Amikor 1939-ben a brit királyi pár, VI. György és Erzsébet királyné Kanadába látogatott, a Seagram alapítója, Samuel Bronfman egy a királyi bársony bíbor színeibe öltöztetett aranyló palackkal ajándékozta meg az uralkodót. A három tucatnál is több párlatból kikevert, majd különféle gabonaszeszekkel megbolondított whisky stílszerűen a Crown Royal, vagyis „Királyi Korona” nevet kapta.
A rozst, malátázott rozst, kukoricát és árpamalátát is tartalmazó blend egészen 1964-ig csak Kanadában volt kapható, de – az ital iránt mutatkozó egyre nagyobb érdeklődést látva – a Seagram végül úgy döntött, hogy a Winnipeg-tó partján saját lepárlót épít a márkának, amely végül 1968-ban Gimli néven kezdte meg működését. A jelenleg a Diageo egyetlen kanadai üzemeként működő Gimli jelenleg 33 millió litert is megtermel egy évben, amire szükség is lehet, hiszen a Crown Royal évtizedek óta az amerikai piac kedvenc kanadai whiskyje.