Hírek

World Whiskies Awards 2016

Ahogy már megszokhattuk, az idei Whiskies Awards is 14 kategóriában versenyeztette a világ legjobb whiskyjeit. És mint minden évben, idén is sok ismert márkát láthatunk első helyen, de akadnak bőven kevésbé ismert, de elismerésre annál inkább méltó pá

Ahogy már megszokhattuk, az idei Whiskies Awards is 14 kategóriában versenyeztette a világ legjobb whiskyjeit. És mint minden évben, idén is sok ismert márkát láthatunk első helyen, de akadnak bőven kevésbé ismert, de elismerésre annál inkább méltó párlatok is.
De nézzük a nyerteseket!

A legjobb búza whisky: Bernheim Original Straight Wheat Whiskey
Ez a Magyarországon nem túl népszerű ital, korábban több más kategóriában bizonyult a legjobbnak és szinte minden évben kapott valami elismerést. A Heaven Hill lepárló 7 éves Small Batch kiadása sajnos ritkán jut át az Európai piacra. De bízunk benne, hogy egyszer nálunk is kapható lesz.

A legjobb Single Pot Still whiskyGreen Spot Château Léoville Barton
Talán a Green Spot alap kiadásával már többen találkoztatok. A bordeaux-i boroshordó extra mazsolás és gyümölcsös karaktert kölcsönzött a
z amúgy is puha karakterű whiskeynek. Nem csoda hát, hogy idén ez a kiadás nyerte el kategóriája aranyérmét.

A legjobb Single Cask maláta whisky: Kavalan Solist Amontillado Sherry Single Cask Strength
A Kavalan megjelenése fenekestül forgatta fel a whisky világát. Talán jobban, mint a japán whisky. De félre a bizalmatlankodókkal! A tajvani Kavalan szinte minden évben bebizonyítja, hogy italai érdemesek az elismerésre.

A legjobb Single Barrel Bourbon whiskeySmooth Ambler Old Scout
A több regényben és filmben feltűnő Old Scout egy 53%-os, limitált kiadással érdemelte ki 2016-ban kategóriája aranyérmét. Mint minden más amerikai whiskeynél, csak remélhetjük, hogy egyszer átkel az Atlanti-óceánon és mi is megízlelhetjük.

A legjobb Rozs Whisky: Pikesville Rye
Korábban kínáltunkban elérhető volt a Pikesville rozs alap palackozása. Ám ezúttal a márka 55%-os kiadása vitte el a prímet. Elegáns csomag, kellemesen sűrű és puha karakter. Kiváló rozs whiskey.

A legjobb gabona whisky: The Fuji-Gotemba Distillery Single Grain 25 Years Old Small Batch
Nem Suntory és nem is Nikka. Íme a bizonyíték, hogy a japán whisky iparban van élet az óriás cégek árnyékában is. Ez a 25 éves small batch kiadás kiváló egyensúllyal rendelkezik, puha és meglepően komplex karakter. Sajnos csak pislákoló remény csupán, hogy egyszer hazánkba is eljut ez a kiadás.

A legjobb ízesített whisky kategória: Knob Creek Smoked Maple Whiskey
Egy újabb márka, amivel többen találkozhattatok már. Bár nem éppen ezzel a kiadással. A füstös juharszirup ízével kiegészített, 45%-os bourbon egy igazán krémes és kellemes likőrös jegyet vett így magára. Azért csak óvatosan: 90 Proof-os!

A legjobb kukorica whisky: Balcones True Blue 100 Proof
Ez a True Blue kiadás már többször bizonyította minőségét, például ’Nem Bourbon Amerikai Whiskey’ kategóriában és a kukorica párlatok között is bronzérmes lett 2014-ben.

A legjobb kanadai kevert whisky: Gooderham & Worts
Az idei, első győzelemmel a Gooderham & Worts több whiskyrajongó térképére felkerült. Kiváló kevertjük puha, krémes karakterű és sajnos csak remélhetjük, hogy a magyar piacra is eljut ez a kiadás.

A legjobb Bourbon whiskey: Abraham Bowman Pioneer Spirit
A 100 Proof-os bourbon – talán nem is kell mondani – kiválóan hozza a kategóriára jellemző karaktereket. Ám sajnos a készítő Bowman lepárló valószínűtlennek tartja, hogy a jövőben újabb palackozásokat adna ki. Extra limitált kiadás és nagyon úgy tűnik, hogy az is marad.

A legjobb kevert whisky: Suntory Hibiki 21 Years Old
A jó öreg 21 éves Hibiki. 2009-ig visszamenőleg nem volt olyan év, hogy ne zsebelt volna be aranyérmet. Így nem csoda, hogy idén is az élre tört ’blended’ kategóriában. A világ – bár tudott róla – az utóbbi években eszmélt rá, hogy a japánok igenis tudnak whiskyt gyártani!

A legjobb kevert maláta whisky: Reference Series III.2
A középkort idéző címke egy nem mindennapi, skót kevert maláta whiskyt rejt. A márka korábbi kiadásai után, a III.2-ben 10% tőzegelt maláta whisky összetevő is szerepel. Kellemesen komplex, enyhén füstös zamat.

A legjobb limitált, kevert whisky: Glen Alba 22 Years Old Blended
Az Egyesült Királyságból származó kevert whisky használt sherry hordóban pihent érlelési ciklusa végén. Összetett karakterében a mazsolás jegyek mellett parányi füstös zamat is feltűnik. Meglepő, hogy ezt az extra limitált kiadást, Britannia területén a Lidl üzleteiben is megtalálni.

A legjobb maláta whisky: Old Pulteney Vintage 1989
Ó igen, sokunk kedvenc kategóriája. És így látatlanban is bátran kijelenthetjük, hogy jó választás. Az Old Pulteney-től még nem kóstoltunk rosszat. Aki igen, jelentkezzen! A 26 éves, ex-bourbon hordóban érlelt picit füstös karakter ha minden jól megy, nálunk is elérhető lesz a jövőben.