti harmónia adja meg az ital kifinomult egyensúlyát. Egy picivel drágább tételről beszélünk, de higgyétek el. Megéri az árát!