Hírek

4+1 whisky a fa alá és az ünnepi asztalra: újdonságok, single caskok és limitált palackozások

Az idei év és az ősz különösen bővelkedett új palackozásokban és megújulásokban. Számos figyelemre méltó whiskyt ajánlunk a fenyőfa alá, tartalmas beszélgetésekhez, vagy „csak” egyszerűen a whiskyspolcra – nem csak gyűjtőknek.

1.
Waterford Sheestown 1.2 (0,7l, 50%)
A bornál már megszokhattuk, hogy a karakter egyik legfontosabb eleme a termőhely (terroir) és a fajta. De vajon a párlatok esetében is értelmezhető-e ez a két jellemző? Más lesz-e az ugyanott lepárolt whisky, aminek különböző farmokról, különböző talajtípusokról származó különböző fajta árpa az alapanyaga? A 21 század egyik leginnovatívabb lepárlója, az ír Waterford ennek a kiderítését tűzte ki célul.  A Sheestown malátás, mézes, gyümölcsös illattal csábít, ami szépen kiérződik kóstolás közben is.

Még több Waterford

A Waterfordról bővebben itt olvashatsz

2.
Ardnamurchan AD 09.20:01 Single Malt (0,7l, 46,8%)
Már Magyarországon is beszerezhető az Ardnamurchan első single maltja! A skót whisky új generációjának következő képviselője tradicionális alapokon!
Az Ardnamurchan Distillery anyacége, az Adelphi egy prémium független palackozónak számít a skót whiskyiparágban. Eddig mintegy 25 piacon vetette meg a lábát - köztük a magyar piacon is. A palackozásaik általában rendre napokon belül elfogynak.
Az Ardnamurchan kétféle párlatot készít: tőzegelt és tőzegmentes malátából is. Az első single malt kiadásban 50-50%-ban kapott helyet a két stílus, tehát alapvetően egy közepesen füstös whiskyvel van dolgunk. Az érlelését tekintve 65%-ban bourbonhordós, 35%-ban sherryhordós. Az Ardnamurchan az első lepárló, amelyik blockchain technológiát alkalmazott, melynek lényege, hogy a rendszerbe kerülő információt utólag már szinte lehetetlen módosítani. Ez biztosítja a pontos követhetőséget az ellátási láncban. A dobozon található QR-kód leolvasásával információhoz juthatunk a palackban található párlat utazásáról a farmoktól a palackig.


3.
GlenAllachie Single Cask 2008 12 éves (Cask 24882) (0,7l, 58,2%)
Bizony elég jó „ajánlólevél”, hogy 2019 szeptemberében a GlenAllachie-t a legjobb skót lepárlóvá választották. A skót whiskypiacon, ahol egymást érik a jobbnál-jobb prémium whiskyk és igényes lepárlók, ez nagy fegyvertény. Ezért is ajánljuk, hogy a GlenAllachie bármely single cask palackozása tökéletes választás, akár ajándékba, akár szerettünk megvendégelésére.
Ezt a 12 éves single cask whiskyt 2008-ban párolták le és 2020 márciusában palackozták le, a Glenallachie lepárló 24882-es számú hordójából. Az érlelési időt végig bourbonhordóban töltötte. Erősen limitált kiadás (239 palack). A tölgyes, hangamézes illat nem okoz csalódást kóstolás során sem: ízében a tejeskávé, a malátás édesség, az alma és a narancshéj dominálnak. Az ünnepek megbecsült palackja lehet.

A lepárlóról:
A speyside-i GlenAllachie lepárló 1968-ban kezdte meg működését. Három millió literes éves kapacitással állított elő tipikus speyside-i jegyekben gazdag italt. Függetlenségét azonban nem tudta megőrizni, így az évtizedek során whiskyjei nagyrészt a Chivas/Pernod által forgalmazott blendekbe vándoroltak, illetve független palackozók kiadásaiban kóstolhattuk. Azonban ez a helyzet Billy Walker érkezéséve után gyökeresen megváltozott.
2020-ban kiadott single cask sorozatukból 6 évjárat italai elérhetők kínálatunkban. Mindegyikre igaz, hogy Billy Walker lepárlómester személyesen válogatott ki a palackozásra egyetlen egy hordót, számozott palackba és díszdobozba kerültek hordóerősségen.

Még több GlenAllachie single cask palackozás
 

4.
Teeling Blackpitts Peated Single Malt (0,7l, 46%) - Lágy füstösség a Teelingtől
Ez bizony ír az Teeling Distillery saját lepárlású tőzegelt, korjelölés nélküli első füstös single maltja whiskey-je. Teljes egészében a dublini főzdében lepárolt készletből származik. Háromszoros lepárlású, bourbonhordós és sauternes-hordós érlelésekből alkották meg. Ez a kiadás egyrészt a következő lépés a Teeling azon törekvésében, hogy az ír whiskey-gyártásban egyedi és újszerű whiskey-ket dobjon piacra, bemutatva így az általa kínált ízek minél szélesebb spektrumát. Másrészt, visszatérés is az ír hagyományokhoz, bemutatva az ír whiskey előállításának ősi módját, a tőzeggel történő malátázást és annak végeredményét. Nevét a közvetlenül az új Teeling lepárló mögött található Blackpitts terület ihlette, (Newmarket-ben, Dublin City régi Liberties területén), amely régen Írország legnagyobb malátázóüzemeinek adott otthont. Elegáns palackja és annak beltartalma jól illik az ünnepek hangulatához.


Még több Teeling
 

4+1
Arran 25 éves whisky – 25 évig hordóba zárva

Az 1995-ben nyitott lepárló nagyon szép szakmai sikereket ért el az elmúlt negyed évszázadban. Most, 2020-ban piacra dobták első 25 éves kiadásukat is, amely a legöregebb whiskyjük is egyben (az eddigi 21 éves után). A whiskyt 65%-ban ex-bourbon,- és 35%-ban ex-sherryhordókban érlelték, majd az utolsó egy évre átkerült első töltésű,- vagy újratöltött sherryhordóba is. 46%-os alkoholtartalommal palackozták nem hűtve szűrve, színezék hozzáadása nélkül. 3000 palack jelent meg belőle gyönyörű fa díszdobozban. Különleges, mérföldkő ez az Arran történetében. Szép lezárása lehet negyed évszázadnyi utazásnak, valamint egy mindenki számára rendkívüli kihívásokkal teli évnek…

Még több Arran whisky

Teljes akciós listánkat itt találod!

 

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.