Skót lepárlók

CLYNELISH

Kiejtés:               {KLINE-leash}Régió:                 Highlands (Északi)A

Skócia északkeleti régiójában, azon belül is Brora városában járunk. Két évszázaddal korábban ezen a vidéken végezte nem túl áldásos tevékenységét Sutherland Hercege, akit a helyiek a környék kegyetlen és teljhatalmú uraként rettegtek. A tökéletes zsarnok hírében álló herceg és kedves neje talán egyetlen kegyes cselekedete volt, amikor 1819-ben megnyitotta a Clynelish lepárlót, ami nem csak a folyamatos szeszutánpótlást, de munkalehetőséget is biztosított a leszegényedett helyieknek.

A Clynemilton forrás vízével táplált, és 1896-os újjáépítése során a hagyományos pagodatetős rendszerrel ellátott főzdét 1912-ben a DCL vette át, majd négy évvel később a John Walker & Sons is betársult, hogy így biztosítsa világhírű kevertje egyik töltetét. A XX. század első felében a lepárló megért még néhány tulajdonosváltást, majd 1967-ben új helyre költöztették. Az eredeti főzde szomszédságában felépült új épületekben gyakorlatilag minden berendezés a régi másolata volt, így Clynelish leve megőrizhette eredeti olajos-viaszos jegyeit.

 

Két évvel a Clynelish „távozása” után a régi lepárló klasszikus épületeit is újra megnyitották, és egészen 1983-ig üzemben is tartották, hogy a helyi tőzegmocsarak közelségét kihasználva – Brora néven – egy erősen tőzegelt italt főzzenek benne. Ezeket a – ma már csak nehezen fellelhető – single maltokat a gyűjtők azóta is elsőszámú kedvenceik között tartják számon, és ahogy Brora ritkaságaiért, úgy a Clynelish párlataiért is máig hálásak a kegyetlen hercegnek.