A világ különböző whisky-, illetve whiskeyjeinek jellemzőit 6 fő tényező határozza meg:
- Az alapanyagként felhasznált gabona fajtája.
- A lepárló berendezés fajtája és a lepárlás módszere.
- A felhasznált víz minősége.
- Az érleléshez használt hordó alapanyaga és minősége.
- Az érlelés időtartama.
- Az érlelés során a whisky / whiskeyvel érintkező levegő minősége.
|
||||
Származási ország |
Skócia |
Írország |
Egyesült Államok |
Kanada |
Alapanyag |
Árpamaláta (csírázatott árpa) |
Árpa |
Nagyobbrészt kukorica |
Főleg rozs |
Lepárlások száma |
2 |
3 |
2 |
1, 2 vagy 3 |
Lepárló berendezés |
Lepárló üst lepárló torony (column still) |
Lepárló üst lepárló torony (column still) |
Csak lepárló torony (column still) | Csak lepárló torony (column still) |
Összetevők | Malátawhisky és gabonawhisky | Malátawhiskey és gabonawhiskey | Különböző gabonawhiskeyk | Különböző gabonawhiskyk |
Hordó minősége | Korábban bourbon whiskey, sherry vagy portói érleléséhez használt tölgyfa hordó | Korábban bourbon whiskey, sherry vagy rum érleléséhez használt tölgyfa hordó | Új, belül kiégetett tölgyfa hordó | Korábban bourbon whiskey érleléséhez használt tölgyfa hordó |
Érlelési idő |
Min. 3 év |
Min. 3 év |
Min. 2 év |
Min. 3 év |
Szín |
Változatos (skót whisky régiók) |
Közepes arany |
Sötét arany |
Világos arany |
Illat |
Változatos, többnyire kissé füstös (skót whisky régiók) |
Parfümszerû |
Erős, édes |
Könnyû |
Íz |
Édes / száraz |
Telt |
Erős, édes |
Gabonaíz |