Whisky túrák-serpa | Whiskytúrák

Whiskytúra Írországban

Ha csak egy hétvégéd van, elég felülni a Ryanair péntek esti, Dublinba tartó járatára és akár már aznap este legördítheted első whiskeydet a Temple Bar negyed valamelyik hangulatos kocsmájában.

 

A másnapi városnézést pedig kezdheted a Bow Street-i Old Jameson Distillery-ben, mely a régi lepárló  helyén épült profi és élvezetes „whiskey tanösvény”, a végén egy ajándék Jamesonnal, amit ihatsz tisztán vagy akár kólával, gyömbérrel vagy – az itt oly divatos - áfonyalével. (Én az esetek 99,9%-ban nem teszek a whikymbe semmit, de mondhatom, hogy a gyömbéres kombináció igen ízletes és különleges ízvilágot nyújtott.)

Délután még marad időnk a Trinity College mögött megbúvó Celtic Whiskey Shop felkeresésére, ahol a szakavatott és kedves eladók segítenek a több száz ír, skót és külföldi whisky közötti eligazodásban. A bolt kóstolókat is szervez.

 

Ha igazán a whiskey jegyében kívánjtuk eltölteni a hétvégénket, akkor a Jameson élményt hagyjuk vasárnapra (Így bőven van időnk a gép délutáni indulásáig.) és szombaton kiruccanhatunk a kb.1 ½ órányi autóútra lévő Kilbegganba, ahol az Old Locke’s muzeális lepárlóját tekinthetjük meg. A lepárló a Cooley csoport tulajdonát képezi, akinek ismertebb márkáit – Tyrconnell, Connemara, Kilbeggan, Locke, Greenore – a Dublintól északra, Dundalk közelében lévő Cooley-ban lévő meglehetősen ipari léptékû és kinézetû – nem látogatható – lepárlóban gyártják.
Kilbegganban is folyik gyártás, de inkább kézmûves jelleggel. A régi lepárló 1900-as évek elejéről származó gépei még ma is mûködőképesek, de whiskyt itt már nem gyártanak.

Kilbeggantól 10 percre fekszik az Ír whiskey történelem másik ikonikus helye, Tullamore, mely egykor otthont adott a róla elnevezett Tullamore Dew gyártásának. A DEW tulajdonképpen kezdőbetûi a lepárló egykor kulcsszerepet betöltő lepárlómesterének Daniel Williamsnek. A régi lepárló helyén ma Heritage Center mûködik, gyártás itt sincs.(A Tullamore-t jelenleg a Pernod tulajdonban lévő Midleton-i mega lepárlóban gyártják, bérmunkában.)

Ahhoz, hogy a másik két fontos whiskey zarándokhelyet is felkeressük, egy hétvége már nem elég.

Hiszen a világ legrégebben törvényesen mûködő lepárlója, a Bushmills – mely éppen tavaly ünnepelte fennállásának 400. évfordulóját – Észak Írország legészakibb részén, Bushmills faluban mûködik. A közvetlen környék bővelkedik lélegzetelállító természeti szépségekben – Giant’s Causeway, Carrie-a-ridge függőhíd – így mindenképp megéri az utazás fáradtságát. (kb. 4 órás autóút Dublinból.)

A látogatás után természetesen itt is van alkalmunk megkóstolni olyan különlegességeket, mint pl. a csak itt kapható Bushmills 12 éves Distillery Reserve, vagy az évfordulóra megalkotott Chrystal Malt 1608, mely a malátázott árpa és egyéb gabona mellett speciálisan pörkölt árpát is tartalmaz.

 

A másik whiskey zarándokhely pedig épp délen található, Cork városától 15 km-re fekvő Midletonban, az Old Midleton Distillery, mely a Pernod csoport tagjaként hasonló élményeket kínál, mint Dublini testvére. A múzeumban megtekinthető a világ legnagyobb lepárlója, melynek kapacitása 143.872 liter és a gyártás 1975-ös elköltözéséig mûködött is.

Azonban ha időnk csak az egyik látogatást teszi lehetővé, mind az élmény újszerûsége, mind pedig az egyéb látnivalók alapján, mi a Bushmills-t javasolnánk.