Whisky vagy whiskey? A legtöbb ismert értelmező vagy angol-magyar szótár általában tartalmazza mindkét írásmódot. Az Oxford Angol Szótár külön kiemeli, hogy a napjainkban használt kereskedelmi nyelvezet a skót whisky és ír whiskey esetében tesz különbséget. Nos ez így igaz, bár nem szabad megfeledkeznünk a kanadai és amerikai whisk(e)ykről. A Kanadában készült párlatok többnyire whiskyként váltak ismertté. Az Egyesült Államokban más a helyzet, mert ugyan a bourbon és amerikai whiskeyk jelentős része whiskey, de van néhány olyan márka, amely nevét whiskynek írja.
Single Malt whisky (Malátawhisky)
A skót whiskyknek alapvetően két fajtája létezik. A Skóciában nyilvántartott több mint 2000 fajta skót whisky egy része ún. single malt whisky, vagyis maláta whisky, amely egy-egy adott lepárlóüzem által előállított whiskypárlat.
Single Grain whisky (Gabonawhisky)
A tisztán gabonából, azaz maláta alkalmazása nélkül, jellemzően folyamatos lepárlással készített whiskyt nevezzük 'single grain' whiskynek. Ezt ebben a formájában általában csak az ínyencek isszák. Szinte kízárólag a maláta whiskykkel való keveréshez (blending) használják, ily módon lehetővé téve, hogy megfelelő mennyiségû, gazdaságosan gyártható, de állandóan jó minőségû blended whisky kerülhessen a piacra.
Vatted Malt (Pure) Malt whisky
Kizárólag árpamalátából előállított, single malt whiskyk házasításával készített whiskyfajta.
Blended whisky (Kevert whisky)
Minden blended skót whisky maláta- és gabonawhiskyk házasításával készül. A keverés célja olyan új változatos ízû, karakterû skót whiskyk előállítása a fogyasztók számára, amelyek a hagyományos módon – csak maláta whisky vagy csak gabona whisky készítésével – nem voltak megvalósíthatók. Ide tartoznak a világ legismertebb és legkeresettebb skót whiskyjei, amelyeket 15-50 különböző maláta és gabona whisky házasításával, keverésével állítanak elő.
Bourbon whiskey
A bourbon whiskey készítéséhez felhasznált gabonának legalább 51%-a kukorica kell legyen és a whiskeyt legalább 2 évig kell újonnan, fehér tölgyből készített fahordóban érlelni, amely hordót használat előtt ki kell égetni, hogy a fa megsötétedjen, valamint, hogy a tölgyfában található kevés cukor karamelizálódjon. A bourbon whiskey nevét Kentucky állam Bourbon megyéjéről kapta, ahonnan annak idején leúsztatták a whiskeys hordókat az Ohio és Mississippi folyókon egészen New Orleans-ig. A megye kikötőiből indított whiskeys hordókra rápecsételték a megye nevét, így Bourbon és whiskey egy idő után egy és ugyanazt jelentette. Manapság már szigorú előírások szabályozzák, hogy milyen címkén szerepelhet a bourbon whiskey megnevezés.
Tennessee whiskey
A bourbon whiskey készítéséhez hasonló módon, és azonos alapanyagokból készül a Tennessee Whiskey, amit azonban csak akkor lehet így nevezni, ha az a névadó államban (azaz Tennessee-ben) lett lepárolva és a lepárlást követően át lett csepegtetve egy 'aktív szenes' rétegen. Legismertebb márkája a Jack Daniels.
Pure Pot Still whiskey
E különleges ír whiskeyfajta friss, kerek, olvadós (sokak szerint "lágy") karakterének titka a speciális ún. 'Pure Pot Still' eljárás. Ezt a kifejezést immáron 130 éve használják a malátázott és nem malátázott árpából réz lepárlóüstben készített ír whiskeyre. Az így készített ír whiskey aromája teljesen különbözik a tisztán malátázott árpából előállított whiskyk ízétől. A 'Pure Pot Still' módszert manapság már csak a Midleton lepárlóban (Cork mellett) használják.