ARDMORE

2013. 07. 14. 21:08:47
ARDMORE

Kiejtés:           {ard-MORE}
Régió:             Highland
Alapítva:         1898
Tulajdonos:    Beam Global Spirits & Wine

 

ardmore_1.jpg

 

Az Ardmore épületei fölött még ma is gyakran megfigyelhető, hogy köröz Skócia nemzeti madara, a fönséges szirti sas. Mindössze 442 pár fészkel Skóciában (és egyben Nagy Britanniában), így a helybéli sas pár kiemelt figyelmet kap a lepárlótól, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az Ardmore szimbólumává vált.

 

 

ardmore_4.jpgA desztillálót Adam Teacher, - a Teacher’s megalkotójának, William Teachernek a fia - kezdte el építeni, annak érdekében, hogy az whiskyvel szolgáljon a család blendjébe. Az Ardmore fő feladata ma is a Teacher’s malátawhisky utánpótlásának biztosítása. Erre pedig szükség is van, hisz a márka 2011-ben, 9%-os növekedést elérve már 24 millió palackot adott el világszerte. És ami talán ennél is nagyobb eredmény (a kevertek között), hogy elsőszámú exportpiacán, Indiában átvette az első helyet a Johnnie Walkertől. Ugyanitt jelentette meg eddigi legidősebb whiskyjét, egy 25 éves Teacher’s-t, ezzel bizonyítva, hogy milyen kiemelt jelentőséggel bír a márka számára India. Ugyanakkor Teacher’s Highland Single Malt néven is kiadott egy whiskyt, amely nyilvánvalóan az Ardmore lepárlóból származik.

 

 

ardmore_5.jpg

 

Az Ardmore mindig ismert volt arról, hogy tőzegelt árpából (12-14 ppm) készíti nedűjét, pedig Ardlair néven tőzegmentes whiskyt is készít, amely más cégek kevertjeibe vándorol. 2012-ben az Ardlair 30%-kal részesedett az össztermelésből. A highland-i régióban amúgy igen ritka, hogy egy üzem tradicionális módon, tőzegelt árpából készítsen whiskyt (régebben Skócia szerte elterjedt volt a tőzegelés). Az Ardmore ez alól kivétel, ezáltal a régió sajátságaihoz képest egy egészen egyedi ízvilágú malttal jelentkezik a piacon.

 

ardmore_6.jpg

 

2002-ben az Ardmore egyike volt azon utolsó lepárlóknak, akik áttértek a közvetlen, széntüzelésű fűtési technikáról a közvetett, gőzzel fűtött desztillációra. Ez igen drámai változást jelent egy lepárló életében, hisz könnyen módosulhat a whisky karaktere. A lepárlónál sokat dolgoztak azon, hogy ez ne történjen meg, még a vágási pontokat (ez dönti el, hogy a párlat melyik része kerüljön be a hordóba és melyiket párolják le még egyszer) is megváltoztatták.

  ardmore_8.jpg ardmore_7.jpg

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

A lepárlónál többnyire ex-bourbon hordókat használnak, de található a tárolóházakban Pedro Ximenez sherry, portói és konyak hordós érlelés is. Az Ardmore portfólió zászlóvivője a nem hűtve szűrt Traditional, amelyet a 6 és 13 éves bourbon hordós érlelések összekeverése után negyedes hordókba (quarter cask – a normál hordó méret negyede) tesznek át utóérlelésre. Független palackozók kiadásában is elérhető, a logóra kattintva megtekintheti Ardmore választékunkat.

Termékek:

Ardmore

 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: Skót lepárlók