A Whiskyről

Whisky-személyiségek

Jim Murray

Jim Murray-t a BBC úgy jellemezte, mint „a világ whisky guruja”. Talán ő az egyetlen szakíró, aki televíziós és rádiós fellépései mellett, egyedül whisky szakértői tevékenységéből él. Szókimondó stílusa ellenére szívesen bízzák meg konzultánsi feladatokkal különböző skót, ír, amerikai és kanadai whiskygyártó vállalatok.

Eddig háromszor nyerte el a Glenfiddich Díját mint az Év Whisky Szakírója. Írásai rendszeresen megjelennek a Decanter, a Malt Advocate, a Sunday, a Daily Telegraph, a The Observer, a The Scotsman, a Chicago Tribune, a dublini The Sunday Tribune vagy az amszterdami De Telegraaf hasábjain.

Jim Murray olyan népszerû whiskykönyvek szerzője, mint a The One Hundred Malts (1995); Classic Irish Whiskey (1997); The Complete Guide to Whiskey (1997); Jim Murray’s Complete Book of Whiskey (1997); a 2004 óta évente aktualizált Jim Murray’s Whisky Bible (2004, 2005, 2006, 2007); és számos más whiskykkel foglalkozó szakkönyv, köztük a magyarul is megjelent Skót whisky.

A felhalmozott tudást és szakértelmet Jim Murray nem csupán tanácsadóként kamatoztatja, hanem felkérésre alkotott már több olyan whiskyt is, amelyekkel gyártóik számos díjat nyertek. Mindemellett Jim Murray szemináriumokat, whiskybemutatókat tart szerte a világon, valamint részt vesz az italversenyek nemzetközi szakmai zsûrijeinek munkájában.

Jim Murray Northamptonshire-ben (Anglia) és Kentuckyban (USA) él 16 éves fiával. 6000 whiskyt tartalmazó gyûjteménye van. Amikor éppen nem otthon ír vagy bemutatókat tart, akkor whiskylepárlókat látogat.

 

Charles Maclean

Charles Maclean olyan író, aki a skót whiskyre specializálódott, amely témáról eddig 8 könyvet írt. Olyanokat, mint a Scotch Whisky, a Malt Whisky, amelyekkel a Glenfiddich Díj döntőjébe is bekerült. 2003-ban jelent meg a Whisky: A Liquid History, majd 2004-ben a MacLean’s Whisky Miscellany címû könyve. A Whisky Magazine alapító-szerkesztője, a Scotch Malt Whisky Society Hírlevelének társszerkesztője, de több más szaklapban is publikál.

A Skót Whisky Kutató Intézetben tanult whisky-értékelést 1992-ben, azóta pedig számtalan whiskybemutatót, prezentációt tartott vállalatoknál, egyetemeken, rendezvényeken, klubokban, és különböző TV-csatornákon. A Nemzetközi Bor és Párlat Verseny zsûrijének tagja. Tanácsadóként kikéri véleményét több whiskygyártó vállalat is, valamint konzultánsa a Bonhams Aukciósháznak.

A skót whisky népszerûsítéséért végzett sokéves munkája elismeréseként beválasztották a Keepers of the Quaich társaságba.

Edinburgh-ban él feleségével és három fiával.

 

David Wishart

David Wishart egyetemi tanár és kutató. Szakterülete a statisztika és marketing volt, amíg el nem kezdett behatóbban foglalkozni a whiskykkel. Az angol Királyi Statisztikai Társaság tagja 1973 óta, mely társaságnak alelnöke is volt 1986-89 között. Későbbi skót whisky népszerûsítésében kifejtett tevékenységéért 2006-ban beválasztották a Keepers of the Quaich társaságba.

David Wishart első whiskykönyvét akkor írta, amikor egy cluster analízis szoftveren dolgozott, amellyel a skót whisky ipart és piacot próbálta szegmentálni. 2002-ben jelent meg a Whisky Classified: Choosing Single Malts by Flavour (magyarul is megjelent) címû könyve, amelyben a skót maláta whiskyket íz és aromajellemzők alapján a hagyományostól eltérő módon csoportosítja. Azóta számtalan publikációban foglalkozott a whiskykészítés és ízvilág ezen technikai oldalával. Rendszeres meghívott előadója különféle whisky szemináriumoknak és konferenciáknak. 2006-ban újraszerkesztette Whisky Classified címû munkáját, amelyet azóta 7 nyelvre lefordítottak és kiadtak.

 

 Michael Jackson 

Michael Jackson angol író, újságíró, akinek fő érdeklődési és szakterülete a sör- és a whiskykészítés volt. Észak-Amerikában igen ismert a The Beer Hunter címen futott tv-sorozatából. Meghívott vendégként részt vett Conan O’Brian Late Night tv-showjában, valamint David Letterman Late Show mûsorában.

Első könyvét The World Guide To Beer címmel adta ki 1977-ben, melyet számos további a söriparral, sörkészítéssel foglalkozó szakkönyv követett. 1989-ben jelent meg első whiskykönyve a Malt Whisky Companion, amely azóta több fordítást és új kiadást is megélt.

Leghíresebb whiskykönyvei az 1999-ben kiadott Michael Jackson’s Complete Guide to Single Malt Scotch, valamint a téma egyik 'best selle'-re a Whisky - A  scotch és a bourbon világa címû mûvek.

2006 decemberében hozta nyilvánosságra, hogy Parkinson kórban szenvedett. Betegsége ellenére 2007-ben bekövetkezett váratlan haláláig, rendkívül aktív volt. Rendszeresen publikált a Whisky Magazine-ban, tartott bemutatókat és whiskykóstolókat.