YOICHI (HOKKAIDO)

2009. 06. 21. 17:58:58
YOICHI (HOKKAIDO)
Alapítva: 1934
Tulajdonos: Nikka

 

Hokkaido szigetének egyetlen lepárlóját az a Taketsuru Masataka alapította, aki korábban a Suntory által életre hívott Yamazaki felépítésében és piaci sikereiben is tevékeny részt vállalt.

Yoichi lepárló télen 

 

A szakékészítő családból származó Taketsuru a whisky őshazájában végezte egyetemi tanulmányait, majd – többek között a Longmorn lepárlóban töltött évek során – a whisky-gyártásba is belekóstolt. Miután pedig egykori szállásadója lányát is feleségül vette, immáron együtt tértek vissza Japánba, hogy ott a gyakorlatba is átültesse Skóciában szerzett tapasztalatait. Hazatérését követően előbb a Suntory alapítása és piaci bevezetése körül bábáskodott, de később – főként a hagyománytisztelettől vezérelve – megalapította Nikka nevû saját cégét, majd felépítette a Yoichi lepárlót, melyet azóta is Japán legszebb főzdéjeként emlegetnek.

 

Yoichi lepárló nyáronA Hokkaido hihetetlenül hosszú partvidékének egyik nyugati csücskében, Sapporótól nem messze álló főzde minden ízében Skóciát idézi, és ez nem csak a lepárlóra és környékére, de a benne készülő italokra is igaz. A Yoichi párlatai a legjobb islay maltok jegyeit viselik magukon, ami legfőképpen a tenger közelségének, no meg a skót partvidékhez igencsak hasonló, bár annál valamivel szélsőségesebb időjárásnak köszönhető. A lepárló lelke a négy széntüzelésû cefreüst, melynek tartalmát három gőzfûtésû párlatüst dolgozza fel. Japánban csak itt használnak széntüzelésû edényeket, és miután ilyen már Skóciában sem működik, nyugodtan mondhatjuk, hogy a Yoichi még az őshaza lepárlóinál is jobban őrzi a hagyományokat.

 

Yoichi látogatóközpontja is tartogat egy igazi különlegességet az arra utazónak: a vendégeknek ugyanis évente néhány alkalommal lehetőségük nyílik egy pár napos kurzus során kitanulni a whisky készítés fortélyait, és a szemeszter végén mindenki el is készítheti a maga párlatát, hogy aztán 10 esztendővel később maga is megkapjon belőle egy üveggel.

 

A Nikka cég az amerikai bourbon-hordók mellett a japánban készült tölgyfa hordókra esküszik, és általában ezek első töltéséből kerülnek ki a cég méltán híres single malt különlegességei is. A Yoichi lepárlóból kikerülő italok a Japánban készülő párlatok legkeményebbjei, az aranyló színekben tündöklő külső mögött krémesen füstös, száraz és tőzeges ízek bújnak meg. 2001-ben a Whisky Magazine a legjobbak közül is a legjobbnak választotta meg a Yoichi Single Malt 10 éves változatát.

Alapítva: 1934
Tulajdonos: Nikka
Tartalomhoz tartozó címkék: Japán lepárlók