Blog

10 ital, amelyről a címke mondja el a sztoriját

Egész más úgy kortyolgatni egy italt, ha ismered a történetét, a storyját, mindent, ami az italt körbelengi…. Az alábbi italok címkéjére szinte szó szerint „rá van írva” az ital storyja. Ismerd meg őket.

 A listában whisky, rum, gin és cognac is megtalálható, Több akcióban is elérhető.

Diplomatico Exclusiva rum díszdobozban (0,7L / 40%) 
A Diplomatico rumok címkéjén egy Don Juancho – egy helyi, venezuelai nemes ember – látható, aki a 19. század végén sokat utazott a Karib-térségben, és szenvedélyesen gyűjtötte a különböző párlatokat. A helyiek nagyon kellemes stílusú, sima embernek ismerték, barátait pedig gyakran kínálta a "Nagykövet úr készletéből" ("Ambassador's Reserve"). A Diplomatico tehát nevében és karakterében is Don Juancho személyiségét követi. És ha neki ízlett, hidd el, neked is fog… 
 


Arran Robert Burns Malt (0,7L / 43%)
Egy fiatal malt, amely méltán állít emléket a fiatalon elhunyt (37 éves korában) híres skót költőnek, Robert Burnsnek.
A The World Robert Burns Federation által jóváhagyott, hivatalos Robert Burns whisky. 70%-ban bourbon-, 30%-ban sherryhordóban érlelt Arran single maltok keveréke, amely könnyed, friss, vaníliásan édes élvezetet ígér, úgy, hogy könnyen fogyasztható, különösen jó étkezésekhez. Maga, Robert Burns is igencsak kedvelte az „élet vizét”, vagyis a jóféle skót whiskyt, amelyről több anekdota is született. Az Arran pedig elkészítette ezt a kifinomult Burns-kiadást.
 


Timorous Beastie 10 éves (0,7L / 46,8%) 
A Douglas Laing 10 éves blended maltja limitált kiadásban, amelyet highlandi maltokból alkottak meg. És hogyan kapcsolódik a Timorous Beastie Robert Burnshöz, a skótok nemzeti költőjéhez és egy zseniális whiskyhez? Úgy, hogy a 'Félős Kisegér' név Robert Burns Egy egérhez című verséből származik, amelyet bocsánatkérés gyanánt írt, amiért szántás közben kiforgatta a fészkét. Reméljük, az egér megbocsátott Burnsnek, mi biztosan elnézzük neki, főleg, hogy közvetve olyan whiskyket ihletett, mint ez a nagyszerű, könnyed-mézes-gyümölcsös Highland malt. A palack címkéjéről az aprócska az aprócska egér vigyorog ránk.


Big Peat díszdobozban (0,7L / 46%)
Hogy kicsoda, vagy inkább micsoda a Big Peat?  Egyrészről egy kedves „bozótarcú” figura, amely minden bigpeates palackrol vigyorog ránk, másrészről egy olyan  single malt whiskyből megalkotott skót blended malt, amely autentikusan jeleníti meg az islay-i füstös ízvilágot. A Big Peat, ahogy a neve is elárulja a füstös ízek kedvelőinek készült. A tőzeges whiskyről híres Islay sziget négy lepárlója szolgáltatja alapanyagát: Ardbeg, Caol Ila, Bowmore és Port Ellen. A házasítás ugyanis igen jól sikerült. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy az International Whisky Competition megmérettetésen aranyérmet nyert a fiatal whisky kategóriában! De más versenyeken is kiválóan teljesített.  A kissé szenes, tőzegfüstös karakter, amely a jellegzetes, tengeri sós levegőt is magában rejti egy klasszikus, mégis különleges Islay-szigeti kalandozásra hív: ne álljunk ellen neki.
Teszteljétek a karácsonyi kiadást is. Érdemes összekóstolni a két palackozást.


Bobby's gin (0,7L / 42%) 
Jacobus Alfons, vagy ahogy családja és barátai hívták Bobby, Indonéziában született, és a II. világháború során harcolt a holland hadseregben, majd 1950-ben Hollandiába költözött. Nagyon szerette a helyi borókával ízesített italt, a jenevert, de hiányolta az otthoni ízeket, ezért indonéz növényekkel fűszerezve saját gint készített. Bobby unokája, Sebastian, 2012-ben fedezett fel egy régi gines palackot a szülői házban, és nagyapja történetétől, illetve receptjétől inspirálódva utazott el Schiedamba, a gin őshazájába. Ott találkozott egy hetedik generációs ginfőzővel, akivel két év kísérletezés után megalkották a Bobby's gint. 
A Bobby's tehát a hagyományos Schiedam jenever és a legfinomabb indonéz fűszerek házasságából született. A valóban egyedi, különleges ízeit a következő növényeknek köszönheti: citromfű, szegfűszeg, koriander, kubeba bors, fahéj keletről, illetve boróka, csipkebogyó és édeskömény nyugatról.  Bobby's ginhez csak organikus összetevőket használnak fel, amelyeket aztán egymástól elkülönítve párolnak össze a kiváló minőségű szesszel. A végeredmény a klasszikus növények és az indonéz fűszerek utánozhatatlan keveréke. Fűszeres, aromás, kirobbanóan friss citrusokkal és kellemes borsossággal, amely az édes és száraz ízek nagyszerű összhangját képes felmutatni. A szemet gyönyörködtető Bobby's üveg a klasszikus jenever palackok modern újraértelmezése, barna és szürke füstüvegből, amelyet a hagyományos indonéz ikat mintával díszítenek. Az ikat minta a legtöbb esetben geometrikus mintákon alapszik és az  ázsiai régióban a hatalmat és a gazdagságot testesíti meg, azt jelképezi. Ez az egyedi palack is jól szimbolizálja kelet és nyugat találkozását.

No.3 London Dry gin (0,7L / 46%) 
A No.3 gin London legrégibb bor- és párlatkereskedő cégének, a Berry Bros. & Rudd saját receptje alapján készül. A No.3 megnevezés a cég címére utal, a St. James’s Street 3-ra, amely 1698 óta (!) a vállalat székhelye. Erre utal a címke és a palackon található kulcs is, amely szimbolikusan nyitja a vállalat ajtaját.
Ebben a klasszikus London Dry ginben hat különböző, egymással tökéletes egyensúlyban lévő növény aromái találhatók teljes harmóniában. Az olasz boróka adja a gin összetéveszthetetlen, fenyőre és levendulára emlékeztető ízét, a spanyol édes narancs héja a friss, tiszta, ropogós citrusos aromákat, a grapefruit héj pedig plusz citrusos réteget biztosít. Az angyalgyökér földes minőséget és a száraz hatásokat, a marokkói koriander citromos, enyhén borsos ízeket, a kardamom pedig fűszeres, aromás, melengető aromákat szolgáltat ennek a csodás italnak.
A ginhez felhasznált szeszt a holland Schiedamban, egy több mint 300 éve működő, családi lepárlóban desztillálják. Négy alkalommal választották a világ legjobb ginjének. Az egyetlen gin amely elnyerte a tripla koronát - mindhárom nagy megmérettetésen aranyérmes lett 2020-ban.

Buffalo Trace Bourbon (0,7L / 40%) 
A bölények (Buffalo-k) végeláthatatlan sora taposta ki azokat az ösvényeket, amelyek megmutatták a nyugatra vezető utat Amerika számára. A legendás felfedezők, az első pionírok és telepesek mind ezeket a csapásokat követték, melyek angol neve 'trace'. Ezt szimbolizálja a palack címkéje is.
A hely, ahol a bölények útja keresztezte a Kentucky folyót, épp csak egy kicsit fekszik északabbra a mai Frankfort városától. Ezen e helyen már 1775-ben letelepedtek az első pionírok. A tiszta folyóvíz és a gazdag földek kiváló adottságokat kínáltak a gabonatermesztéshez, amit természetesen hamar követett a szeszfőzés gyakorlata is. Ezen a helyen kezdte meg működését több mint 200 éve a Buffalo Trace Distillery, ami mára Amerika egyik legöregebb whiskey-lepárlója.
A mesterek által körültekintő gondossággal lepárolt Buffalo Trace whiskey zamatokban gazdag, komplex és sima ízeket kínál, de valószínűleg nem emiatt szeretik oly sokan ezt a bourbont, hanem egyszerűen azért, mert ez egy piszok jó whiskey!

Ferrand 10th Generations cognac díszdobozban (0,5L / 46%) 
A Pierre Ferrand konyakokat teljes mértékben a Cognac régió legjobb termőterületéről, Grand Champagne-ról származó szőlőből készítik. 
Az itteni dombos-lankás talaj nagyon magas mésztartalma biztosítja a szőlő magas minőségét és savtartalmát, ami elengedhetetlen a jó minőségű konyak megalkotásához.
1630-tól kezdődően tíz generáción keresztül öröklődött a borászat és a lepárlás tudománya a Ferrand családban, amelynek utolsó közvetlen leszármazottja Mademoiselle Henriette volt. Ezt a konyakot az ő személyisége ihlette. A 10th Générations tiszteleg tehát az elődök kemény és állhatatos munkája előtt, akik nélkül nem készíthetnének ma olyan kiváló párlatokat a Ferrand konyakházban. A dobozon és a címkén található családfa is a generációk előtti hajt fejet. Az International Wine & Spirits Competition megmérettetésen a Spirits Artwork and Bottle Design kategóriában megkapta a GOLD OUTSTANDING rangos elismerést. 
 

The Epicurean Glasgow Edition 2023 Cuvée finish (0,7L / 50,4%) 
A Douglas Laing skót független palackozó Lowland régiót bemutató sorozata a The Epicurean márkanév alatt kerülnek palackba. Az alapkiadást variáló sorozat 2023-as palackozása egy Cuvée boroshordóban utóérlelődött limitált kiadás.
Az Epicurean voltaképpen egy blended malt whisky, amely lowlandi lepárlókban készült single maltokat tartalmaz, és ebben az esetben kapott egy „csavart” is, Cuvée hordó személyében.
A The Epicurean kiadások mindig egészen könnyed, virágos-füves ízvilágú, bármikor fogyasztható malátakeverékeket tartogatnak. 
Stílusukat, hangulatukat kiválóan jeleníti meg az üveg címkéje: a 30-as évek Glasgow-jában (a Lowland whiskyrégió központjában) járunk, ahol az esti partyk ismert alakja egy elegáns úriember, aki a finom ételek-italokat tekintve igazi műértő hírében áll. A The Epicurean tehát az ő kedvelt itala, visszatérő választása, hisz kellőképpen kifinomult, simulékony karaktere tökéletes társ egy jó beszélgetéshez és közös whiskyzéshez.
 


Arran Machrie Moor 10 éves (0,7L / 46%)
Arran szigetének nyugati partjánál fekszik egy szélfútta és misztikus tőzegláp, a Machrie Moor. Ezen a kietlen vidéken bronzkori kövek hevernek szabályos köröket alkotva. Az egyik ilyen kőkör a ' Fingal üstjének helye' nevet viseli. A legenda szerint ugyanis Fingal – a számos kelta mítoszban felbukkanó óriás – itt költötte el ebédjét, üstjét a kör közepén lévő mélyedésbe helyezve. Bran nevű kutyáját eközben pedig az egyik kőhöz kötötte ki, amelyen a vésett lyuk azóta is látható.
Az Arran lepárlónál 2004 óta készítenek tőzegelt árpából whiskyt. A Machrie Moor 20 ppm fenol tartalommal bír, limitált palackozású, címkéjén feltűnik Bran, a legendás óriás kipányvázott kutyája is, amely a legendára utal. Ebben az italban James MacTaggart lepárlómester munkája nyomán nagyszerű harmóniában van egymással a maláta, a tőzeg, valamint a hordó.