Hírek

Whisky Hírek 24 - Ír whisky

WHISKY HÍREK A WhiskyNet internetes hírlevele III. évfolyam 24. szám 2009. JÚNIUS A tartalomból: - Whisky-túra Írországban - A Cooley lepárló - Auchentchan T

Whisky-túra Írországban

Ha csak egy hétvégéd van, elég felülni a Ryanair péntek esti, Dublinba tartó járatára és akár már aznap este legördítheted első whiskeydet a Temple Bar negyed valamelyik hangulatos kocsmájában.

 

Írországban ma már csupán 4 mûködő lepárló van:

Ezek közül is csak az első kettő látogatható, de azért bőven akad látnivaló miden whiskey rajongó számára. A lepárlókon kívül a Jameson, illetve a Tullamore Dew márkák köré épült három nagyszerû látogatói központot is érdemes felkeresni. No és persze számtalan söröző és étterem található minden felé, ahol természetesen nem csak kedvenc párlatunkat, de a kiváló ír söröket is kortyolhatjuk. Ha mindez nem lenne elég, megnyugtatunk mindenkit, hogy Írország a whiskey-n kívül is számos érdekességet kínál, a gyönyörû tájtól és lenyûgöző természeti jelenségektől a történelmi emlékekig.

 

Kattints a térképre, ha kíváncsi vagy egy rövid képes beszámolóra!

 

Whisky-túra Írországban

 


 

A Cooley lepárló

A Cooley valójában nem is egy, hanem két lepárló. Az ír kézmûves whisky ipar feltámasztásán dolgozó relatíve kis cég egy magánbefektetői csoport tulajdonában van. A gyártás zömét a Dublintól északra, Dundalk közelében, Cooley-ban lévő meglehetősen ipari léptékû és kinézetû – nem látogatható – lepárló adja. Kilbegganban van a másik lepráló, de itt azért a múzeumon van a hangsúly és a gyártás inkább kézmûves jelleggel folyik, illetve itt található a cég raktárainak egy része is.

A Cooley több márkát is magáénak mondhat: Tyrconnell, Connemara, Kilbeggan, Locke, Greenore – melyek meglehetősen eltérő karakterû termékek, de épp ettől érdekes a cég portfóliója.

Az Old Lock's lepárló - Kilbeggan


Auchentchan Three Wood

 

Háromszoros lepárlású, krémesen lágy whisky, melyet 3 különböző hordóban – amerikai bourbon-, spanyol Oloroso és Pedro Ximenez sherry hordókban - is pihentettek palackozás előtt. Kiváló ital egy fülledt nyári este a teraszon!

Auchentoshan Three Wood


Jó nyaralást és kellemes kortyolgatást kívánunk!

Slainte!

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.