A Whiskyről

A világ whisk(e)y fajtái

A világ különböző whisky-, illetve whiskeyjeinek jellemzőit 6 fő tényező határozza meg:

 

  1. Az alapanyagként felhasznált gabona fajtája.
  2. A lepárló berendezés fajtája és a lepárlás módszere.
  3. A felhasznált víz minősége.
  4. Az érleléshez használt hordó alapanyaga és minősége.
  5. Az érlelés időtartama.
  6. Az érlelés során a whisky / whiskeyvel érintkező levegő minősége.
 Skót whiskyÍr whiskeyBourbon whiskeyKanadai whisky
Származási ország SkóciaÍrországEgyesült ÁllamokKanada
Alapanyag 

Árpamaláta

(csírázatott

árpa)

ÁrpaNagyobbrészt kukoricaFőleg rozs
Lepárlások száma 2321, 2 vagy 3
Lepárló berendezés 

Lepárló üst
(pot still)

vagy
lepárló torony (column still) 

Lepárló üst
(pot still) 

vagy
lepárló torony (column still) 

Csak lepárló torony (column still) Csak lepárló torony (column still) 
Összetevők Malátawhisky és gabonawhisky Malátawhiskey és gabonawhiskey Különböző gabonawhiskeyk Különböző gabonawhiskyk 
Hordó minősége Korábban bourbon whiskey, sherry vagy portói érleléséhez használt tölgyfa hordó Korábban bourbon whiskey, sherry vagy rum érleléséhez használt tölgyfa hordó Új, belül kiégetett tölgyfa hordó Korábban bourbon whiskey érleléséhez használt tölgyfa hordó 
Érlelési idő Min. 3 évMin. 3 évMin. 2 évMin. 3 év
Szín Változatos (skót whisky régiók)Közepes aranySötét aranyVilágos arany
Illat Változatos, többnyire kissé füstös (skót whisky régiók)ParfümszerûErős, édesKönnyû
Íz Édes / szárazTeltErős, édesGabonaíz
A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.