Hírek

Whisky Hírek 11 - A viág legfüstösebb whiskyje

Whisky Hírek A WhiskyNet internetes hírlevele II. évfolyam 11. szám 2008 JÚNIUS   A Tartalom: Whisky túra Skóciában, Speyside-on Kiosztották a 2008-as WWA (World Whi

Egy valódi whisky-rajongó számára nem létezhet ’szebb és felemelõbb zarándoklat’ a Skócia hegyei között észak felé kanyargó Spey folyó partján található Speyside vidékének bejárásánál. Ahogy áprilisi Hírlevelünkben is említettük, az évente megrendezésre kerülõ speyside-i Whisky Fesztivál idén május 1-5 között került megrendezésre, de aki kerülni szeretné az ehhez hasonló mozgalmas rendezvényeket, az is könnyedén el tud tölteni egy hosszú hétvégét, vagy akár egy egész hetet ezen a maga nemében valóban egyedülálló területen. Az úgynevezett Speyside – néhány négyzetkilométernyi - területén a Skóciában jelenleg mûködõ, mintegy 95 lepárlóból, 43!!! található (és még 9, ami már nem mûködik!). Beszédes számok, ugye?

Nos, aki eddig még nem szánta rá magát, hogy elinduljon, de a nyár beköszöntével azon a környéken jár, azok számára összefoglaltunk néhány kihagyhatatlan helyszínt, már ami a whisky témakört illeti. Talán segít a döntésben, hogy mit válasszunk a térség 52 lepárlója és egyéb, a témához kapcsolódó nevezetességei közül a rendelkezésünkre álló, nyilvánvalóan limitált idõben.

Kattints ide: Whisky-túra Speyside-on!

És ha kedvet kaptál az utazáshoz, most egy kis meglepetéssel próbáljuk megkönnyíteni a szervezést, tervezést: A következõ Hírlevelünk megjelenéséig beérkezett megrendelések feladói között két „whisky térképet” sorsolunk ki.

Ha véletlenül nem te lennél a szerencsés, vagy még ennél is több tanácsra lenne szükséged, ne hezitálj, írj nekünk nyugodtan, ha csak módunk van, szívesen segítünk tanácsokkal, információkkal.

Jó utat és jó szórakozást!


Kiosztották a 2008-as WWA (World Whiskies Awards/A Világ Legjobb Whisky-einek járó) díjakat!

 

Néhány fontosabb kategória gyõztese a több mint 200 résztvevõ közül:

  • A Világ legjobb Single Maltja: Yoichi 20 éves (!!!)
  • A Világ legjobb kevert whisky-e: Suntory Hibiki 30 éves (!!!)
  • A Világ legjobb blended/vatted malt whisky-e: Blue Hanger 30 éves
  • A Világ legjobb grain whisky-e: Compass Box: Hedonism
  • A Világ legjobb Amerikai whisky-e: George T.Stagg
  • A Világ legjobb Ír Single Maltja: Bushmills 16 éves

Lepalackozták a világ legfüstösebb whiskyjét! 

A Bruichladdich szuper füstös Octomore-ját (80 ppm) még csak az a néhány szerencsés (és elõrelátó) magánember vehette kézbe, akik még 2002-ben befektettek a világ jelenleg legfüstösebb whiskyjébe.

A többi hétköznapi érdeklõdõ csak remélheti, hogy hozzájuthat az õsz folyamán erõsen limitált palackozással piacra kerülõ kuriózumhoz.

A tapasztalat azt mutatja, hogy érdemes befektetni a whisky ipar egyik leginkább kísérletezõ kedvû fenegyerekének, Jim McEwannek (a Bruichladdich lepárlómesterének és résztulajdonosának) limitált palackozásaiba. Azok a whiskyrajongók, akik ott voltak Islay szigetén, a lepárló 2001-es újranyitásán, vásárolhattak a mindössze 1970 palack különleges kiadású whisky-bõl, „I was there” („Ott voltam”) felirattal. Az akkor 75$-ba kerülõ palackok manapság 1.400$-ért cserélnek gazdát, ha nagy ritkán felbukkannak egy-egy internetes árverésen.


Black Grouse

A Famous Grouse nyárra tervezi új, füstös blendjének, a Black Grouse-nak Angliai bevezetését. A Famous Grouse ezzel a termékfejlesztésével olyan blended Scotch fogyasztókat céloz meg, akik új, szokatlan ízek után kutatnak. 2008-as Whisky Bibliájában, maga Jim Murray mint igazi kincset emlegeti és 94 ponttal a legjobb új blended whiskyként értékeli. Érdemes még megjegyezni, hogy a gyár minden palack árából 50 pennyt a névadó madár, a ’nyírfajd’ védelmére fordít.
 

 


Újra nyílik a Glenglassaugh!

Az 1986 óta zárva tartó felföldi lepárlót márciusban adta el a korábbi tulajdonos, az Edrington Group, egy Holland befektetési csoportnak, a The Scaent Group-nak, akiknek ez az elsõ iparági befektetésük. A lepárló maltja olyan híres blendekhez használatos, mint a Cutty Sark, vagy a Famous Grouse. Single Maltként csak nagy ritkán lehet/lehetett ráakadni egy–egy vállalkozó kedvû független palackozó jóvoltából. (pld: Murray McDavid, Cadenhead, Wilson&Morgan). Az új tulajdonos tervei szerint akár már az év végén el kezd mûködni a lepárló és amíg a friss párlatok még nem palackozhatók, addig is ’elõkotornak’ majd néhány 30 és 40 éves hordót a raktár mélyérõl! Ezek várhatóan erõsen limitált számban, ’Cask Strength’ verzióban, azaz hígítatlanul, hordó erõsségben palackozva fognak piacra kerülni.


Islay legfrissebb és legkisebb lepárlója, a Kilchoman

 

 

melyet 2005-ben nyitottak meg. Az elsõ lepárló, ami a szigeten épült 124 év elteltével! A Kilchoman Skócia egyetlen, tradicionális un. farm lepárlója, ahol helyben zajlik a teljes gyártási folyamat a malátázástól az érlelésig és a palackozásig. Az üzem már most elõjegyzéseket fogad el a jövõre megjelenõ elsõ, 3 éves palackozásaira. Minden vásárló szigorúan csak egy kartonnal vásárolhat a kartononként 165£-ért kapható különlegességbõl.

 


Új lepárló mester a Jack Daniel-nél

 

Jimmy Bedford nyugdíjba vonulása után a 41 éves, tõsgyökeres tennesse-i Jeff Arnett-et nevezték ki a Jack Daniel Distillery lepárlómesterének. Õ a hetedik, aki betölti ezt a posztot a cég történetében.

 


A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.