Oldalunk cookie-kat használ, amelyek segítségével magasabb színvonalú vásárlói élményt tudunk nyújtani látogatóink részére. Az oldal böngészésével beleegyezik a cookie-k használatába. További információt az Adatvédelmi nyilatkozatunkban talál.

Termékek Menü

Fejléc hívjon minket

  • Hívjon
  • Minket!
  • +36 20 515-1515
  • H-P: 8:30 - 17:00 ig

Whisky Akadémia XV. - A Blended, Vatted Malt whisky, - a keverés mûvészete

2013. 09. 19. 16:50:31

blended.jpgElőző számunkban megtudhattuk, mi a single malt whisky, illetve tisztáztunk olyan kifejezéseket, mint cask stregth és single cask. Ma továbbhaladunk, és megismerkedünk a blended, vagyis a kevert whiskykkel. Hogy teljes legyen a kép, kitérünk majd a vatted, más néven pure/blended malt, köznyelven kevert malátawhiskyre is.
De elsőnek tisztázzuk, hogy miért „kevert” a
blended whisky.

Nem meglepő módon a kifejezés az angol blend, vagyis keverni szóból származik. Az elnevezés jól tükrözi a blended whisky gyártásának egyik legfőbb lépését, a keverést.
whiskysamples.jpg A blended whisky nem más, mint több lepárló maláta- és egyéb gabonawhiskyjének nagy szakértelemmel történő összekeverése. A blended whisky alapjául szolgáló single malt whiskyt fingerprint maltnak, vagyis ujjlenyomatnak hívják. Ez a keverék karakterének legmeghatározóbb alkotóeleme. Meghatározó, ám az arányok nagyon fontosak. Amennyiben több malátawhisky kerül az italba, úgy sokkal karakteresebb lesz a végtermék. Viszont ha az egyéb gabonawhisky dominál, akkor lágyabb, krémesebb ízekkel gazdagodik ez a nemes ital.
 Joggal tehetjük fel a kérdést: Mégis hány fajta whiskyből kevernek ki egy blended whiskyt? A kérdésre nincsen egyértelmű válasz. Ahányféle kevert whisky, annyiféle recept. Például az idősebb korosztály kedvelt itala, a VAT 69, hatvankilenc különböző whiskyből lett megalkotva. De ebben a szakmában nem a mennyiség a lényeg.

masterblanderandstudent.jpgA blending, avagy keverés a keverőmester irányításával és folyamatos ellenőrzésével történik. Az ő érzékeire, tapasztalatára és szaktudására van bízva, hogy az adott whisky mindig ugyanolyan karakterű, ízű és színű legyen.  A keverés mindig titkos receptek alapján történik, amelyet csak a mester és egyetlen tanítványa ismernek. Érdekességképpen nem árt tudni, hogy a receptet ismerő két személy nem utazhat ugyan azon a repülőgépen. A recept, vagyis az összetevők aránya olykor módosulhat, hiszen a blended whiskyt alkotó maláta- és gabonawhiskyk minősége és jellemzői évről-évre változhatnak. A szakmában nem szokatlan, hogy ugyanazt a blended whiskyt kissé másképp készítik, hogy megtartsák eredeti karakterét.

nikka_pure_malt_white.jpgA blended és a single malt whiskyk közötti kategória, az úgynevezett vatted malt whiskyk. A pure/blended malt, vagyis kevert malátawhisky előállítása hasonlatos a blended whiskykéhez. Azonban itt, csak malátawhiskyt használnak fel. A kevert malátawhisky több lepárló, kizárólag malátawhiskyjének mesteri elegye. Sokan nem is tudják, de a 15 éves Johnnie Walker Green Label is a vatted maltok közé tartozik. hankey_bannister.jpgDe számos kiváló kevert malátawhiskyt tart számon a whiskyvilág. Ilyen közkedvelt ital például a Big Peat, amely kizárólag Islay szigeti lepárlók malátawhiskyjét tartalmazza. Vagy a japán Nikka cég pure malt kiadásai, amelyek két különböző karakterű lepárló – virágos és tőzeges – jegyeit zseniális összhangban tárják elénk.

A világ legismertebb whiskymárkái közül jó pár a blended whiskyk soraiból kerül ki. Érdekes tény, hogy a kevert whiskyk Skócia whiskyiparának több mint 90 százalékát teszik ki. Híres kevert whisky például a Johnnie Walker, a Ballantine’s vagy a Chivas Regal. De számos, inkább csak a hazájában ismert, kiváló blended whisky is létezik. Ilyen a Catto’s vagy Winston Churchill egyik nagy kedvence, a Hankey Bannister.

whisky-festival.jpgMitől nyerte el a nagyközönség kegyét a blended whisky?
A keverés célja olyan új, változatos ízű skót whiskyk előállítása, amelyek a hagyományos módon – csak malátawhisky vagy csak gabonawhisky készítésével – nem voltak megvalósíthatóak. Az így keletkezett lágy és selymes ízvilágú ital hamar a fogyasztók kedvencévé vált világ szerte. A legtöbb ma ismert kevert whiskyt forgalmazó cég az 1860-as esztendő körül jött létre, amikor a skót állam szatócsboltra szóló engedélyeket adott ki. Ez az engedély tette lehetővé, hogy a kiskereskedők mind több és több emberhez eljuttassák italaikat. Nagy előnyük volt még, hogy korjelölés nélküli palackozásaik kedvező áron voltak elérhetőek. Ezáltal a szegényebb néprétegek is elkezdték fogyasztani a whiskyt. Másik nagy előny volt, hogy a blended whiskyt árusító személyek saját nevüket írták a palackra, így garantálva a minőséget. A 19. század végére a kevert whisky iránti kereslet annyira megugrott, hogy számos új lepárló nyitotta meg kapuit. Az új üzemek legfőbb feladata az volt, hogy értékes nedűvel járuljanak hozzá a blended whiskyk készítéséhez.
A folyamat nem állt le. Mára nincsen olyan étterem, bár, vagy kávézó a világon, ahol ne ihatnánk egy dram skót kevert whiskyt.

Sok – a témával foglalkozó – cikkben olvasni, hogy míg a single malt whisky gyártása a hagyományon és a tudáson alapszik, addig a blended whisky keverése igazi művészet.

Tartalomhoz tartozó címkék: Whisky Akadémia