WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR 2016. – Az Ünnepek szépségéért!

Ebben az évben az Ünnepek tiszteletére a WhiskyNet elindította Adventi Naptárát, amely arra hivatott, hogy december 1-től december 23-ig minden nap bemutat számotokra egy-egy olyan terméket, amely

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 01.

The Hive,  Spice King,  Peat Chimney

Első napi Adventi Naptárunkban három előkelő blended malt whisky kapott helyet: a The Hive, a Spice King és a Peat ChimneyMind hármat a Wemyss független palackozó társaság adja ki. The Hive néven főként Speyside-maltokból egy citrusos-mézes italt kevertek ki, a Spice Kingbe döntően Highland és Islands whiskyket raktak, amelytől gazdag, telt, fűszeres whisky született, a Peat Chimney pedig hamisítatlan Islay-érzést (édes füst, só, tőzeg) varázsol poharunkba. A Whisky Show 2016 eseményein sok elismerő szót kapott mind a 3 ital.

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 02.

Benromach 10 éves (0,7 l, 43%)

A Gordon & MacPhail független palackozó által felvásárolt és újjávarázsolt Benromach lepárló az utóbbi években sorra jelenteti meg újabb s újabb palackozásait.  Ez a 10 éves verzió osztatlan sikert aratott az idei Whisky Show alkalmával. Nem csoda, hisz a bourbon-, majd Oloroso sherryhordóban érlelt nedűben a klasszikus speyside-i karaktert a déli gyümölcsök kavalkádja teszi különlegessé. Ajándékba és az ünnepi étkek mellé fogyasztva is jó választás.

Még több Benromach termék

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 03.

Arran 2006 Tokaji Cask Finish Batch 4. (0,7 l, 46%)

Karácsony és az Arran: igazi ünnepi hangulat! Már a Whisky Show-n is többek nagy kedvencévé vált ez a tokaji jegyeket felvonultató páratlan párlat.
Az Arran lepárló tokaji hordóban finiselt változatai kínálatunk legnépszerűbb italai közé tartoznak, s joggal. A hordókat mi válogattuk ki, és küldtük ki Skóciába, ahol aztán a főzde szakemberei 9 év körüli Arran Single Malt whisky utóérleléshez használták fel őket.  A 2006-ban desztillált nedűt a Patricius pincészetből származó aszús hordókban finiselték. Ez a termék szigorúan limitált példányszámban, mindösszesen (1421 darab) jelent meg. Mindegyik palackot egyedi sorszámmal látták el. Az ünnep meghatározó kelléke lehet!

Még több Arran whisky

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 04.

Tomintoul Peaty Tang (0,7 l, 40%)

Mai napi Adventi Naptárunkban előtérbe kerülnek a füstjelek, vagyis a Tomintoul Peaty Tang kiadása. Jim Murray, a whiskyguru a következőképpen vélekedik erről a nemes italról:„Makulátlanul tiszta párlat, amely egyedi, tőzeges formában tárja fel magát.” A 2000 óta az Angus Dundee tulajdonában lévő Tomintoul lepárló Peaty Tang néven enyhén tőzegelt árpából készülő maltot ad ki. Az érleléshez bourbon-, illetve kisebb mennyiségben Oloroso sherryhordót használnak. A lepárlóüstöket olyan eszközökkel (boil ball) szerelték fel, amelyek segítik a visszafolyást, ezáltal könnyedebb, selymesebb párlatok születnek. A Peaty Tang kellemesen füstös ízvilága sokakat rabul ejt.

Még több Tomintoul

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 05.

Teeling Small Batch (0,7 l, 46%)

Adeventi Naptárunk mai napján egy különleges ír whiskey szépségeiben „merülhetünk el”. Ezt a whiskyt a független Teeling Whisky Company adja ki, akik 2 évvel ez előtt egy saját lepárló építésébe is belevágtak. Ezzel 125 év után (!) az első újonnan megnyíló lepárló lett Dublinban. A Teeling név egyébként nem újdonság az ír whiskey-ipraban, hisz a család 1782 óta főzött whiskeyt. A Teeling Small Batch – ahogy neve is mutatja - kis adagokban kiadott, kevert whisky, kiemelkedően magas malátawhisky-tartalommal. Döntően első töltésű bourbonhordókban érlelik, majd érdekesség, hogy rumoshordóban finiselik, ezáltal plusz fűszerességet kölcsönözve az italnak. Akiket mind ezek esetleg még nem győzték volna meg a Teeling kiválóságáról, azoknak hasznos infó lehet, hogy az elmúlt két évben a Teeling whiskeyk már több mint 70 díjat nyertek rangos versenyeken: 2015-ben (IWSC-International Wine&Spiritis Competition, Spirit's Masters Awards, San Francisco World Spirits Competition) összesen 9 arany érmet zsebeltek be. Tehát, aki ezen rangos whiskeycsaládból választ magának az ünnep közeledtével, az bizony nem tesz „rossz lóra”. A Teeling ajándékcsomag pedig egyenesen kiváló meglepetés lehet a karácsonyfa alá. És ez a whiskey az idei Whisky Show elmaradhatatlan kelléke volt…

Teeling Ajándékcsomag

Még több Teeling

 

 

 

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 06.

Kilchoman Sanaig (0,7 l, 46%)

Aki szereti a füstös whiskyket, annak Adventi Naptárunk Mikulás napja a kedvencei közé fog tartozni… A füstös whiskyjeiről híres Islay szigetén található Kilchoman lepárló az idén „előrukkolt” egy Sanaig nevű termékkel, amely az eddigi Machir Bay-jel egyetemben a családi főzde zászlóshajója lesz. A Sanaig túlnyomórészt sherrys jegyekkel rendelkezik, mivel nagyobb részt Oloroso sherryhordóban pihent. Az IWSC 2016 (International Wine & Spirits Competition) díjátadón a Sanaig nyerte el a legjobb skót malátawhiskynek járó elismerést a kormegjelölés nélküli kategóriában, tehát aki ajándékba vagy az ünnepi asztalra szánja, bizton nem fog szégyenkezni vele…

Még több Kilchoman

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 07.

Mount Gay rumcsalád

Adventi Naptárunk mai napján egy igazán figyelemreméltó termékcsaládot mutatunk be Nektek. A Mount Gay Rum prémiummárkás rumcsalád a napsütötte Barbadosról származik. Hihetetlen, de igaz: a Mount Gay Rum 1703-as sorozata arra utal, hogy a cég történetét 1703-ig tudták visszakövetni, így ez a rummárka büszkélkedhet a világon a legrégebbi múlttal. Mindegyik típus egy külön alkotás!!!
E nemes italok olyan hihetetlen gazdag aromákat bontakoztatnak ki, amelyeket csak a hosszú érlelési idő hozhat magával. Lenyűgöző illatuk és aromájuk valósággal rabul ejti a rumok kedvelőit! Az Ünnepek méltó kelléke lehet… Háziasszonyok! Nem érdemes a rumos sütibe „pazarolni”. Egy szép pohárból, egy jó társaságban fogyasztva felejthetetlenen ízekhez és élményekhez juttat.


Nézd meg a videót is ITT!

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 08.

anCnoc 12 éves (0,7 l, 40%)

Adventi Naptárunk mai napjára egy nagyon komplex single maltot jegyeztünk be. Az anCnoc az elmúlt évtizedben világszerte hírnevet szerzett magának, könnyű, mégis komplex, tiszta, ugyanakkor kihívásra késztető karakterével. Az anCnoc palackozásai mindenkit ámulatba ejtenek.  A tapasztalt whiskyfogyasztóknak és a maltok világával még csak most ismerkedőknek egyaránt nagy élményt rejteget ez a palack. A cég lepárlómestere - Malcolm Waring - szerint érdemes megkóstolni egy korty tiszta vízzel, így még inkább kijönnek az ital egyedi ízjegyei. Ajándékba is kiváló választás, hiszen ez a palackozás csak ebben az évben három rangos eseményen is aranyérmet nyert. (International Wine and Spirit Competition, International Spirits Challenge, San Francisco World Spirits Competition)

Még több anCnoc termék

Nézd meg videónkat is: ITT!

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 09.

Glendronach 12 éves (0,7 l, 43%)

A Glendronach 12 éves egy erősen sherrys whisky, köszönhetően a híres spanyol Pedro Ximenez és az Oloroso sherryhordók hatásának. Hűtés nélkül szűrt és minden színezéktől mentes klasszikus single malt whisky, kompromisszumok nélkül! Nagy sikere volt az idei Whisky Show-n és nem mellesleg 2015-ben egy tekintélyes elismerést is bezsebelt: IWSC aranyérem. A Glendronach 12 éves méltón emelheti a karácsonyi asztal fényét. Az ünnepi esték melegséggel és barátsággal telhetnek meg, ha poharunkban e krémes, selymesen sima, tölgyes, sherry-édes whisky csillan meg.

Még több Glendronach termék

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 10.

Glengoyne 10 éves (0,7 L, 40%)

Advent a várakozás időszaka.  Ebben az értelemben Adventi Naptárunk mai napon bemutatott Glengoyne termékének jelszava – „Worth the Wait” (megéri várni) – még inkább illeszkedik a karácsonyhoz.  A lepárló italai a Worth the Wait szellemében készülnek, vagyis nem kapkodnak, hagynak mindenre időt, s ennek meg is van az eredménye. A skót alföld és felföld határán fekvő Glengoyne üzeme 1833 óta működik, s azóta ontja magából a jobbnál jobb prémiumpárlatokat. A Glengoyne 10 éves a lepárló portfóliójának egyik „zászlóshajója”, amely friss zöldalmás, tejkaramellás jegyeket mutat fel. Kivételesen tiszta, egyenletes ital, remek bevezetést ad a lepárló ízeinek - és akár a skót single maltok – világába, no és persze odakívánkozik az ünnepi asztalra.

Még több Glengoyne termék

Nézd meg videónkat is: ITT

 

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 11.

Rum Diplomatico Mantuano (0,7 l, 40%)

A karácsony hangulatához nemcsak a mézeskalács illata illik, hanem a rumoké is. Mi most egy kiváló venezuelai rumot mutatunk be, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról. A Diplomatico rumok címkéjén Don Juancho, - egy helyi nemes ember, azaz „mantuano” - látható, aki szenvedélyesen gyűjtötte a karibi párlatokat, s ő lett hazájában a rum „nagykövete”. A Diplomatico Mantuano-ban olyan rumok is vannak, amelyeket 8 évig érlelnek. A Mantuano palackozásban fellelhető rumokat amerikai fehér tölgyfa-, használt bourbon-, és használt single malt hordóban érlelik. Ettől egészen érett és sima lesz, nagyszerűen fel lehet használni koktélokba, de magában is bátran fogyasztható.

Még több Diplomatico rum

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 12.

Old Pulteney 12 éves (0,7 l, 40%)

Adventi kalendárunk mai napjára egy többszörösen  díjnyertes single malt whisky jutott Skócia északi régiójából! Az Old Pulteney az Inverhouse csoport terméke. Számos díjat nyert ez a különlegesen szép palackozású 12 éves, de a lepárló többi évjárata is sikeres a nemzetközi versenyeken. A Skócia északi területein készített whiskyk jellemzően simulékony karakterűek, ízvilágukban a citrusos jegyek és a tengeri levegő sós illata érződik.  Az Old Pulteney 12 éves (0,7 l, 40%) csak idén két jelentős díjat sepert be: International Wine and Spirit Competition 2016 - (magasra értékelt - ezüstérem), valamint International Spirits Challenge 2016 (ezüstérem). Ez a palack méltán emelheti az ünnepi asztal fényét.

Még több Old Pulteney

Nézd meg videónkat is: ITT!

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 13.

Koval Bourbon (0,5 l, 47%)

Luca napján az Adventi kalendáriumunkban egy amerikai whiskey, a Koval Bourbon kapott helyet. Ez több szempontból is különleges palackozás, hiszen nemcsak organikus, hanem gluténmentes is, mivel összetevője – a kukorica – nem tartalmaz glutént, így a glutén-érzékenyek is nyugodtan fogyaszthatják. Ez a single barrel palackozású, kézműves bourbon whiskey jó benyomásokat tett az idei Whisky Show látogatóira, igen népszerű volt, sok pozitív visszajelzéssel. Mind a bourbon, mind a rozsos (Rye) változata jól mutatna a karácsonyi teríték mellett.

Még több Koval termék

Nézd meg videónkat is: ITT!

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 14.

Armagnac Castarede VSOP (0,7 l, 40%)

Adventi Naptárunk sokszínűségét példázza ez a 8 évig érlelt párlatokból kikevert Armagnac Castarede VSOP. Több mint 175 év tapasztalat és munka, valamint e nemes ital iránti olthatatlan szenvedély van a Castaréde Armagnac minden egyes cseppjében. A Castaréde család már 6. generációja foglalkozik armagnac-kal. A Castaréde armagnac-okat átlagosan kétszer annyi ideig érlelik, mint amit a törvényi előírás jelöl. Így a minimálisan megengedett 4 év helyett, a VSOP palackozásukban felhasznált érlelések átlag életkora 8 év körül van. Illatában és ízében harmonikus édes-virágos, vaníliás aromák fedezhetők fel. Számos előkelő rendezvény és fogadás elmaradhatatlan kelléke. Igazán bearanyozhatja a Karácsonyt!

Még több Armagnac
 

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 15.

BenRiach Quarter Casks Peated (0,7 l, 46%)

Ma egy füstös kiválóság kapott helyet Adventi Naptárunkban: a BenRiach Quarter Casks Peated. Ezt az egyedülálló malátawhiskyt tőzegelt árpamalátából készítik, és quarter cask hordóban érlelik. A kisebb méretű hordó lehetővé teszi, hogy az alkohol még intenzívebb kölcsönhatásba lépjen a hordó dongáival, így a whisky rövidebb idő alatt is kiváló aromára tehet szert. E természetes színű, különlegesen zamatos ital nem hűtve szűrt eljárással készül, és 46%-os alkoholtartalommal palackozzák.  Aki szereti a füstös ízvilágot, annak az ünnepekre találó választásnak bizonyulhat.

Még több BenRiach

Nézd meg videónkat is: ITT!

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 16.

Remarkable Regional Malts

Adventi Naptárunk mai napján a blended malt whiskyk egész sora kerül terítékre. Az alábbi öt blended malt whisky együtt kitűnően mutatja be a skót malátawhiskyk világát. Segítségükkel bebarangolhatjuk Skóciát, és megismerhetjük a legjellegzetesebb whiskystílusokat: a füstös (Islay), a gyümölcsös-fűszeres (Speyside), a könnyed-édes (Highland), a tőzeges-tengeri (Islands) és a virágos-füves (Lowland) karaktert. Közülük több is tekintélyes díjat zsebelt már be a különböző párlatkiállításokon. Jó érzés, amikor ilyen kaliberű blended maltok csillannak meg a pohárban. A karácsonyfa alá vagy az ünnepi asztal terítékeként is kiváló választás.

- Big Peat (0,7 l, 46%) - Islay,

- Scallywag (0,7 l, 46%) - Speyside,

- Timorous Beastie (0,7 l, 46,8%) - Highland

- Rock Oyster (0,7 l, 46,8%) - Islands

- The Epicurean (0,7 l, 46,2%) - Lowland

 

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 17.

Balblair 1999 Vintage (0,7 l, 46%)

Adventi Naptárunk mai napján egy – mind megjelenésében, mind tartalmában – exkluzív palackozás kerül rivaldafénybe: a Balblair 1999 Vintage (0,7 l, 46%). Maga a whisky ex-sherry (butt - 477 liter), illetve ex-bourbon (barrel - 200 liter) hordókban pihent, palackozása a legtermészetesebb módon, nem hűtve szűrve, 46%-os alkoholfokon történt. A Balblair maltja gyakorlatilag mindenki szívét meg tudja dobogtatni, hisz könnyed, de mégis melengetően tartalmas gyümölcseivel bárkit le tud venni a lábáról. Könnyen fogyasztható, mégis maradandó élményt nyújt. Az ünnepi napokra az egyik legjobb választás. Érdemes megemlíteni, hogy idén az International Spirits Challenge 2016. megmérettetésen ezüstérmet nyert.

Még több Balblair termék

Nézd meg videónkat is: ITT!

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 18.

Glenfarclas 17 éves (0,7 l, 43%)

A családi kézben lévő Glenfarclas a Speyside régióban fekszik. Immáron a hatodik (!) generáció keze közül kerülnek ki a lepárló szuper prémium minőségű párlatai. Termékeik karakterét általában a sherryhordós érlelés határozza meg.
A Glenfarclas 17 éves palackozását három szóval lehet összefoglalni: tölgyes hatás, komplexitás, kiegyensúlyozottság. Ez a komplexitás vezetett ahhoz, hogy ez a palackozás 2016-ban WSC aranyérmet nyert.  Egy palack Glenfarclas mindig emeli az események fényét, jelenlétében még a karácsonyfa gyertyái is jobban csillognak…

Még több Glenfarclas

Nézd meg videónkat is: ITT

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 19.

Clynelish 18 éves Tokaji Finish Wilson & Morgan (0,7 l, 54,1%)

Ez a skót - Tokaji utóérlelt - single malt rendkívül gazdag, komplex élményt tartogat azok számára, akik megkóstolják. A Clynelish nemcsak hogy nagykorú, „18 éves”, de hordóerősség is jellemzi, hiszen 54,1% alkoholfokon palackozták. A mi általunk szelektáltunk Tokaji hordóban 13 hónapot töltött Skóciában, mielőtt lepalackozták. Mindössze 248 palack készült belőle a Wilson and Morgan független palackozó gondozásában. Mutatós díszdobozban kapható, ezért akár karácsonyi ajándéknak is kitűnő választás. A magyar vonatkozásokon túl egy nagyszerű whiskyről van szó, amely az elmélyült whiskyfogyasztók számára is komplex élményt tartogat: a Tokaji hordó felerősíti a Clynelish gazdag-olajos jegyeit. 

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 20.

Lossit Classic Lost Distillery (0,7L 43%)

Lost Distillery: Nem egy elveszett társaság… csak a nevük az. És tudod miért? A XX. században majdnem 100 lepárló zárt be vagy pusztult el Skóciában. A világgazdasági válság, a túltermelés, a világháborúk, a szesztilalom mind hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen sok főzde zárt be. Ennek eredményeképpen számos különleges és igen tiszteletreméltó lepárló veszett el a világ számára. Egy szakértői csapat a közelmúltban arra vállalkozott, hogy újjáéleszti ezeket a valaha volt whiskyket. Michael Moss professzor (Glasgowi Egyetem) vezetésével sikeresen „rekonstruálták” az „elveszett lepárlók” termékeit. A Lost Distillery logója az ősi kelta jelkép, a Triskele, amely szintén a reinkarnációt (visszatérést) hivatott jelképezi. A Lost Distillery összes kiadása egyedi, a címkén feltüntetik az adott eresztés számát, valamint a palack számát. Az idei Whisky Show-n is nagy sikert könyvelhettek el a Lost Distillery termékek. Egy ilyen „ódon” palacknak megvan a patinája, amely kiválóan passzol az ünnepek hangulatához.

Jericho Classic Lost Distillery (0,7L 43%)

Enyhén tőzegelt, sherry-érlelt malt, száraz jegyekkel. Malátás, édes ízhatások jellemzik, de halványan a tőzegfüst is megjelenik a gazdag, gyümölcsös jegyek mellett.

Még több Lost Distillery termék

Nézd meg videónkat is: ITT!

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 21.

The Feathery (0,7 l, 40%)

A The Feathery (0,7 l, 40%) az a whisky, amely szó szerint megédesítheti a karácsonyi ünnepeket, hisz édesebb, teltebb, kerekebb, mint az átlag whiskyk. A Feathery-ben visszatükröződnek a „névrokon” tulajdonságai: az eredeti, tollból készült golflabda tökéletes kereksége, lelkiismeretes kidolgozottsága. A Feathery egy kis szériás, kézműves, prémium blended malt whisky, amelyet highlandi malátawhiskykből kevernek, és teljes mértékben első töltésű sherryhordóban érlelnek. Elegáns csomagolása és belső értékei miatt kiválóan illik az ünnep hangulatához.

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 22.

Woodford Reserve (0,7 l, 43,2%)

Szenteste előtt két nappal egy ínycsiklandozó bourbon whiskey került Adventi naptárunkba. A bourbon-rajongok egyik nagy kedvence a Woodford Reserve, amely különlegesen szép palackja egy különlegesen finom bourbon whiskeyt rejt! A Woodford Reserve lapos üvege épp úgy a minőségre utal, mint címkéjének letisztult és egyszerű grafikája. A mély barna, mézszerű whiskey mindenkit magával ragad, aki egyszer megkóstolta. A bourbon-rajongok számára kötelező gyakorlat!  Az ünnepek tiszteletére most díszcsomagolásban tündököl!

Még több Woodford termék

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 23.

Six Saints (0,7 L, 41,7 %)

A Karib-térség festői szigetéről, Grenadáról származik ez az érlelt rumkiválóság. Grenadán egyébként több mint 200 éve készítenek rumot, úgyhogy a kellő tapasztalat megvan. A Six Saints nevét a sziget 6 szent plébániájáról kapta. Kizárólag kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával, tradicionális módon készül a Six Saints, semmilyen fűszert, ízesítőt nem adnak hozzá.  Amerikai bourbonhordókban érlelik, speciális alkoholfokon, 41,7%-on palackozzák, úgy tartják ugyanis, hogy ez a legjobb erősség a lassú kortyokban történő fogyasztásához. Egyik legjobb választás lehet a karácsonyi ünnepekhez. Nemcsak koktélokhoz, de önmagában fogyasztva is felséges. Ünnep a poharunk is, ha a Six Saints nedűje csillan meg benne.

Díszdobozban

Díszdoboz nélkül

WhiskyNet ADVENTI NAPTÁR – December 24-26.

 MINDEN KEDVES VÁSÁRLÓNKNAK ÉS PARTNERÜNKNEK ÁLDOTT KARÁCSONYI ÜNNEPEKET ÉS SIKEREKBEN, SZERETETBEN GAZDAG ÚJ ESZTENDŐT KÍVÁNUNK!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Alábbi videónk hűen tükrözi a whisky szeretetét és a karácsony meghitt hangulatát: ITT!