Whisky Akadémia

Whisky Akadémia XIV. - A single Malt, Single Cask, Cask Strength

Whisky Akadémia sorozatunk XIV. részében megismerjük a single malt whiskyt, és többek között megtudjuk, mit jelent a single cask és cask strength kifejezés.

Mielőtt elmerülnénk a single malt definiálásban, válaszoljunk meg két fontos kérdést.
 

Mi a whisky? És mi az a maláta?


A whisky, avagy az "élet vize" gabonapárlat, amelyet minden esetben tölgyfahordóban érlelnek. Tulajdonképpen a gabonát első körben sörré főzik, majd vodkává párolják, végül whiskyvé érlelik. Bár ez eléggé sarkított megközelítés, de nagyvonalakban erről van szó. Az eljárás minden whiskylepárlóban azonos, azonban a fő alkotóelem, a gabona eltérő lehet.

Árpa

Így érkezünk el a single malt whiskyhez, mivel ez a fajta ital kizárólag egyfajta gabonát tartalmaz, mégpedig malátázott árpát. Az árpaszemeket elkezdik csíráztatni, hogy a bennük lévő keményítő cukorrá alakuljon. Vigyázni kell, nehogy a csírázási folyamat teljesen lejátszódjon, mivel a szemekben fejlődő növény megenné a cukrot. Az árpaszemek malátázását a megfelelő időpontban hő segítségével megállítják. Így elkészül a maláta. (A malátázás folyamatáról bővebben ITT olvashatsz.)

A kevert (blended) whiskyktől eltérően, a skót malátawhisky egyetlen lepárló, kizárólag malátázott árpából készülő whiskyje, amelyet rézüstben, általában kétszer – Írországban háromszor – párolnak le, és amely az aromák igen széles skáláját tárja elénk.

Előfordul, hogy több lepárló malátawhiskyjét keverik össze. De az már teljesen más műfaj. Ez az úgynevezett vatted malt - 2018 után blended malt - köznyelven kevert malátawhisky. De erről majd a következő részben.

Természetesen nem csak a skótok kiváltsága a single malt whisky. Írországban, Japánban és a világ egyéb részein is gyártanak malátawhiskyt. Készítsék bárhol a világon, a lényeg ugyanaz. Egyetlen lepárló, kizárólag malátából készülő whiskyje a single malt whisky.

Persze számos single malt kerül kevert whiskykbe. Ez nem is csoda, hiszen a malátawhisky karaktere adja meg a blended whisky végső ízvilágát. A skót whisky jól elkülöníthető régiókra osztható. Lowlandra a könnyed, virágos, füves jegyek, a szigeteki whiskykre a tőzegesebb, sós tengeri hatások a jellemzőek, Islay szigete pedig külön régióként, a füstös maltok hazájaként van jelen. Highland ad otthont a legtöbb lepárlónak, amelyen belül megkülönböztetjük a Speyside régiót, ahol a legkoncentráltabb a lepárlók száma. Valódi változatosság jellemzi az itt készülő whiskyket: komplex gyümölcsös, mézes, diós és olajosabb karakterű italok egyaránt megtalálhatók.

Azt azért említsük meg, hogy egy lepárlón belül a tárolóházban lévő hordók tartalmát szokták keverni, bár ezt valójában házasításnak hívják. Ettől a készülő whisky még single malt lesz, hiszen egy lepárlón belül maradtunk és kizárólag maláta alapanyagú whiskyvel dolgoztunk. A házasítás mint eljárás azért fontos része a malátawhisky-gyártásnak, mivel így őrzik meg a minőséget, és a különböző hordók elegyítésével érik el ugyanazt az ízvilágot. Fontos megemlíteni, hogy egy bolt polcán lévő whisky kora a benne lévő legfiatalabb párlat korával egyezik meg.
A single malt whiskyk magas minőségét és párját ritkító ízeit különböző módokon, még magasabb szintre lehet emelni. Ilyenek például a változatos single cask kiadások.

A single cask, vagyis egyhordós kiadás annyit tesz, hogy az éppen aktuális palackozást kizárólag egy hordóból töltik. Ettől sokkal zamatosabb és nem utolsó sorban teljesen egyedi palackozást kapunk. Az ilyen palackok páratlan ízélményeik mellett a gyűjtők nagy kedvencei. 

Glenfarclas 105


 A single cask kistestvére a small batch, amely egy válogatott hordós kiadás. Ebben az esetben ugyan nemcsak egy hordót palackoznak le, de azt a kevés (small) mennyiséget, amellyel dolgoznak, nagyon nagy gonddal és szakértelemmel válogatják, így a small batch kiadások is egyediek és zamatosak lesznek.
Az ismertebb cask strength, vagyis hordóerősségű kiadások szintén közkedveltek, mind a fogyasztók, mind pedig a gyűjtők körében. A hordóerősségű palackozás annyit tesz, hogy az érlelést követően nem hígítják friss forrásvízzel a whiskyt, hanem meghagyják alapállapotában. A palackozás előtt visszahígított whiskyk alkoholfoka általában 40, 43, 46 százalékos szokott lenni. Ezek az úgynevezett standard alkoholfokok. Természetesen a – hígítás nélküli – hordóerősségű whiskyk jóval kisebb mennyiségben kerülnek palackozásra. Így a hordóerősségű kiadások rendszerint drágábbak társaiknál.
Azt tegyük még hozzá, hogy a single cask és a cask strength kiadások nem csak single maltok esetében fordulnak elő. Ahogy a világ különböző tájain gyártanak malátawhiskyt, úgy a válogatott, egyhordós és hordóerősségű kiadások is napvilágot látnak Skócia tájain kívül. Egyik híres bourbon whisky, a Blanton’s összes kiadása single cask. Annyi a különbség, hogy Amerikában a cask szó helyett a barrelt használják. Tehát a Blanton’s bourbon minden kiadása single barrel palackozás. Természetesen a Blanton’s nem single malt whisky, de egyhordós kiadásai egyedivé és különlegesség teszik.

Bár nem a single malt whiskyk adják a világ whiskyfogyasztásának nagyobb hányadát, de semmi kétség afelől, hogy a malátawhiskyk a whiskyipar krémjébe tartoznak.
A skót malátawhiskyt szobahőmérsékleten, jég nélkül ajánljuk fogyasztani. Adjunk az italnak időt, levegőztessük! Akár néhány csepp vízzel is hígíthatjuk, hogy még jobban kinyíljanak az aromák a szánkban. Élvezzük hosszan, lassú kortyokban.
Slainte!