Hírek

Whisky Hírek 8 - Whisky hangok

Whisky Hírek A WhiskyNet internetes hírlevele II. évfolyam 8. szám 2008 MÁRCIUS     A Tartalomból: 1. Glenfarclas 2. Whisky Hangok 3. Új termékeink 4. Ism&eacut

 

Glenfarclas

A speyside-i Grant família, immár 1865 óta folyamatosan birtokolja a környék legnagyobb - egyenként 25.000 l-es - lepárlóival büszkélkedő üzemét, melynek hagyományos, dunnage (döngölt föld padozatú) raktáraiban több mint 52.000 !!! hordó pihen.

Ez a fantasztikus készlet adta az ötletet ahhoz az egyedülálló vállalkozáshoz, mely 2006-ban meghozta a Glenfarclas számára „Az Év Lepárlója” büszke címet.

A Family Cask sorozatban a cég 43 !!! egymást követő év Single Cask-ját palackozta le 1952-től 1994-ig. (Single Cask-nak azt nevezzük, amikor egyetlen hordó tartalmát palackozzák csak, nem keverve azt ugyanazon lepárló hasonló évjáratú más hordóival sem. Következésképpen a ’single cask’, mindig erősen limitált palackozást jelent.)

 

Gondoljunk csak bele 55 éves whisky, 55 év zavartalanul egy döngölt padlós felföldi whisky raktárban! A legtöbbünk még talán gyerek sem volt akkor … Wow!

Némely évjáratból mindössze 50 egynéhány palackot tudtak kihozni egy hordóból, hiszen az évek során tekintélyes mennyiség párolgott el az Angyalok jussaként (Angel’s share). De a legnagyobb, legfiatalabb hordókból se tudtak többet palackozni, mint 6-700 üveg. A hordó erősségen palackozott italok minél régebbiek és minél kisebb hordókban pihentek, annál többet vesztettek alkoholtartalmukból is, azaz annál szelídebbek, simábbak. Szóval igazi kuriózumok, gyûjtők álma, limitált széria minden egyes darab és évjárat.

Ha bármely évjárat érdekel, egyedi megkeresés és rendelés alapján be tudjuk szerezni számodra, bár sajnos eltarthat néhány hónapig, ezért időben írj nekünk az info@whiskynet.hu e-mail címre.

Akinek azonban nincs módja hozzájutni ezekhez a limitált példányszámú ritkaságokhoz, azoknak sincs oka elkeseredni, hiszen a Glenfarclas standard whisky kínálata is lehetőséget ad az évjáratok közötti különbségek beható tanulmányozására.

 

Büszkén mondhatjuk, hogy nálunk mind a 7 palackozás kapható, a klasszikus 10 évestől elkezdve, a 12, 15, 21, 25 éveseken át a tiszteletet parancsoló 30 évesig, nem beszélve a hordó erősségû Glenfarclas105-ről. (A Glenfarclas volt az első lepárló, amelyik hordó erősségen - Cask Strength - palackozott.)

Hogy kedvet kapj a kipróbáláshoz és az összehasonlításhoz, most minden Glenfarclas rendeléshez egy mini üveg Glenfarclas 10 évest adunk ajándékba.

 

 

 


Whisky Hangok

Régi álmunk vált valóra azzal, hogy a közismerten nem egyszerû és nem nyilvánvaló kiejtésû skót lepárlók nevéhez autentikus ’mankót’ nyújtsunk egy-egy hangfájl formájában. A helyes kiejtést mostantól megtalálod a ’Whiskyről’ menüpont alatt a ’Lepárlók’-ra kattintva elérhető, az egyes lepárlókra vonatkozó leírások elején. Csak rá kell kattintanod a lejátszó gombra!

Jó szórakozást!

Ha a gépeden nincs hang fájlok lejátszására szolgáló eszköz, ingyenesen letölthetsz egyet például itt: http://www.apple.com/itunes/download/

 

 


 

Új termékek

Mint ahogy már megszokhattátok, nyitás óta folyamatosan jelentkezünk új termékekkel. Ezek mindig olyan kuriózumok, melyeket eddig Magyarországon még nem kaphattatok, nem láthattatok másutt.

Ezúttal az Arran Tokaji Finish kapcsán már megkedvelt innovatív lepárló, az Arran két újdonságát szeretnénk külön is bemutatni. Figyelem! Mindkét palackozás limitált széria, a gyártó már nem tud többet szállítani.

Arran Sassicaia Wine Cask és Arran Single Sherry Cask mindegyike hordós erősségû, azaz több mint 55%-os alkohol tartalmú whisky. A speciális színüket és íz-világukat ezek a whiskyk úgy kapták, hogy a 9 éves Arran Single Maltot utókezelték (finish-elték), olyan hordókban, melyekben előzőleg a világhírû Toszkán Sassicaia bort, illetve Spanyol Sherryt érleltek, pihentettek a borászok.

Továbbá itt egy férfias új bourbon: a Buffalo Trace Bourbon, egy 12 éves ír whiskey, a Tullamore Dew 12 years, valamint 3 klasszikus whisky különleges verziója: a Balvenie 10 years Founders Reserve, Oban Distillers Edition és az Dalwhinnie Distillers Edition.

Befejezésképpen még az oly jól ismert márkától is, mint a Johnnie Walker, tudunk hazánkban eddig nem kapható újdonságokkal szolgálni:

  • Johnnie Walker Collection Set a gyûjtőknek
  • Johnnie Walker Swing az ínyenceknek

 


 


 

 

Ismét Nyílt Nap

Igyekezvén eleget tenni a rengetek hozzánk beérkezett kérésnek, Karácsony óta először, ismét Nyílt Napot tartunk a szentendrei, raktárunkban, ahol megfogdoshatod mind a 349 féle whiskynket, kóstolhatsz egy párat és persze vásárolhatsz is a helyszínen.

Aki eljön és vásárol, két meglepetésben is részesül, mert minden vásárlás mellé ajándékot is adunk és a vásárlók között kisorsolásra kerül egy üveg Stronachie 12 éves whisky, ami az egyik legnépszerûbb single maltnak bizonyult az eddigi bemutatókon is.

Az időpont március 22.-e, szombat, du.2-4-ig. Pontos cím, leírás a honlapunk főoldalán.

Szeretettel várunk mindenkit!