Hírek

Whisky Hírek 7 - Bruichladdich lepárló

Whisky Hírek A WhiskyNet internetes hírlevele II. évfolyam 7. szám 2008 FEBRUÁR     A Tartalomból:   1. A Bruichladdich Lepárló Lokálpatriotizmus Org

Bruichladdich  Lepárló

A Bruichladdich Islay szigetének talán legkreatívabb desztillálója, ami a termék portfolión és a csomagoláson is tükröződik.

A Bruichladdich Islay szigetének talán legkreatívabb desztillálója, ami a termék portfolión és a csomagoláson is tükröződik.

Lepárlómestere, Jim McEwan, a szakma nagy öregje, - olyan mintha Bill Gates-t emlegetnénk a számítástechnika világában – a Bowmore-tól igazolt át, hogy befektető társaival egyetemben megvásárolja és ezzel új életet leheljen a whisky ipari szempontból híres sziget – akkor - egyetlen független, azaz egyik nagy multihoz sem tartozó lepárlójába.

A Bruichladdich csapata 

Jim McEwan hihetetlen szakmai tudása és kreativitása mellett a Bruichladdich sikere talán abban is rejlik, hogy minden egyes alkalmazottja tősgyökeres islay-i polgár, aki maga is tulajdonosi részesedéssel bír a szeszfőzdében. Úgy mûködnek, mint egy nagy család, felkarolják az időseket, fogyatékosokat (ők helyezik be a fémdobozba a termékismertető brossurát), kitanítják a következő generációt. Mindenki ismer mindenkit. A PC 6 sorozat dobozán pl. a lepárló dolgozói láthatóak, tisztes kétkezi munkásemberek, munkás ruhában, széles mosollyal az arcukon ...

 A PC dobozok grafikái

 

Úttörőnek számítanak a bioárpával való kísérletezésben is. 2003-ban párolták a világ első Islay-n termesztett, organikus árpából készült nedûjét. (Organic Islay Single Malt) 2004-ben pedig, az egészséges lokálpatriotizmus jegyében, az Islay Home Grown Single Malt-ot, azaz az első, kizárólag Islay-n termett árpából készült Maltot. Mindkét különlegesség a Bruichladdich raktáraiban várja, hogy Jim McEwan döntsön a palackozás idejéről. (Még jó pár év…)

Redder StillSzámtalan különlegesség, speciális whisky rejtőzik a Bruichladdich több mint 28.000 ezer hordójában, melyekből most kiemelünk két kuriózumot: Az egyik a 2004-ben párolt Octomore II., melyet szerényen csak „The Beast” néven emlegetnek, és amelyet a világ legfüstösebb whiskyje néven tartanak nyilván.

 

Itt érdemes rövid terminológiai kitérőt tenni és néhány szót szólni a ppm-ről (phenol part per million), azaz a phenol tartalomról, mely a Single Malt-ok füstösségének fokmérője/technikai terminusa.

Egy, a szakmában ’füstösnek’ ítélt whisky, pl. az Ardbeg ppm-je 50-55 körül mozog, egy standard Bruichladdich Single Malt-é 3-5 ppm. Míg a 2001-ben lepárolt és rendkívül népszerûvé vált Octomore I 80 ppm-el büszkélkedhetett, addig az ominózus Octomore II már 167!!! ppm-el bír. Igazán gyilkos dolog lehet!!! 

A PC6A másik hasonlóan egyedülálló lepárlás a 2006-ban párolt X4, „The Perilous Whisky” (A Veszedelmes Whisky), mely a világon szinte példa nélkül álló 4x-es lepárlásának köszönhetően a Világ jelenleg ismert legerősebb Single Maltja lett. Először és utoljára a 17.sz-ban jegyeztek fel 4x-es desztillálást, amit egy ír szerzetes követett el, és rögtön életével is fizetett e merész kísérletért, hiszen aki csak belekóstolt főzetébe, maga is távozott az élők sorából. Valószínûleg innen származik a mondás – hacsak nem egy jól kitalált modernkori marketing szlogen – a 4x-es lepárlást illetően, miszerint: „1 spoonful will make you live forever, 2 spoonful makes you blind, 3 spoonful and you gone forever…” (Egy korty és Tiéd az örök élet, 2 korty azonnal megvakít, míg 3 korty a biztos halál…

 

Ott jártunkkor még nem dőlt el, hogy vajon hordó erősségen palackozzák-e, ami jelenleg 88% és főleg, hogy mikor!!! Ugyanakkor ez a whisky viszonylag hamar elérheti a palackozásra alkalmas minőséget, mert rendkívüli erejének köszönhetően meglehetősen gyorsan ’kimarja’ a hordó fájának ízeit, zamatait. Ezt a folyamatot tovább gyorsítandó, az X4-et Jim egészen kicsi hordókban érleli. (Minden esetre egy kis mintát hoztunk magunkkal. Már most is brutális, pedig alig egy éves csak a kicsike …)

 

S ha valaki mindezeket a csodákat testközelből akarja látni és átélni, arra is van lehetőség, hiszen a Bruichladdich rendkívül mód nyitott a közönség, az érdeklődő fogyasztók felé. Nem csak, hogy gyakran magával a tulajdonossal is találkozni lehet a látogatói központban, és személyesen vezeti végig az érdeklődőket a raktárakon, de a mélyebb ismeretekre vágyóknak, elsőként nyitotta meg abszolút a gyakorlatra épülő 'Whisky Akadémiá'-ját.


 

Az Áprilistól Novemberig tartó időszakban 5 napos/4 éjszakás szemeszterek keretében vehetnek részt a hallgatók az árpa darálásától és erjesztésétől kezdve a desztilláláson, kóstoláson és palackozáson át valamennyi gyártási folyamatban, a helyi szakemberekkel együtt dolgozva hajnali 5-től késő estig. Aki mindezért nem sajnál pénzt is adni, az max. 5 társával együtt kb. 800£-ért (közel 400.000,-Ft) részese is lehet a show-nak. (Ha tényleg érdekel, nálunk bejelentkezhetsz a következő kurzusra.)

 


Új Termékek

Mint azt már megszokhattátok a WhiskyNetnél mindig van valami újdonság. Legutóbbi szállítmányunkkal is több, Magyarországon eddig még soha nem kapható kuriózum érkezett, amelyek közül most csak néhányat kiemelve adnánk ízelítőt:

 •  
  • Macmyra – ’a Svéd whisky’
  • Klasszikus Blendek:
   • Haig
   • White Horse
   • Bell’s
  • 12 éves Singleton – ’a nyúrga’
  • Aberlour A’Bunadh – ’a köpcös’
  • ARDBEG AIRIGH NAM BEIST – ’a régóta várt’

Az újdonságainkat mindig megtaláljátok a honlap baloldali, felső menüjének utolsó előtti sorában!