Hírek

Whisky Hírek 13 - Kis hírek a nagy világból

Whisky Hírek A WhiskyNet internetes hírlevele II. évfolyam 13. szám 2008 SZEPTEMBER   A tartalomból: 1.    A BenRiach megvásárolta a Chivas-tól a Glendronach lepárlót 2.    A Bruichladdich kitart függetlensége mellett 3.    A Diageo

E hónapban új termékeink bemutatása mellett szinte csupa olyan hírrel szolgálunk, ami azt mutatja, hogy hihetetlenül felerősödött az évek óta tartó tendencia, mely a Skót whiskyk világpiaci sikerét jelzi. A nagy ázsiai piacok előretörésével – Kína, India, Japán, Oroszország – már-már alapanyaghiány fenyeget az iparágban.

Sorra alapítanak új lepárlókat, nyitnak meg régieket, fokozzák a termelést a meglévőkben.
Ez számunkra, kis, fejlődőben lévő Európai piacok számára, kétélû tendencia: hiszen egyik oldalon maga a whisky kategória soha nem látott népszerûségnek örvend, amely újabb és újabb, izgalmasabbnál izgalmasabb palackozások megjelenését inspirálja, másrészről viszont a folyamatnak áremelő hatása van. Sőt az elképesztő ’szívóhatás’ miatt a lepárlók egyes tételekből gyakran már nem tudnak elégséges mennyiséget allokálni a hagyományos európai piacaikra.

A
BenRiach megvásárolta a Chivas-tól a Glendronach lepárlót
A Skót whisky ipar egyik leginnovatívabb, független cége a
BenRiach nyélbe ütötte első felvásárlását, melynek tárgya az egyik legrégebbi Felföldi lepárló a Glendronach, melyet még 1826-ban alapított James Allerdice, az egyik első igazi whisky ipari vállalkozó.Billy Walker, a BenRiach résztulajdonosa és egyben lepárló mestere szeretné újra csomagolni és újra gondolni a Glendronach portfolióját, hogy együtt a már meglévő BenRiach választékkal versenyképesebben tudjanak megjelenni a nagy keleti piacokon. (Oroszország, Kína, Japán stb.)


A Bruichladdich kitart függetlensége mellett
Míg az egyik vezető független lepárló terjeszkedik (lsd. BenRiach), addig a másik sikeres cég, a
Bruichladdich sorra kosarazza ki ígéretesebbnél ígéretesebb kérőit – legutóbb egy rendkívül tőkeerős orosz-indiai konzorciumot – jelezve ezzel önnön növekedési szándékát.

Jim McEwanA szakma másik nagy ikonja, James McEwan, a Bruichladdich lepárlómestere és résztulajdonosa, aki 2001-ben a Bruichladdich-ot hamvaiból támasztotta fel, épp most kapta meg egy az engedélyt egy másik bezárt Islay lepárló, a Port Charlotte újra indításához. Ez a lépés majdnem megduplázná a jelenleg évi 35.000 kartont előállító cég termelését.

A Diageo árat emel és bővül
A már említett fenyegető nyersanyag hiány és azok árának emelkedése immár második alkalommal kényszeríti a Diageot árainak emelésére ebben az évben.
Hogy a megnövekedett kereslettel tartani tudja a versenyt új lepárló építésébe kezdett Roseisle-ban, melynek nyitását 2009 tavaszára tervezik.

Bővül a Kentucky Bourbon Heritage Trail
1999-es létrehozása óta első ízben bővül új lepárlóval Bourbon megye egyik legnépszerûbb turista attrakciója, a Kentucky Bourbon Heritage Trail. Az eredetileg 7 alapító taghoz – Jim Beam, Buffalo Trace, Four Roses, Heaven Hill, Maker’s Mark, Wild Turkey, Woodford Reserve – most nyolcadikként csatlakozott a Tom Moore lepárló is.


Jack Daniel's „gyûjtő” rács mögött
2.400 palack, 1 millió USD értékû illegálisan tárolt és értékesíteni próbált
Jack Daniel's whiskyt foglaltak le a hatóságok Nashville környékén. A letartóztatott 47 éves vízszerelő, Randy Piper, azzal védekezett, hogy Jack Daniel's gyûjtő…

 Új termékeink

Augusztusban beérkezett új termékeink között, - melyeket kigyûjtve megtalálod az „
Új Termékeink” szekció alatt is - számos, limitált palackszámú kuriózum is akad.
Ilyen mindjárt két különleges, érlelt Single Grain whisky a
Bruichladdich független palackozójának, a Murray McDavid-nek prémium kategóriája alatt:
 

- 1964-ben párolt, 42 éves nedû a Dumbarton lepárló terméke
- 1974-ben párolt, 33 éves whisky a North British lepárlóból került ki

Mindkét palackozás Jim McEwan személyes kedvence a Celtic Heartlands sorozatban jelenik meg csodálatos bőr csomagolásban és speciális palackban.

Szintén a
Bruichladdichtól két igazi ritkaság, mely módot ad a speciális hordós érlelés hatásainak tanulmányozására. Köztudott, hogy a lepárló majd 7 évig (1994 és 2000 között) zárva tartott. Ezen idő alatt egyetlen egyszer, 1998-ban, az akkori tulajdonos valamilyen oknál fogva mégis beindította a lepárló főzőüstjeit egyetlen adag erejéig, amit sherrys hordókba tett el érlelni. A 2001-es újranyitáskor derült ki, hogy egy része a batchnek a klasszikus édesebb, testesebb Oloroso típusú sherrys hordóba lett eltéve, míg a másik fele a szárazabb, könnyedebb Manzanilla típusú sherrys hordóba, mely a tengerparti érlelésnek köszönhetően inkább visel magán „szikárabb”, sós jegyeket. A két termék azonos körülmények között, azonos ideig érlelődött 10 évig a két eltérő sherrys hordóban, míg idén júliusban lepalackozták, hogy az a szerencsés néhány felfedezhesse és élvezhesse a különbségeket, melyeket ez az eltérő hordófajta eredményezett. Kíváncsiak vagyunk a tapasztalataitokra!

A füstbombák kedvelőinek biztosan elnyeri tetszését a
Bruichladdich új tőzeges csodája, a Bruichladdich Peat. Nálunk a legnagyobb islay márkák közé emelkedett és már alig van a tesztpalackalján …

Ha csak bele akarsz kóstolni az oly sokat emlegetett Bruichladdich ízvilágába elérhető áron, nagyszerû választás lehet a Bruichladdich Mini Pack, mely 3 különböző palackozást tartalmaz.

A szintén mindig újító Arran lepárló tavasszal két új Cask Finish-el jelentkezett:
A portugal Moscatel és spanyol Madeira boros hordóban utóérlelt két limitált palackozás érdekes kirándulás a whisky és bor találkozásának határmezsgyéjére.

A már korábban beharangozott Glenfarclas Family Cask-ból érkezett néhány évjárat (az egyéni rendelések mellett). Miután 7 generáció óta birtokolja ugyanaz a Grant család a lepárlót, ezért hihetetlen készleteiket kihasználva tavaly ősszel előrukkoltak egy egyedülálló sorozattal, mely 43(!!!) egymást követő év Single Cask palackozását tartalmazza 1952-től 1994-ig. A rendkívül limitált palackozások egyedileg sorszámozottak, eredetiségüket igazoló „Certificate”-al ellátottak és külön erre a célra tervezett gyönyörû fadobozos csomagolásuknak köszönhetően nagyszerû születésnapi, évfordulós, vagy akár céges ajándéknak bizonyulnak.

Ha már a különleges csomagolásnál tartunk, szintén nagyszerû ajándék, a gyönyörû fadobozba zárt, különleges kerámia decanteres Bowmore és Macallan palackozás a Douglas Laing cég Premier Barrel sorozatából.

 

És végezetül az édes szájúaknak ajánljuk a Glenfarclas zamatos 10 éves malátájának felhasználásával készült Whisky Cake-et (ami egy különlegesen finom, magas gyümölcstartalmú sütemény), eredeti skót fudge-ot (lágy, főzött karamella) narancslekvárt, mézet, vagy éppen mustárt, ami nem csak a hétvégi reggelik elmaradhatatlan tartozéka lehet, hanem akár húspácoláshoz, akár további édességek alapanyagaiként is sikerrel alkalmazhatóak. (Receptekért fordulj hozzánk bizalommal!