Egyesült Államok lepárlói

WILD TURKEY

Régió: Kentucky - Lawrenceburg Alapítva: 1869 Tulajdonos: Austin Nichols Distilling Co(Campari)

 

Az amerikai bourbon-ök egyik legtestesebb, legforróbb képviselőjét az Anderson megyei Lawrenceburg városka egy dombján főzik. A dombot és rajta a lepárlót ma Wild Turkey néven ismeri a világ, pedig nem volt ez mindig így.

 

A történet 1869-ben kezdődött, amikor a Ripy testvérek a neves magaslaton megépítették lepárlójukat, melyet aztán évtizedeken át családi vállalkozásként üzemeltettek – egészen az amerikai szesztilalom bevezetéséig. 1933-ban aztán – a tiltás lejártával – a lepárló hamar új életre kelt, és nem sokkal később nedûje fel is keltette a kor egyik fontos szeszforgalmazóját, az Austin Nichols vállalatot vezető Thomas McCarthy figyelmét. 

 

Állítólag 1940-ben történt, hogy Mr. McCarthy egy társas pulykavadászat alkalmával kedvenc Ripy-féle whiskey-jével lepte meg a jelenlévőket, és a kóstoló olyan emlékezetesre sikerült, hogy az italt azóta is Wild Turkey (Vad Pulyka) néven forgalmazzák. Az Austin Nichols rajongása azonban ebben még nem merült ki, hiszen három évtizeddel később – főként Jimmy Russel lepárlómester csodás ténykedésének eredményeit látva – a cég fel is vásárolta az üzemet. Újabb évtized múltán az egyre sikeresebb Wild Turkey a Pernod Ricardhoz került, 2009 tavasza óta pedig a Campari portfolióját erősíti. 

 

A Wild Turkey erejének titka a jó arányérzékben rejlik: e különlegesen karakteres bourbon ugyanis a megszokottnál jóval kevesebb kukoricát tartalmaz, sokkal nagyobb teret engedve a testes ízeket hozó rozsnak és malátázott árpának, ráadásul mindezt jó erősen kiégetett hordókba öntve tárolják. 

 

A klasszikusnak mondható 101 fokos, vagyis 50,5 százalékos Wild Turkey mellett a cég óriási termékpalettával szórakoztatja a bourbon-barátokat: akad köztük tiszta rozswhiskey, hígítatlan vagy single barell változat, míg a Wild Turkey Rare Breed 54,2 százalékos alkoholtartalommal büszkélkedhet. Nem csoda, hogy a Whisky Magazine és más fórumok is előszeretettel díjazzák ezt a különlegesen karakteres, és nevéhez méltón robosztus és vad sorozatot.