Skót whisky | Blog | Bourbon | ír whiskey

Whiskyspoharak – a minőségi whiskykóstolás élményéért

Valljuk be, egy ínyenc whiskykóstolónak egyáltalán nem mindegy, hogy milyen pohárból fogyasztja kedvenc italait. Mindegyik pohár más és más kóstolási élményt nyújt. Most körbejárjuk a legnépszerűbb poharakat és hogy melyik, miért szerethető.

A whiskypoharakat az iparág jól átgondolva úgy alakította ki, hogy azok messzemenőkig a fogyasztás és tesztelés minőségét szolgálják. A whiskyspoharak között talán a legnépszerűbbek a hagyma-alakú poharak, amelyek lehetővé teszik az aromák és illatjegyek összegyűjtését és a pohár felső elvékonyodó részébe történő terelését.


A helyes whiskyspohár kiválasztása valóban nagyban emelheti a whiskyfogyasztás élvezeti értékét. A pohár formája és stílusa sokat jelent, és ezt minden whiskyrajongó vallja.

Alábbi kis pohárbemutatónkból megtudhatod, melyik pohár, „mire képes”.

Íme, a leggyakoribb whiskyspoharak:

Tulipánformájú pohár

Ezt a hagyományos spanyol poharat kezdetben általában sherryhez alkalmazták. Ma már előszeretettel használják a lepárlómesterek, a blenderek és a whiskyrajongók szerte a világon. Régen a kereskedők is ilyen formájú poharat használtak az alkoholok teszteléséhez. Hosszú szára megakadályozza, hogy az italfogyasztó kezén lévő egyéb illatok túl közel kerüljenek az orrhoz, míg az öblös alakja koncentrálja az aromákat és azokat a pohár szűkített karimája felé irányítja. Kiválóan alkalmas whiskyfogyasztásra.

Glencairn kóstolópohár

A tulipánalakú pohárhoz viszonyítva a Glencairn pohár megjelenése robusztusabb, határozottabb, amely szintén kiválóan alkalmas whiskykóstolásra. Rövid, szilárd és stabil alapja miatt igen közkedvelt. Akik nem rajonganak a szárral rendelkező poharakhoz, általában ezt a kóstolópoharat használják. A vastagabb üveg és a pohár kényelmes fogása az elmélyült alkoholfogyasztást szolgálja. Mérete miatt a Glencairn pohár a tökéletes választás arra, hogy megtanuljuk, miként forgassuk meg fogyasztás előtt a whiskynket a poharunkban. Az üveg falán lefolyó „lábak” vagy „polipkarok” formáiból és viselkedéséből sok mindenre lehet következtetni a kóstolandó italt illetően. A kehelyrészből a szűkített száj irányába szépen felszínre kerülnek az aromák. A tulipánalakú pohár kevésbé látványos, de nagyon hasznos rokona, amelyet whiskyfogyasztásra fejlesztettek ki.


Tumbler whiskyspohár

Az összes whiskyspohár közül talán ez a leggyakoribb. Széles peremének köszönhetően a pohár nem ideális az aromák koncentrált megjelenéséhez, viszont előnyös, ha italunkat jéggel kívánjuk fogyasztani. Ez a pohár alkalmas néhány klasszikus koktél felszolgálásához is. Széles és vaskos alapja ideális a koktélok szempontjából. A tumbler pohár hosszú évtizedek óta kedvelt pohara a whiskyrajongók népes táborának.

Highball pohár

A highball pohár egy letisztult pohár, amely ideális whiskykoktélok szervírozásához. A koktélok fontos összetevőeleme a jég és (sok esetben) a szóda. Ez a pohár alkalmas néhány klasszikus koktél felszolgálásához is, mint például az Old Fashioned vagy a Boulevardier.

NEAT whisky pohár

Ez a pohártípus viszonylag újszerű, és kissé vicces a megszületése: az üvegfúvógyárban egy gyártási folyamatot elhibáztak. A sajátos formájú „edényre” hajazó pohár a későbbi tesztelések során igazolta, hogy formája miatt tökéletes whiskyfogyasztásra. A NEAT pohár a Naturally Engineered Aroma Technology alapjaira épül. Szépen megnyitja az italt, de a nehezebb aromák is szépen felszínre törnek kóstolás során.

POHARAK: A WhiskyNet-nél beszerezhető poharak ITT