A Whiskyről

A whisk(e)y típusok

Whisky vagy whiskey? A legtöbb ismert értelmező vagy angol-magyar szótár általában tartalmazza mindkét írásmódot. Az Oxford Angol Szótár külön kiemeli, hogy a napjainkban használt kereskedelmi nyelvezet a skót whisky és ír whiskey esetében tesz különbséget. Nos ez így igaz, bár nem szabad megfeledkeznünk a kanadai és amerikai whisk(e)ykről. A Kanadában készült párlatok többnyire whiskyként váltak ismertté. Az Egyesült Államokban más a helyzet, mert ugyan a bourbon és amerikai whiskeyk jelentős része whiskey, de van néhány olyan márka, amely nevét whiskynek írja. 

Single Malt whisky (malátawhisky)
A skót whiskyk kisebb része ún. single malt whisky, vagyis olyan, 100% árpamalátából előállított whisky, amely egy-egy adott lepárlóben készül. Ezek a whiskyk többségében az adott lepárló nevét viselik, csakúgy, mint ahogy a borok a pincészet nevét.

Single Grain whisky (gabonawhisky)
A tisztán gabonából, malátázott gabona alkalmazása nélkül, jellemzően folyamatos lepárlással készített , egy adott lepárlóban előállított whiskyt nevezzük 'single grain' whiskynek. Ezt ebben a formájában általában csak az ínyencek isszák. Szinte kízárólag a maláta whiskykkel való keveréshez (blending) használják, ily módon lehetővé téve, hogy megfelelő mennyiségû, gazdaságosan gyártható, de állandóan jó minőségû blended whisky kerülhessen a piacra. 

Blended Malt whisky (kevert malátawhisky)
Kizárólag árpamalátából előállított single malt whiskyk házasításával készített whisky. Egyre inkább teret hódít, hiszen a minőség megtartása mellett ízek széles skáláját vonultatja fel.

Blended whisky (kevert whisky)
Minden blended skót whisky maláta- és gabonawhiskyk házasításával készül. A keverés célja olyan új, változatos ízû, karakterű skót whiskyk előállítása a fogyasztók számára, amelyek a hagyományos módon – csak maláta whisky vagy csak gabona whisky készítésével – nem voltak megvalósíthatók. Ide tartoznak a világ legismertebb és legkeresettebb skót whiskyjei, amelyeket 15-50 különböző maláta és gabona whisky házasításával, keverésével állítanak elő.

Bourbon whiskey
A bourbon whiskey készítéséhez felhasznált gabonának legalább 51%-a kukorica kell legyen és a whiskeyt legalább 2 évig kell új, fehér tölgyből készített fahordóban érlelni, amely hordót használat előtt ki kell égetni, hogy a fa megsötétedjen, valamint, hogy a tölgyfában található cukor karamellizálódjon. A bourbon whiskey nevét Kentucky állam Bourbon megyéjéről kapta, ahonnan annak idején leúsztatták a whiskeys hordókat az Ohio és Mississippi folyókon egészen New Orleans-ig. A megye kikötőiből indított whiskeys hordókra rápecsételték a megye nevét, így Bourbon és whiskey egy idő után egy és ugyanazt jelentette. Manapság már szigorú előírások szabályozzák, hogy milyen címkén szerepelhet a bourbon whiskey megnevezés.

Tennessee whiskey
A bourbon whiskey készítéséhez hasonló módon, és azonos alapanyagokból készül a Tennessee Whiskey, amit azonban csak akkor lehet így nevezni, ha az a névadó államban (azaz Tennessee-ben) lett lepárolva és a lepárlást követően át lett csepegtetve egy 'aktív szenes' rétegen. Legismertebb márkája a Jack Daniel's.

Pure Pot Still whiskey
E különleges ír whiskeyfajta friss, kerek, olvadós (sokak szerint "lágy") karakterének titka a speciális ún. 'Pure Pot Still' eljárás. Ezt a kifejezést immáron 130 éve használják a malátázott és nem malátázott árpából réz lepárlóüstben készített ír whiskeyre. Az így készített ír whiskey aromája teljesen különbözik a tisztán malátázott árpából előállított whiskyk ízétől.