Whisky Akadémia

Whisky Akadémia XV. - Blended és Blended Malt - a keverés művészete

Whisky Akadémia sorozatunk XV. részében  bemutatjuk a kevert whiskyk titkait.

Az előző fejezetben megtudhattuk, mi a single malt whisky, illetve tisztáztunk olyan kifejezéseket, mint cask stregth és single cask. Ma továbbhaladunk, és megismerkedünk a blended, vagyis a kevert whiskykkel. Hogy teljes legyen a kép, kitérünk majd a blended malt, köznyelven kevert malátawhiskyre is.
De elsőnek tisztázzuk, hogy miért „kevert” a blended whisky.

Nem meglepő módon a kifejezés az angol blend, vagyis keverni szóból származik. Az elnevezés jól tükrözi a blended whisky gyártásának egyik legfőbb lépését, a keverést.

Whiskyminták a blending laborban

A blended whisky nem más, mint több lepárló maláta- és egyéb gabonawhiskyjének nagy szakértelemmel történő összekeverése. A blended whisky alapjául szolgáló legfőbb single malt whiskyt fingerprint maltnak, vagyis ujjlenyomatnak hívják. Ez a keverék karakterének legmeghatározóbb alkotóeleme. Meghatározó, ám az arányok nagyon fontosak. Amennyiben több malátawhisky kerül az italba, úgy sokkal karakteresebb lesz a végtermék. Viszont ha az egyéb gabonawhisky dominál, akkor lágyabb, krémesebb ízekkel gazdagodik ez a nemes ital.

Joggal tehetjük fel a kérdést: Mégis hány fajta whiskyből kevernek ki egy blended whiskyt? A kérdésre nincsen egyértelmű válasz. Ahányféle kevert whisky, annyiféle recept. Például az idősebb korosztály kedvelt itala, a VAT 69, hatvankilenc különböző whiskyből lett megalkotva. De ebben a szakmában nem a mennyiség a lényeg.

Richard Paterson, az egyik legismertebb master blender

A blending, avagy keverés a keverőmester irányításával és folyamatos ellenőrzésével történik. Az ő érzékeire, tapasztalatára és szaktudására van bízva, hogy az adott whisky mindig ugyanolyan karakterű legyen.  A keverés mindig titkos receptek alapján történik, amelyet csak a keverőmester ismer. A recept, vagyis az összetevők aránya olykor módosulhat, hiszen a blended whiskyt alkotó maláta-, és gabonawhiskyk minősége és jellemzői évről-évre változhatnak. A szakmában nem szokatlan, hogy ugyanazt a blended whiskyt kissé másképp készítik, hogy megtartsák eredeti karakterét.

A blended és a single malt whiskyk közötti kategória, az úgynevezett blended malt whiskyk. A blended malt, vagyis kevert malátawhisky előállítása hasonlatos a blended whiskyez. Azonban itt csak malátawhiskyt használnak fel. A kevert malátawhisky több lepárló, kizárólag malátawhiskyjének mesteri elegye. Sokan nem is tudják, de a Johnnie Walker Green Label is a blended maltok közé tartozik.

Johnnie Walker Green Label

De számos kiváló kevert malátawhiskyt tart számon a whiskyvilág. Ilyen közkedvelt ital például a Big Peat, amely kizárólag Islay szigeti lepárlók malátawhiskyjét tartalmazza. Vagy a japán Nikka cég pure malt kiadásai, amelyek két különböző karakterű lepárló – virágos és tőzeges – jegyeit zseniális összhangban tárják elénk.

Nikka Taketsuru Pure Malt 2020

A világ legismertebb whiskymárkái közül jó pár a blended whiskyk soraiból kerül ki. Érdekes tény, hogy a kevert whiskyk Skócia whiskyiparának több mint 90 százalékát teszik ki. Híres kevert whisky például a Johnnie Walker, a Ballantine’s vagy a Chivas Regal. De számos, inkább csak a hazájában ismert, kiváló blended whisky is létezik. Ilyen a Catto’s vagy Winston Churchill egyik nagy kedvence, a Hankey Bannister

Ismert blended whiskyk

Miért nyerte el a nagyközönség kegyét a blended whisky?
A keverés célja olyan új, változatos ízű skót whiskyk előállítása, amelyek a hagyományos módon – csak malátawhisky vagy csak gabonawhisky készítésével – nem voltak megvalósíthatóak. Az így keletkezett lágy és selymes ízvilágú ital hamar a fogyasztók kedvencévé vált világszerte. A legtöbb ma ismert kevert whiskyt forgalmazó cég az 1860-as esztendő körül jött létre, amikor a skót állam szatócsboltra szóló engedélyeket adott ki. Ez az engedély tette lehetővé, hogy a kiskereskedők mind több és több emberhez eljuttassák italaikat. Nagy előnyük volt még, hogy kedvező áron voltak elérhetőek. Ezáltal a szegényebb néprétegek is elkezdték fogyasztani a whiskyt. Másik nagy előny volt, hogy a blended whiskyt árusító személyek saját nevüket írták a palackra, így garantálva a minőséget. A 19. század végére a kevert whisky iránti kereslet annyira megugrott, hogy számos új lepárló nyitotta meg kapuit. Az új üzemek legfőbb feladata az volt, hogy értékes párlattal járuljanak hozzá a blended whiskyk készítéséhez. A folyamat nem állt le. Mára nincsen olyan étterem, bár, vagy kávézó a világon, ahol ne ihatnánk egy dram skót kevert whiskyt.

Sok – a témával foglalkozó – cikkben olvasni, hogy míg a single malt whisky gyártása a hagyományon és a tudáson alapszik, addig a blended whisky keverése igazi művészet.

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.