Hírek

Whisky Hírek 36. - Független Palackozók

Whisky Hírek A WhiskyNet internetes hírlevele IV. évfolyam 36. szám 2010. ÁPRILIS     A tartalomból:      Független palckozók a figyelem k&ou


 

 

1 - Független palckozók a figyelem középpontjában

E helyütt már több ízben is hírt adtunk a nálunk még kevésbé ismert, de egyre népszerûbbé váló független palackozók termékeiről.

wilson_morgan_150.jpgA független palackozók igen fontos szerepet játszanak a skót whisky világában. Ezek a cégek többek között önálló kiadásra és marketingre nem képes, kicsi vagy éppen már bezárt lepárlók készleteit gondosan kiválogatva és felvásárolva eljuttatják azokat a nagyközönséghez. Tevékenységük által színesítik a whisky palettát és termékeik a gyûjtők gyakori célpontjai, hiszen a legtöbbjük limitált széria.

Áprilisban a Gordon & MacPhail és a Wilson & Morgan termékeiről írunk részletesebben mert mindkét cég képviselője személyesen is ellátogat az I.Budapesti Whisky Show-ra és izgalmas szemináriumaikon első kézből nyerhetünk bepillantást a független palackozók mûhelytitkaiba.

Ezen kívül mindkét palackozónak számos új terméke jelent meg pár hete a WhiskyNet polcain:

{mosimage}A Wilson & Morgan 1996-os 12 éves Clynelish palackozását 2009-ben a Malt Maniacs a legjobb utóérlelésû whiskynek választotta a „Daily Drams” kategóriában.

Mustárosan, mézesen édes, fûszeres karakterét a tökéletességig fokozza a Marsala hordókban történő utóérlelés diós, mazsolás, szirupos befolyása. Egy egészen kiváló malátawhisky, amelynek gazdag, sokat ígérő édessége és komplexitása meggyőzi a szakértő whiskyfogyasztókat is.

 

A W&M másik újdonsága a 18 éves Mortlach.

{mosimage}A Mortlach a „vájt-fülû” whisky rajongók választása, hiszen ritkán érhető tetten single maltként, leginkább csak a független palackozók jóvoltából. (A Diageo tulajdonában levő lepárló nedûje, egyik alapwhiskyje a Johnnie Walkernek.) Intenzív, azzal a csodálatosan komplex karakterrel, amelyet csak a legjobb, elsőtöltésû spanyol sherry hordók tudnak kölcsönözni a whiskynek. Erőteljes whisky a Mortlach-ra jellemző testes, gazdag aromákkal. Tökéletes választás, ha egy karakteres, intenzív, de nem „túlsúlyos” whiskyt szeretnénk: omlós, illatos, gyümölcsös, a tölgyfa hatásaként pedig különösképpen gazdag fûszerekben és fanyar tanninokban.

Természetesen mindkét whisky szerepel a Wilson & Morgan áprilisi kóstoló programjában!

gm.jpgA Mortlachot egyébként érdekes lehet összekóstolni a másik független palackozó, a Gordon & MacPhail 15 éves palackozásával, ami már egy ideje szintén elérhető nálunk is.

 

{mosimage}A Gordon & MacPhail által lepalackozott 1991-es Inverleven tökéletes példája a függetlenek áldásos tevékenységének. A lowland-i régióban napjainkra csupán néhány mûködő lepárló maradt (legismertebb közülük az Auchentoshan és a Glenkinchie), az Inverleven nedûje pedig abszolút ritkaságnak számít, hisz a Dumbarton-ban mûködő kicsiny lepárlót 1991-ben végleg bezárták. A lowland-i régióra jellemző - friss, könnyed, virágos - jegyeket mind megtapasztalhatjuk kóstolásakor.

{mosimage} Végül emeljük még ki a sorból az északi Orkney szigetek jeles lepárlójának nedûjét, az 1993-as Scapat. Az itt készülő whisky különlegességét az adja, hogy a régió sajátosságaitól eltérően a maláta szárításakor szinte alig használnak tőzeget. Ennek ellenére ne lepődjünk meg, ha kóstolásakor némi tőzeget is felfedezünk, hiszen a whisky alapanyagául szolgáló, egyébként kristálytiszta helyi forrás vize önmagában is erősen tőzeges a talajtól, amin átszivárog.

Mindhárom Gordon & MacPhail palackozás megízlelhető a Whisky Show-n!

 


 

2 - A Világ legidősebb whiskyje a Gordon & MacPhail-től:

{mosimage}Új palackozásai mellett a Gordon & MacPhail  a közelmúltban egy világraszóló tettel is beírta magát a whisky történelmébe: lepalackozta és bemutatta a világ jelenleg legöregebb whiskyét!!!

A 70 éves Mortlach-ot 1938. október 15-én töltötte a mai tulajdonos, Michael Urquhart nagyapja egy spanyol sherrys hordóba, hogy aztán pontosan 70 évvel később unokája lepalackozza az értékes italt. A hordóerősségû (46,1%) különleges palackozás kétféle kiszerelésben érhető el: mindössze 54 db készült a 0,7l-es verzióból, melynek ára több mint 2 millió Ft, míg pontos mása, a 162 db-ban gyártott 0,2l-es palackért egyenként fél millió forintot kérnek.