Hírek

Whisky Hírek 35. - Fókuszban a Benriach

Whisky Hírek A WhiskyNet internetes hírlevele IV. évfolyam 35. szám 2010. MÁRCIUS     A tartalomból:    Ismét fókuszban a BenRiach Legfrissebb hírek


1 - Ismét fókuszban a BenRiach

Billy WalkerBár tavaly májusi hírlevelünkben már foglalkoztunk a BenRiach lepárlóval és csodás whisky remekmûveivel, egyre bővülő rajongói tábora és sorozatos szakmai díjai miatt úgy gondoltuk, megérdemli, hogy ismét a figyelem középpontjába kerüljön. Világszerte elismert sikereit a BenRiach egyrészt Billy Walker lepárlómester óriási szaktudásának és a színezékek és hûtveszûrési technológiák kerülésének köszönheti, másrészt merész újító szellemének, miszerint kiadott egy – a speyside-i régióra nem jellemző – tőzegelt malátából készült sorozatot is. Sikereit mi sem bizonyítja jobban, minthogy 2009-ben az Év Lepárlójának választotta meg a whisky ipar vezető szaklapja, a Whisky Magazin!!! Gratulálunk!


2 - Legfrissebb hírek a BenRiach háza tájáról

 

2010. január 27-én nagy izgalmak közepette megérkezett az üzem új lepárlója. Egy lepárló készülék élettartama kb. 30-35 év, így ezt még bőven a 'garancia időn' belül cserélték le. Ilyen nagy előkészületeket igénylő esemény a tulajdonos váltás óta először történt, és legközelebb várhatóan 2040-ben fog rá sor kerülni.


3 - BenRiach Tokaji Cask Finish – amíg a készlet tart

Készletünk egyre csökken, de még kapható a BenRiach 18 éves Tokaji Cask Finish whiskyje, mely az érési időszak 18 évének jelentős részét egy neves magyar pincészet olyan hordójában töltötte, melyben korábban tokaji bor pihent. A mindössze 821 palack - egy hordó whisky - kizárólag a WhiskyNet megrendelésére készült. A limitált számban gyártott whisky minden palackja egyedileg sorszámozott és csak Magyarországon elérhető!!! 

 

 

 


4 - Az ' Arumaticus Fumosus' sorozat és azon túl

Az Arumaticus Fumosus sorozat hat darabjával, a füstös és nem füstös változatban palackozott wood finish-elt mûremekekkel már biztosan sokan megismerkedtek. Nálunk a 12 éves Pedro Ximenez sherry hordó érlelésû bizonyult a legnépszerûbbnek.

BenRiach 12 éves Pedro Ximenez Sherry

A 2007 májusában forgalomba bocsátott BenRiach 'Heredotus Fumosus' a három 12 éves, erősen tőzeges BenRiach whisky egyike, amelyeket először amerikai tölgyfahordóban érleltek, majd az érlelést sherry, portói, vagy sötét rumos hordóban fejezték be. Ez a darab Pedro Ximenez Sherry hordókban lett utóérlelve, és latin neve szó szerint azt jelenti, hogy füstös sherry'. 46%-on (92 proofon) kerül palackozásra,természetes színnel és hûtve szûrés nélkül. A 'Heredotus Fumosus' szigorúan limitált mennyiségben kerül a piacra, világszerte mindössze 530 kartont bocsátanak forgalomba. 

Nem érdemes azonban megfeledkezni a sorozaton kívül eső füstös- nem füstös párosítás két díjnyertes sztárjáról sem: 

BenRiach Heart of Speyside

International Wine & Spirits Competition 2006 ezüstérmese. Ez a finom single malt a gyümölcs, méz, hanga, fûszerek és tölgy ízét rejti.

 

 

 


 

Benriach 10 éves Curiositas

Az International Wine & Spirits Competition 2006 ezüstérmese. Az International Spirits Challenge 2005 ezüstérmese. A Curiositas erősen tőzeges malátázott árpát használ gabona alapként, amely egyedi, friss, tőzeges jelleget eredményez. A hagyománykedvelők szerint a tőzeges malt 10 éves érlelés után éri el a fanyar tőzeg és a tölgy optimális egyensúlyát.

 

 

Kóstold meg őket most kedvezőbb áron! 

 


 

5 - Whisky Show 2010 - aktuális hírek  

Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre többen szerzitek be belépőtöket az április 24-én megrendezésre kerülő I. magyarországi Whisky Show rendezvényére! Mivel a kiállításnak helyt adó szálloda rendezvényközpontjának befogadó képessége korlátozott, lehetséges, hogy a jegyek már az internetes értékesítés során, elővételben elkelnek, ahogy a VIP jegyek eladását már le is kellett állítanunk, a nem várt mértékû érdeklődés miatt! De a standard belépők és a kísérőjegyek folyamatosan kaphatók honlapunkon és a whisky shopban elővételben 10 % kedvezménnyel.

Neked van már jegyed?

Hogy még több okot adjunk a részvételre, íme azon lepárlók, cégek,független palackozók és egyesületek listája, akik már biztosan ott lesznek kóstoltató standjaikkal a Whisky Shown:  

 • Isle of Arran lepárló
 • BenRiach lepárló (egyben a Glendronach whisky tulajdonosa is)
 • Benromach (a Gordon & McPhail független palackozó tulajdonát képezi, így ezen italokra is számíthatunk)
 • Bols (Grant’s, Glenfiddich, Tullamore Dew)
 • Bruichladdich (valamint a Murry McDavid palackozások)
 • Diageo (Johnnie Walker, Glenmorangie, Bushmills)
 • Glenfarclas lepárló
 • Heinemann (Jim Beam, Laphroaig, Canadian Club)
 • Intercooperation (Rebel Yell)
 • Magyarországi Whisky Egyesület
 • Pernod Ricard (Ballantine’s, Chivas Regal, Jameson)
 • Scotch Whisky Association
 • Whiskynet Kft

   

 • Wilson & Morgan független palackozó
 •  

 •  
 
 
 
 

Egyszóval mindenki ott lesz, aki a whisky iparban számít! te miért hagynád ki?

 •  
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


 

6 - Új termékek a kínálatunkban:

A hónap elején feltöltöttük raktárkészletünket a már ismert termékekből, és beszereztünk jó néhány újdonságot is. A teljes listát megtekintheted honlapunkon, az új termékek kategória alatt, most pedig íme egy kis ízelítő: 

Clynelish 12 éves Marsala finish W&M

Egy újabb sikeres kísérlet a klasszikus skót szakértelem és a napfényes Itália izgalmas házasítására. Mustárosan, mézesen édes, fûszeres karakterét a tökéletességig fokozza a Marsala hordókban történő utóérlelés diós, mazsolás, szirupos befolyása. Egy egészen kiváló malátawhisky, amelynek gazdag, sokat ígérő édessége és komplexitása meg fogja győzni a szakértő whiskyfogyasztókat is.   

Glenkinchie 12 éves

Az eddig 10 éves alapwhiskyjét a lepárló kivezette a piacról és helyette 12 éves italát kínálja mostantól, amely verzió elmondásuk szerint gazdagabb, teltebb és krémesebb elődjénél. Mindenesetre, aki eddig szerette, valószínûleg ezután sem fog csalódni a jellegzetes lowland-i jegyeket magán viselő Glenkinchie új italában.    

Laphroaig 18 éves

A Laphroaig 18 éves whiskyjéből minden évben csak limitált szériát palackoznak le, ezért csak néhány szerencsés kóstolhatja azt. Amikor az ember először kinyitja az üveget egy könnyû, édes és fûszeres Islay szigeti tőzegfüst üdvözli. A közvetlen ízleléskor jellegzetes tölgyes édességet tapasztalhatunk a hordóban töltött 18 év hatásaként. Nyomokban a tengerpart illatai, ízei jelennek meg, bizonyítékul annak, hogy az érlelés a távoli Islay szigetén történt.  

Az új termékekink teljes listáját  itt  találod.

 

 

 1.