A világ whisk(e)y fajtái

2007. 05. 30. 16:18:56

A világ különböző whisky-, illetve whiskeyjeinek jellemzőit 6 fő tényező határozza meg:

 

  1. Az alapanyagként felhasznált gabona fajtája.
  2. A lepárló berendezés fajtája és a lepárlás módszere.
  3. A felhasznált víz minősége.
  4. Az érleléshez használt hordó alapanyaga és minősége.
  5. Az érlelés időtartama.
  6. Az érlelés során a whisky / whiskeyvel érintkező levegő minősége.

 

Skót whisky

Ír whiskey

Bourbon whiskey

Kanadai whisky

Származási ország

Skócia

Írország

Egyesült Államok

Kanada

Alapanyag

Árpamaláta

(csírázatott

árpa)

Árpa

Nagyobbrészt kukorica

Főleg rozs

Lepárlások száma

2

3

2

1, 2 vagy 3

Lepárló berendezés

Lepárló üst
(pot still)

vagy
lepárló torony (column still)

Lepárló üst
(pot still)

vagy
lepárló torony (column still)
Csak lepárló torony (column still) Csak lepárló torony (column still)
Összetevők Malátawhisky és gabonawhisky Malátawhiskey és gabonawhiskey Különböző gabonawhiskeyk Különböző gabonawhiskyk
Hordó minősége Korábban bourbon whiskey, sherry vagy portói érleléséhez használt tölgyfa hordó Korábban bourbon whiskey, sherry vagy rum érleléséhez használt tölgyfa hordó Új, belül kiégetett tölgyfa hordó Korábban bourbon whiskey érleléséhez használt tölgyfa hordó
Érlelési idő

Min. 3 év

Min. 3 év

Min. 2 év

Min. 3 év

Szín

Változatos (skót whisky régiók)

Közepes arany

Sötét arany

Világos arany

Illat

Változatos, többnyire kissé füstös (skót whisky régiók)

Parfümszerû

Erős, édes

Könnyû

Íz

Édes / száraz

Telt

Erős, édes

Gabonaíz

Tartalomhoz tartozó címkék: A Whiskyről