Hírek

Whisky Hírek 6 - Isle of Arran

Whisky Hírek A WhiskyNet internetes hírlevele II. évfolyam 6. szám 2008 JANUÁR     A Tartalomból: Isle of Arran lepárló Mi köze van Robert Burnsnek a whisk

Isle of Arran lepárló

A Karácsony abszolút slágere a WhiskyNet vásárlói körében az Arran termékei voltak. A decemberben legtöbbet értékesített 3 termék a Tokaji hordós Single Malt, valamint a rendkívül kedvező ár/érték arányú Burns Blend és Burns Malt whiskyk voltak.
 

Az Arran lepárló

 

Az Isle of Arran lepárló, mint ahogy a neve is mutatja Arran szigetének egyetlen lepárlója és nem mellesleg Skócia legfiatalabb desztillálója. 1995-ben nyitotta meg maga a királynő, így régen várt 10 éves Single Maltját is csak néhány éve dobhatta piacra, de már így is az előkelő 93 pontot (Briliáns!) érte el Jim Murray mértékadó Whisky Bibliájában. (A legújabb, 2008-as kiadás Magyarországon csak nálunk érhető el.) Több wood finish-ét, így az Amarone Cask Finish-t 96 pontra, a Single Sherry Cask Malt-ot 94 pontra értékelte a neves whisky szakértő, bejuttatva ezzel őket a „Szupersztár whiskyk, melyek értelmet adnak életünknek” szerény megnevezésû kategóriába. A Tokaji Wood Finish annyira friss termék, csak nyáron palackozták, hogy még nem volt esélye a megmérettetésre.

 

A lepárló életében egyébként a nyár egy másik jelentős változást is hozott, ugyanis a nyitás óta oly sok sikert elért, tapasztalt lepárlómestert, Gordon Mitchellt, nyugdíjba vonulása alkalmával, a szakma nagy csinnadratta mellett búcsúztatta el. Az új lepárlómestert épp munkába állása harmadik hetében sikerült lencsevégre kapni és meginterjúvolni a váltás motivációi felől. Az Islay szigetéről származó és a Bowmore-tól átigazolt James McTaggart a kreativitás lehetőségét jelölte meg, mint fő szempont, ami szerepet játszott döntésében.

James McTaggart, az Arran új lepárlómestere

   

További információk és képek az Arran lepárlóról … ITT!


 

 

Mi köze van Robert Burnsnek a whiskyhez?

 

 

A költő 1796-ban bekövetkezett halálát követően emelkedett Robert Burns Skócia nemzeti dalnokává, a whisky pedig az ország nemzeti italává. (Korábban, évszázadokon át a tehetősebb réteg kedvenc itala a Bordeaux-i vörös bor – claret – míg a szegényebb néprétegé a „tippeny” volt, mely nem más, mint egy olcsó sör.)


Robert Burns Legtöbbet idézett sora, mely a whiskyhez kapcsolódik: „Freedom and whisky gang thegither.” (Szabadság és whisky együtt jár) abból a verséből való (The Author’s Earnest Cry and Prayer) mely 1786-ban egyenesen azzal a céllal íródott, hogy meggyőzze azt a 45 skót honatyát, akik épp a Brit parlamentben készültek szavazni a whiskyre kivetendő vám mértékéről. A versben arra kéri a honatyákat, hogy álljanak ki hazájuk érdekeiért, hiszen Burns szerint a whisky volt az a legfőbb tényező, mely lehetővé tette Skócia számára a múltban kivívott függetlenséget és megbecsülést. Nos, ez az állítás minden bizonnyal túlzás, de mégis, Burns oly sikeresen érvelt, hogy a whisky lett Skócia egyik nemzeti ikonja, a Skót nemzeti önérzet szimbóluma. A szóban forgó honatyák pedig a vers hatására leszavazták a whisky megadóztatását, igen nagy eret vágva ezzel az akkoriban a ginre épülő Angol szesziparon.

 

Burns leghíresebb és legismertebb versében a Tam O Shanter-ben tovább isteníti a whisky fogyasztás bátorságra tett jótékony hatását:

 

„Inspiring bold John Barleycorn!

What dangers thou canst make us scorn!

Wi’tippeny, we fear nae evil,

Wi’usquebae we’ll face the devil!”

 

Ami tisztes magyar nyelven kb annyit tesz:

 

„Te bátorságra ösztönző aranyló árpamag!

Míly veszedelmekkel nézünk szembe általad!

Ha sört iszunk, a gonoszt bizony nem féljük,

Ha whiskyt, az Ördögnek is szembemegyünk!"

 

Némileg ellentmondásos tény az életében, hogy miután sem farmerként, sem pedig verseiből nem tudott megélni, felcsapott vámtisztnek, aki az illegális lepárlókat volt hivatott lefülelni, ugyanakkor ő maga ekkor már alaposan a pohár fenekére nézegetett. Számos érdekes legenda maradt ránk, arról, hogy vámtisztként való mûködése nem volt túl sikeres:

Egyik alkalommal, egy öreg hölgy házába lépett be, akit illegális whisky árusításával gyanúsítottak. Költőnk italt, kenyeret és sajtot kért. Miután a fizetség felől kérdezett, a hölgy a whiskyért nem kért semmit, a sajtért és a kenyérért számolt csak fel némi fizetséget. Mire Burns nevetve válaszolta: „Sin on and fear not.” (Bûnözz csak, és ne félj semmitől!)

Egy másik alkalommal, amikor egy whiskycsempészt csípett nyakon, annyira megindította a szerencsétlen nyomorúságának története, hogy még pénzt is adott neki, ahelyett, hogy letartóztatta volna.

 

 


Whiskys Remediák

 

A hideg idő beköszöntével, talán aktuális lehet néhány érdekes egészségügyi recept, mely természetesen whisky alapú, és bizonyítottan segít a különféle meghûléses panaszokban.

Észrevettétek már, hogy egy kellemes, nyugodt vacsora után, amikor élvezettel ízlelgettek egy jó minőségû Single Maltot számotokra kedves társaságban, eléritek a tökéletes boldogság szinte kézzel tapintható állapotát? A beszélgetések elmélyülnek, már-már az élet értelmét boncolgatják és valami egészen megmagyarázhatatlan nyugalom költözik belénk, hogy másnap frissen és fitten ébredjünk, abban a biztos hitben, hogy a Világ egy sokkal jobb hely, mint amilyennek, még tegnap gondoltuk.

Nos a legújabb kutatások szerint ennek bizonyítható élettani okai vannak, mely az alkohol – figyelem!!! max 30g/nap, mely egy pohár vörösbornak, vagy 1-2 röviditalnak felel meg – koleszterinre, fibrinogénekre és vörösvérsejtekre gyakorolt pozitív hatásának tudható be, ezzel mintegy 30-40%-al csökkentve a szívkoszorúér betegségek valószínûségét. (Idézet Eric B. Rimm, a Massachusetts-i Cambridge Harward Scool of Public Health professzorának véleményéből.)

Azoknak, akik kevésbé tudományosan, inkább a gyakorlati megközelítést választva szeretnék körbejárni a témát, álljon itt néhány meggyőző recept:

Köhögéscsillapító
Öntsünk forró vízbe egy adag jó féle Single Maltot, nagy adag mézet és a whiskyvel megegyező mennyiségû frissen facsart citromlevet. Keverjük el alaposan, bújjunk gyorsan ágyba és lassan kortyoljuk el az italt. Reggelre remélhetőleg kiizzadjuk a problémát!

Csodaszer fájdalomra (külsőleg)
Dörzsöld be hordóerősségû Maláta whiskyvel hátadat, válladat és mellkasodat. Hígíts 2 rész whiskyt 1 rész forrásban lévő vízzel. Itass át egy kisebbfajta törülközőt ezzel az eleggyel, majd tedd a mellkasodra. Tekerd át fóliával, majd bújj bele a pizsidbe és egy kényelmes pulcsiba. Kortyolgass el egy forró Toddy-t az ágyban és szép álmokat!

Whisky és menta gyomorproblémákra

Adj egy csepp (és ne több!!!) mentaolajat és egy teáskanál mézet egy tisztességes adag, jóféle Single Malthoz. Kortyolgasd el nagyon lassan, majd igyál rá egy forró mentateát!

A fenti receptek és eljárások se egereken, sem pedig egyéb állatfajtákon nem lettek tesztelve. Viszont számos önként jelentkező embertársunk osztotta meg örömmel saját tapasztalatokból szerzett pozitív élményeit a whiskyvel való gyógyulást illetően...

 

 


Új termékek

A még decemberben megérkezett új szállítmányból talán a Japánból érkezett 3 whisky különlegességet érdemes kiemelni.

YAMAZAKI, 12 éves whisky A japán whiskyk - mint a japán autók és a japán ipar minden terméke - alapos felkészültségről és odaadásról tesznek tanubizonyságot. Kiváló szeszek, a japánok minőségorientáltságát mind a palackok, mind a tartalmuk jól reprezentálják. A kínálatunkban jelenleg a Santory csoport két lepárlójából származó 3 whisky szerepel: a Hakushu gyár egy 12 éves terméke, valamint a legörgebb japán lapárló, a Yamazaki, egy 10 és egy 12 éves, egyértelmûen gyümölcsös ízeket felmutató whiskyje.

Jó kalandozást kívánunk ...