Whisky Akadémia

Whisky Akadémia IX. - A skót whiskyrégiók - Highland

Whisky Akadémia sorozatunk IX. részében a Skót-felföldre kalauzoljuk el olvasóinkat.

A Skót-felföld - Highland - a legnagyobb kiterjedésű whiskyrégió és talán a legvonzóbb táj a turisták számára. Hegyek, tavak és kastélyok sokasága. A gyönyörű táj ellenére az időjárás már kevésbé mondható barátságosnak. Nagy szerencse, hogy a whisky legfőbb alapanyagául szolgáló árpa könnyen megterem ezen a tőzeges talajon és hűvös éghajlaton.

A felföldön érlelt whiskyk varázslatos sokszínűséget képesek felmutatni. A változatos vidéken többek között friss fű, füst és viaszos illatok is fellelhetőek. A hűvös, felföldi szellő átjárja a hordókat sokféle ízt csempészve az érlelődő whiskykbe. Highland déli tájain mézes, virágos, még Lowlandre emlékeztető, de már érezhetően masszívabb ízvilág érvényesül. Északabbra haladva egyre vaskosabb, olykor igen férfias karakterek jelennek meg. A felföld keleti vidékén járva gyümölcsös, virágos, de mégis testes ízek, illatok érezhetőek, míg fent, a zord észak-felföldön a sós, mély ízvilág dominál.
Highland ízei jellegzetesek, de kevésbé egységesek, mint mondjuk a tipikus Islay-i tőzeges íz. Inkább úgy lehetne jellemezni, mint érdekes karakterek lazább csoportja.

Highland „középső” területei, az úgynevezett közép-felföld egykor a whiskylepárlás központjának számított, 

Az Edradour Distillery kapujában

de mára sajnos csak néhány lepárló maradt talpon. Ilyen üzem például az Edradour, amely a viktoriánus kor óta készíti egyedülálló whiskyjét. Érdemes megjegyezni, hogy ebben a lepárlóban mindössze három ember végzi el a gyártási folyamat minden lépését. Nem is csoda, hogy hetente csupán tizenkét hordó whiskyt állítanak elő. Más, nagyobb lepárlók egy hét alatt több palackot töltenek meg, mint az Edradour elhivatott szakemberei egy év alatt.

Highland keleti felén járva érezhetően kevesebb lepárlóba ütközünk, mint a Skót-felföld többi részén. Bár kelet-felföld kiterjedése nem túl nagy, az itt készített single malt whiskyk között is igen meglepő különbségeket fedezhetünk fel. Vegyük például a Fettercairn és a Glencadam lepárló párlatait.
Ez a két kelet-felföldi lepárló alig pár kilométerre fekszik egymástól, mégis, míg a Fettercairn karakán, nehéz, gyümölcsös ízekben gazdag, addig a Glencadam inkább édeskés, virágos ízeket sorakoztat fel.
Ez a különbség is jól mutatja Hihgland sokszínűségét.

Az Old Pulteney lepárlóüstjei

Észak-felföld rendkívül hűvös partvidékén számos, a skót whisky világát nagyban meghatározó lepárló található. Highland régió ezen része Inverness városától északra, a tenger mentén egészen Wick településig húzódik. A vidéken található párlatokban a virágos mezők illatanyagai, a tengeri hatások és a tiszta frissesség egyaránt felfedezhetők.

Észak-felföld zászlóshajója az Old Pulteney lepárló, amely már sokszor bizonyította, hogy érdemes a legjobbak között emlegetni. A lepárló 21 éves single maltja Jim Murray 2012-es Whisky Bibliájában 97,5 pontot ért el, így övé lett a legmagasabb pontszám. Ha már az Old Pulteney portáján járunk, érdemes megemlíteni a nem mindennapi lepárlóüstjét, amely már szinte turistalátványosságnak számít. Ugyanis a szokatlan, csonka üstnek hiányzik a teteje, vagyis a megszokott, úgynevezett  „hattyúnyak”. A legenda szerint a beszereléskor derült ki, hogy nem fér be a berendezés az épületbe, ezért az akkori igazgató egyszerűen úgy döntött, le kell vágni az üst tetejét. Az Old Pulteney gumós, hagymaszerű üvege is ezt az egyedi formájú lepárlót tükrözi.
A legendás Old Pulteney mellett számos híres és kiváló single malt is az észak-felföldi tábort erősíti. Ilyen például a 16 láb magas lepárlóiról híres Glenmorangie, a tiszta és könnyed Balblair, illetve a telt és gömbölyű Dalmore.

A Skót-felföld legkisebb része a nyugat-felföldi régió. Ebben a térségben jelenleg kettő lepárló üzemel, az Oban és a Ben Nevis. Fennmaradásukban közrejátszott a vasúti pályák kiépítése, illetve az a tény, hogy mindkét lepárló egyedi személyiséggel és a régi időket idéző recepttel rendelkezik.

Az ilyen látványért megéri bejárni a Highlandet

A több, kisebb régióra szedett Skót-felföld jól mutatja, hogy Highland a sokszínűség otthona. Ezen a gazdag és változatos vidéken ugyanúgy megfér egymás mellett az ősidőben faragott kőtömb és a modern gyárépület, mint a sós, tengeri ízeket felvonultató, illetve virágos, tavaszias karakterekkel bíró whisky.
Ez a sokszínűség és változatosság teszi a Skót-felföldön készült whiskyt azzá, amiért milliók rajonganak.