Skót whisky | Blog
Ez az egyik legígéretesebb skót lepárló.
A Bladnoch története – Több mint két évszázados whiskyhagyomány
A Bladnoch lepárlót 1817-ben alapították a McClelland testvérek (John és Thomas), akik egy farmról indították el vállalkozásukat. A lepárló Skócia legdélebbi whiskyüzeme, amely a Bladnoch-folyóból nyeri vizét, és kezdetben a környék bőséges árpakészletéből állította elő whiskyjét.
Az évek során a lepárló többször cserélt gazdát, és hosszabb-rövidebb ideig szünetelt a termelés. A 20. században az ír whiskey-ház Dunville & Co. vásárolta meg, de rossz üzleti döntéseik és a globális válság miatt a lepárló ismét bezárta kapuit. A következő évtizedekben többször újranyitották, és az 1980-as években a Guinness tulajdonába került, majd végül az akkori United Distillers (ma Diageo) 1993-ban hivatalosan bezárta.
A történet azonban nem ért véget: a lepárlót 1993-ban Raymond Armstrong északír üzletember vásárolta meg, eredetileg vendégházként akarta hasznosítani az épületet. Ám a helyi közösség támogatásával és saját elhivatottságának köszönhetően 2000-ben sikerült engedélyt szereznie a whiskygyártás újraindítására.
A lepárló 2015-ben új tulajdonoshoz került: az ausztrál David Prior vállalkozó megvásárolta a lepárlót, és egy teljeskörű felújítással új életet lehelt belé.
2017-ben újraindult a termelés, és azóta a Bladnoch folyamatosan bővíti kínálatát, bemutatva a lowlandi single malt whiskyk új generációját.