Blog | Gin
5+1 gin: Változatosak, szépek és nagyon finomak!
Gin Mare (0,7 l, 42,7%) - a palackba zárt mediterráneum!
A Gin Mare egy valódi mediterrán párlat, tele friss, ropogós ízzel, vitalitással és fénnyel. Nem csoda, hisz e zamatos gin „szülővárosa” a Barcelona közelében található Vilanova. E különleges gin sajátosságát és egyediségét a rozmaring, a kakukkfű, az olíva és a bazsalikom határozza meg.
Ezt egészíti ki a friss sevillai narancs és a citrom gyümölcsös karaktere. Ha e vibráló gint poharakba töltjük, valóban elhatalmasodik rajtunk az a hamisítatlan mediterrán életérzés, amelyre mindig is vágytunk.
Érdekesség, hogy a rézüstlepárló, amelyben a Mare gint desztillálják egy régvolt kápolnában működik.
Az IWSR (International Wine and SpiritResearch) tanulmánya szerint a GIN MARE 2016-ban a harmadik legnépszerűbb ginné lépett elő a világpiacon.
A WhiskyNet tippje: J. Gasco tonikkal és megbolondíthatjuk koktélparadicsommal vagy/és rozmaringgal
Gin Bobby's (0,7 l, 42%) – Kelet és Nyugat találkozása
Nagyszerű citrusos, vibráló édes-száraz aromák. Ha megkóstolod, biztosan emlékezni fogsz rá! Szuper-prémium minőség a WhiskyNet kiemelt ajánlásával. Jacobus Alfons (barátainak csak Bobby) Indonéziában született, és a II. világháború során harcolt a holland hadseregben, majd 1950-ben Hollandiába költözött. Nagyon szerette a helyi borókával ízesített italt, a jenevert, de hiányolta az otthoni ízeket, ezért indonéz növényekkel fűszerezve saját gint készített. Bobby unokája, Sebastian, 2012-ben fedezett fel egy régi gines palackot a szülői házban, és nagyapja történetétől, illetve receptjétől megihletődve ment el Schiedamba, a gin őshazájába. Ettől kezdve már csak néhány év kísérletezés kellett, hogy létrejöjjön a világ egyik legkedveltebb ginje, a Bobby's. Ez a kifogástalan gin magában is nagyszerű élvezetet ad, sokat ígérő illatával, megunhatatlan ízeivel mindig újabb kortyot kíván. Magában is nagyszerű élvezetet ad, sokat ígérő illatával, megunhatatlan ízeivel mindig újabbat kíván. G&T-hez (gin tonic)
A WhiskyNet tippje: Nekünk a J.Gasco Dry Bitter Tonic-kal tetszett.
Gin Canaima (0,7 l, 47%) – Amazónia kincse
Gin és Amazónia - soha nem látott párosítás ebben a szegmensben. Egy fantasztikus ízkavalkád, egzotikus gyümölcsökkel egyenesen az esőerdőkből. Egy igazán különleges gin debütált a 2019-es Whisky Show alkalmával: a Canaima. Ez a venezuelai gin az érintetlen esőerdők gyermeke: a helyi törzsek közreműködésével válogatott, helyi gyümölcsök alkotják a gerincét és fő ízprofilját, több közülük egyáltalán nem, vagy csak nagyon kevéssé ismert az európai piacon. Az esőerdőkben több mint 3000 féle gyümölcs található, amelyből jó, ha 200-at ismernek a legtöbben. Mitől különleges a Canaima? Nehezen elérhető növények az összetevői, amelyeket a helyi törzsek segítségével gyűjtenek. Minden összetevőt külön-külön áztatnak majd párolnak le hagyományos lepárlóüstökben, 500 literes szériákban. A Canaima gin profitjának 10%-át a helyi közösségek támogatására fordítják civil szervezetek közreműködésével, így nagyon fontos célok támogatója is. Amit az összetételéről tudni kell: egzotikus keveréke 10 nehezen elérhető amazóniai növénynek, 1 fajtának a lepárló környékéről, illetve 8 tradicionális gin fűszernek.
A WhiskyNet tippje: A J.Gasco Sodarosaval jön ki talán legjobban az egyedi ízvilága
Gin Citadelle (0,7 l, 44%) – 19 fűszernövény ízvilága
A Citadelle gint a Maison Ferrand konyakgyártó adja ki a 80-as évek vége óta. Nevét a 18. században, Dunkerque városában épült, Francia Királyi Lepárlóról kapta. A dekoratív üveg palackján feltűnik mind a 19 fűszernövény képe, amellyel a gint ízesítik. Különlegességét az adja, hogy olyan lepárlóüstben párolják le, amilyeneket a konyak lepárláshoz is használnak, az üstöket pedig közvetlenül tűzzel melegítik, nem a már mindenütt elterjedt gőzzel. Ehhez a ginhez nem adnak cukrot, csak természetes alapanyagokból készül. A fűszereket 72 órán át áztatják az alappárlatban, majd még egyszer lepárolják.
A WhiskyNet tippje: J.Gasco Indian tonikkal vagy Dry Bitterrel javasoljuk fogyasztani.
Isle of Harris gin (0,7l, 45%) – a cukormoszat nyomában
A gin teljes egészében – a lepárlástól a palackozásig – a szigeten, Tarbertben készül. Csak a középpárlat kerül a palackba és más lepárlókkal ellentétben az elő-, és utópárlatokat nem használják fel egy következő lepárlási folyamatban.
A klasszikus ginfűszerek mellett általában minden ginnek van egy meghatározó botanikuma: az Isle of Harris ginnek ez a cukormoszat, angolul sugar kelp, amelyet a sziget környéki tengerben gyűjtenek kézi erővel, fenntartható módon. Ez azt jelenti, hogy a nyári hónapokban nem szüretelnek belőle, hanem hagyják növekedni.
Palackja is ugyanolyan különleges, mint a gin maga: a tervezőcsapat maga is járt a szigeten, ahol nemcsak a lepárló történetét ismerhette meg, de a helyiekkel is találkozhatott. Mindezek ihlették a semmivel össze nem téveszthető, hullámos palackot. A gin mellett az ital fő ízalkotó növényéből alkoholos aromacseppeket is ad ki a lepárló, amely szintén elérhető a WhiskyNetnél.
A WhiskyNet tippje: Önmagában fogyasztva is meghatározó élvezetet nyújt, de J.Gasco tonikkal is kiváló.
Cotswolds Dry gin (0,7 l, 46%) – egy megalkuvásmentes angol gin
Az angliai Cotswolds Distillery arra tett fel mindent, hogy a lehető legjobb minőségű whiskyt (példaképük az északi "szomszéd", Skócia) és gint állítsa elő, megalkuvásmentesen.
Egyedi, az ő igényeik szerint tervezett, kombinált (oszlop- és kisüst) rézüstjükben készítik azt a búzaalapú párlatot, amelybe aztán tizenkétféle növényt áztatnak. A három klasszikus növényt (borókabogyó, koriander, angyal gyökér) 12 órán keresztük áztatják a szeszbe, aztán adják hozzá a többi fűszert: levendulát és babérlevelet, grapefruitot, lime-ot, fekete borsot és kardamom magot. Az eredmény egy klasszikus, boróka vezérelte gin, amely ropogós citrus és fűszer jegyeket vonultat fel. Nagyon magas minőségű ital.
A WhiskyNet tippje: Önállóan vagy jégre töltve is nagyszerű élvezetet ígér. Robusztus karakter, amely tonikhoz is jól illik, kiváló döntés egy gin&martini koktélhoz is.
Fűszerezd a gineket kedvedre! Kísérletezz, találd meg a legjobb kombinációt!