Skót whisky | Blog

Wemyss: egy különleges független palackozó

A családot régi szenvedély köti a whiskyhez, hisz a híres John Haig (Haig's blended whisky megalkotója) a 19. században a Skóciában több független palackozó is működik. Most a lepárlóját. Alábbi írásunkban a Wemyssről (ejtsd: "vimsz") tudhatsz meg  még tö

A Wemyss családot régi szenvedély köti a whiskyhez, hisz a híres John Haig (Haig's blended whisky megalkotója) a 19. században a család birtokán alapította első lepárlóját. Értő fogyasztókból az idők során fokozatosan whiskypalackozóvá, sőt a Kingsbarns révén a közelmúltban főzdetulajdonossá váltak.

 

A Wemyss tehát egy független palackozó társaság, amelynek szakmai munkáját az a Charlie Maclean vezeti, aki már 10 könyvet is jegyez a témában és a whiskyipar egyik legelismertebb szakembere.

A "Wemyss" családnév gael eredetű, amely barlangot jelent és a Firth of Forth sziklás felszínére utal, ahol a Wemyss kastély áll. Az Edinburgh-tól nem messze lévő kastély már több mint hat évszázada a Wemyss család székhelye.

 

A Wemyss egy olyan független palackozó társaság, nem kötnek szigorú pénzügyi, avagy mennyiségi elvárások úgy, mint az iparág más szereplőit, ezért figyelmét maximálisan a minőségre tudja irányítani. A lepárlók hordóit gondos válogatásnak vetik alá (ebben nemcsak whiskys, hanem boros múltjuk is sokat segít), és csak a nagyon jó minőségűeket veszik meg, hogy aztán blended (legtöbbször malt) whiskyt alkossanak belőlük, a jók között is a legjobbakat pedig single cask palackozásokként jelentetik meg.

A Wemyss kényesen felügyeli a kiválasztási folyamatokat, amelynek során a csapat (nosing panel) az aromajegyek alapján értékeli az adott hordó tartalmát, a munkát pedig Charlie Maclean vezeti.

 

 

Fantázianevek a címkéken

A Wemyss független palackozó single cask kiadásai mindig kapnak egy-egy fantázianevet, amely jól jellemzi az adott whisky karakterét, stílusát.

Erre kiváló példa a "The Viceroy's Elixir", vagyis '"Az alkirály elixírje", vagy a Bowmore a "Mocha on the deck" palackozása, amely '"Egy jó feketekávé a fedélzeten" nevet kapta.

A Craigellachie a "Stewed fruit relish", vagyis '"Párolt gyümölcsös élvezet" név alatt került palackozásra.

 

A Croftengea 2006 terméket a "Trawlerman's Satchel", vagyis '"A tengeri halász bőrtáskája" fantázianévvel „ajándékozták” meg.

Briliáns blended whiskyk borkeverés tapasztalatból

A Wemyss a blended maltjai megalkotásakor a hosszú távra visszanyúló borkeverési tapasztalatait is felhasználva, tíz single maltból háromféle stílust alkotott meg:


a Speyside maltokból kikevert The Hive citrusos-mézes, a döntően Highland és Islands (szigeteki) whiskykből megalkotott Spice King nevéhez híven gazdag, telt fűszeres, a Peat Chimney pedig islay-i füstös ízvilágot képviseli. Mindegyik egyedi és különleges alkotás.

The Hive jelentése kaptár, ezzel utalva gazdag, mézes jegyeire. A The Hive 12 éves egy fantasztikusan ízletes, mézes whisky, amelyet Jim Murray 2012-es Whisky Bibliájában 93 pontra értékelt.

A Wemyss portfólió  kormegjelölés nélküli Spice King (jelentése: Fűszer Király) 46%-ra lett beállítva, így robusztusabb, teltebb aromákat élvezhetünk benne. Összesen 10 különböző lepárló malátawhiskyjéből lett házasítva, és édes-fűszeres karaktere elmélyült élvezetet ígér.

Kiln Embers a Wemyss évfordulójára készült, hisz 10 éve tevékenykednek aktívan a whisky-iparban. Limitált palackozás, amely nagyjából kétszer olyan füstös, mint a standard füstösük, például a Peat Chimney. A neve annyit tesz "a kemence parazsa", a malátát ugyanis izzó tőzeg felett szárítják, és a tőzeg füstjétől lesz olyan füstös a whisky. Nem hűtve szűrt, és 46%-on palackozták. A Kiln Embers az IWSC 2016 (International Wine & Spirits Competition) megmérettetésen ezüstérmet szerzett a skót blended whisky (kormegjelölés nélküli) kategóriában.

 

 

Lehet csatlakozni a Kingsbarns Founders' Clubhoz is, amelynek részleteit itt tudhatod meg.